Obywatelstwo niemieckie po dziadku?

• Autor wątku Autor wątku Magda_lena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Na szczescie dziadek nie trafil do obozu bo mial az 8 swiadkow Polakow , ktorzy zeznawali przed sadem , ze moj dziadek nie przesladowal Polakow , a w wielu przypadkach im pomagal. Dzieki tym zeznaniom dziadek nie zostal pozbawiony majatku , oraz nie zostal wydalony do Niemiec. Jednakze nie wszystko bylo takie kolorowe. Na dziadka zostala nalozona b. wysoka grzywna finansowa , oraz rehabilitacja nie zostala przeprowadzona w calosci. Jako Niemcowi pozwolono mu jednak pozostac na Slasku. Wszyscy bracia i siostry dziadka musieli opuscic Polske.

aha no pytam tylko dla tego ze czekam na dokumenty z IPN a z tego co wiem to moj dziadek nie mial zadnych restrykcji. Mial gr 3 wiec moze brali go bardziej jako polaka choc w 1950 roku UB go kontrolowalo. No musze poczekac na dokumenty z IPN. Jak bedziesz mial te swoje dokumenty to ostroznie z nimi. Przetlumacz na niemiecki i wyslij tylko te ktore beda podkreslaly jego niemieckosc. Zadne wychwalanie ze pomagal czy cos takiego. TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE

Masz racje. To ze pomagal Polakom to sprawa jego sumienia a nie BVA i bynajmniej nie zamierzam sie z tym obnosic w Köln. Co do wszelakich formalnosci to orientujesz sie moze czy zaszly jakies zmiany odnosnie szybszego rozpatrywania wnioskow ? Aha no i zycze Ci przede wszystkim wypasionych akt z IPN-u zeby zawieraly jak najwiecej konkretow do BVA. Pozdrawiam.

Niestety nie orientuje się czy coś szybciej się da. No wiesz jak jest jak są wszystkie i dobre dokumenty to na pewno szyciej.

Witam!
z tego co ja wiem to do czwartego pokolenia masz prawo o staranie się o obywatelstwo!czyli jeszcze Twoje dzieci mają do tego prawo!
pozdrawiam

nastepna informacja typu "dzwonili w kosciele, ale nie wiem w ktorym"

Pogodniak,dziękujemy ci .....mądrości twoja wielka........

powiem tak: po prostu wieksza niz twoj "news" o czwartym pokoleniu

...nie wiem co byśmy tu zrobili bez tak rewelacyjnych osób jak ty:lol:.....normalnie nie wiem jak mam ci dziękować......

Witam, moja mama urodzona w 66 roku ma prawo miec obywatelstwo niemieckie po ojcu jednak go sobie nie wyrobila. Wyrobilo je jednak jej rodzenstwo, czyli moi wujkowie.

Stad pytanie, czy idzie wykorzystac ich doswiadczenia aby wyrobic moje obywatelstwo? Gdzie musialbym sie udac i co zrobic abym i ja mogl miec obywatelstwo po dziadku. Skoro maja je wujkowie to papiery po dziadku sa gdzies, prawda?

Wniosek o obywatelstwo sklada sie, jak wszyscy mieszkajacy w Polsce, w najlizszym konsulacie niemieckim,

Co do wujkow, to zalezy, czy oni przyjechali do Niemiec w latach 80-tych jako tzw. przesiedlency czy dostali poswiadczenie obywatelstwa mieszkajac do dzis w Polsce?

Hej, wujkowie od zawsze mieszkają w Polsce poprostu ich tata(i mojej mamy, czyli moj dziadek) byl niemcem, oni wyrobili sobie papiery potwierdzajace pochodzenie a moja mama nie i stad pytanie czy bede mial ciezej i czy papiery wujkow moga mi sie przydac.

Witam. Chciałbym załatwić sobie obywatelstwo niemieckie i wyjechać do Niemiec. Do którego roku musiałby urodzić się mój dziadek ( bo rozumiem z przeczytanych tutaj wiadomości,że musi to być ojciec mojego ojca-czy ojciec matki tez może być?). I na terenie jakiego województwa musiałby wtedy mieszkać? Bardzo proszę o konkretną i szczegółową pomoc. Dziekuje

Ja urodziłem się w1985 roku,ojciec mój w 1960,dziadek w 1937 a mój pradziadek w 1910 roku. Wszyscy urodzeni w Zabrzu,czy mam szanse na obywatelstwo niemieckie?

Zabrze położone jes w województwie śląskim

Zależy w jakich dzielnicach Zabrza.
Czy dziadek posiadał obywatelstwo niemieckie ,czy też może podpisywał VL.Jedź do Mikulczyc do mniejszości niemieckiej (obecnie na przeciw kościoła ).Mi pomogli kiedyś i zaczynaj zbierać dokumenty.

Powodzenia

No pojade do tych mikulczyc napewno,tylko z kad sie dowiem w jakiej dzielniczy sie urodził,w jakim wojsku służył i czy podpisywał to VL,dziadek nie zyje,ojciec tego niewie a o pradziadku kompletnie nic nie wiem. Jakie konkretnie musze zbierac papiery?

Witam,
Mam takie pytanie: mianowicie skoro mój dziadek był Niemcem i należał do Volksbund,co mam na piśmie potwierdzone przez IPN,to jaki urząd,bądź archiwum w BRD może dysponować oryginalnymi dokumentami odnoszącymi się do mojego dziadka ? Gdzie w Niemczech szukać np. listy członków Volksbund ? Bo na chwilę obecną owa organizacja zajmuje się jedynie szukaniem i opieką nad grobami poległych żołnierzy niemieckich,a o członkach przedwojennej organizacji Volksbund nic nie mogę nigdzie znaleźć. :sad:
Proszę o pomoc w tej sprawie.

poszukaj w necie

albo może agolki link będzie pomocny , gdzieś wstawiała tutaj wszystkie adresy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót