obraza policjanta ?

• Autor wątku Autor wątku -adi-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

-adi-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
czy za np. sluchanie muzyki obrazajacej policje moge zostac ukarany ?

W niektórych okolicznościach tak (np. jeśli będziesz zakłócał w ten sposób spoczynek nocny sąsiadom, albo używał słów wulgarnych w miejscu publicznym itp.).

Lub zakłócał porządek publiczny.

kiedys kazali mi wylaczyc hemp gru -hwdp bo czuli sie obrazeni gdzie tam policja w sumie bezsposrednio nie jest obrazana jak np w firma - jeb** policje.

Zawsze możesz nie wyłączyć. Ale wiesz jaka będzie tego konsekwencja. :cool: Brak kultury jest dobrym powodem do realizacji staropolskiego przysłowia - "Pokaż mi człowieka, a znajdę Ci paragraf".

Ani przysłowie, ani staropolskie :)

a policjanci to jakieś kompleksy mają, że tak na siłę szukać muszą jak coś idzie nie po ich myśli? A czy to życiowi frustraci?

konji napisał:
a policjanci to jakieś kompleksy mają, że tak na siłę szukać muszą jak coś idzie nie po ich myśli? A czy to życiowi frustraci?
Po jakiej myśli? Jacy frustraci? Jakie kompleksy? Coś mi się wydaję, że pytanie było retoryczne. I prowokujące, jak ta muzyka.
Na mnie taka muzyka nie robi wrażenia. Są tam zawarte zdanie gościa który ma takie a nie inne zdanie o policji i niech se ma. Jeżeli jednak będziesz słuchał prowokacyjnej muzyki, czy darł się chawudepe - czyli prowokował, to musisz liczyć się z tym, że przyniesie to określony skutek ( III prawo Newtona). Przepisy łamie każdy, ale nie za każde wykroczenie dostaje się mandat. Prowokuj mnie, a przyjrzę się, czy czasem nie łamiesz prawa. Za głupie przeklinanie najczęściej dostaje się pouczenie, ale możesz dostać mandat 20zł, puść Molesta/Peja to dostaniesz 500zł. I to zgodnie z prawem. Lubisz słuchać muzyki, która kogoś obraża, to przynajmniej postaraj się, żeby tego nie słyszał. Nie chcesz żyć w zgodzie, to nie płacz, jak dostaniesz bloczek do podpisania.

no i to jest wlasnie problem z Milicją w naszym kraju, w Wielkiej Brytanii gdzie bylem przez ostatnie 3 lata, Policja jest aby sluzyzc i pomagac obywatelom, w przeciwienstwie do naszych sluzb gdzie podstawa jest karac w niekoniecznie zawsze waznych sprawach i udowadniac Bog wie co i po co. Nie dziwne ze obywatele w Polsce maja takie a nie inne zdanie. Mam wrazenie ze transformacje naszych sluzb zatrzymaly sie gdzies w latach 1990 niestety...

no bo są sfrustrowani...np. żona mnie szykanuje to wyżyję się na jakimś Bogu ducha winnym człowieku bo akurat coś tam przeskrobał....

konji napisał:
no bo są sfrustrowani...np. żona mnie szykanuje to wyżyję się na jakimś Bogu ducha winnym człowieku bo akurat coś tam przeskrobał....
Cóż mogę powiedzieć...
konji napisał:
to nie forum porad psychologicznych tylko prawnych więc dziękuję za wyrażenie swojego zdania ale oczekiwałem bardziej prawnego podejscia do sprawy
... jak już wszystko zostało powiedziane...

Czyli jaka jest faktycznie podstawa prawna ukaranie kogoś kto słucha muzyki obrażającej policję, z założeniem, że nie przeszkadza to nikomu innemu? A co w wypadku kiedy ktoś paraduje w koszulce z napisem obrażającym policję? Jak to się ma również do skrótów stosowanych w tego rodzaju sformułowaniach?

Obrazić policji się nie da. Można znieważyć policjanta... Nie wiem, czy puszczanie publicznie takiej muzyki nie będzie czasem wykroczeniem:
Przepis prawny:
Art. 49. § 1. Kto w miejscu publicznym demonstracyjnie okazuje lekceważenie Narodowi Polskiemu, Rzeczypospolitej Polskiej lub jej konstytucyjnym organom, podlega karze aresztu albo grzywny.

Nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo mnie to nie rusza. Trzeba by było zajrzeć do komentarza. Z resztą nie będę się dla jakiejś taniej prowokacji ( chodzi mi o napis czy muzykę ) spinał i kombinował.
Co do koszulki - sam napis HWDP nic nie znaczy. Ja to biorę na klatę:
H----humor
W----wyróżnia
D----dobrego
P-----policjanta
Noszenie koszulki HWDP nie jest wykroczeniem. Ale zawsze można takiemu nosicielowi odpowiedzieć: "I Tobie też!", no wiadomo, życzę miłego dnia oczywiście.
Polecam wątek na IFP - Internetowe Forum Policyjne :: Zobacz temat - ,,J..... POLICJĘ "

CH - chcę
W -- wstąpić
D -- do
P -- Policji

Gratuluję poczucia humoru! Niestety nie każdy ma takie...a swoją droga pod ten paragraf można by podciągnąć nagrania w studio lub występy na żywo wielu polskich "piosenkarzy".

Działalność artystyczna to co innego niż wybryki niedowartościowanego obywatela i nie można tego porównywać.

Heh ale tekst policjanta 'I Tobie też' byłby bardzo dowcipny (w dawnym znaczeniu) i w oczach osób towarzyszących taki 'gangsta' stałby się malutki. Skuteczny środek oddziaływania wychowawczego :D

Ja polecam słuchać piosenek w innym języku np Angielskim, większość Polaków nie rozumie tego języka więc tej "większości" chyba nie obrażamy.

A ile można dostać za pokazanie środkowego palca. Czy to jest znieważenie czy niestosowne zachowanie.

Powrót