Obywatelstwo niemieckie po dziadku

• Autor wątku Autor wątku Aleksa.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksa.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, wiem, że ten temat był niejednokrotnie omawiany na forum, ale każdy przypadek jest inny ...
Będę wdzięczna za pomoc i informacje odnośnie możliwości uzyskania obywatelstwa niemieckiego po dziadku. Stan faktyczny jest następujący: mój dziadek urodził się w 1912 roku na terenie Cesarstwa Niemieckiego tj. w Waschmuth (pol. Kołodzieje). Mieszkał i uczył się w Bromerg (Bydgoszcz). Po I WŚ Bromberg został włączony do terytorium Polski. Mam poświadczenie urodzenia wydane przez USC Wschdnich Prus. Mój tata urodził się w 1952 roku, polskie obywatelstwo ( je ubiegał się o obywatelstwo niemieckie). Mam akt urodzenia i akt zgonu. Jak wyglada w takiej sytuacji sprawa nabycia obywatelstwa niemieckiego po dzięki? Jaka podstaw prawna i jak wyglada historia obywatelstwa dla osób urodzonych w 1912 roku w Cesarstwie Niemieckim? Czy obywatelstwo zostało zachowane? Proszę o pomoc

Jak ja czytam to haslo "ale każdy przypadek jest inny .", to moge sie tylko - sorry - sarkastycznie usmiechnac.
Opisany przez ciebie przypadek wcale nie jest "inny", tylko dokladnie taki sam, jak kilkudziesieciu innych osob, ktore w kolko macieja zadaja to samo pytanie, bo nie chce im sie przeczytac chociazby przyklejonych informacji o ogolnych zasadach dziedziczenia obywatelstwa niemieckiego. W skrocie: zaden dziadek sprzed I wojny swiatowej nic tu nie pomoze, dlaczego, doczytaj w linkach i na forum i dopiero potem zadawaj specyficzne pytania

Dziękuje za odpowiedzi, mogłoby być bez sarkazmu ale i tak dziekuje

Nie znalazłam jednak informacji, dlaczego pod zjadły urodzonego przed I WŚ nie mogę ubiegać się o obywatelstwo. Wiem, że POGODNIAK wykazujesz duża wiedzę historyczna w tym temacie dlatego proszę o pomoc 🙂

Bardzo dziękuję za link, informacje są wyczerpujące 🙂Dzięki
Jednakże mam pytanie odnośnie położenia miejscowosci w sierpniu 1939 r. Chodzi o miejcowościami urodzenia czy miejsce pobytu/zamieszkania?

Prosze czytac ze zrozumieniem.
Po pierwsze Twoj przypadek, jak wykazalem, wcale nie jest "inny", tylko kompletnie standardowy
Po drugie napisalem wyraznie, ze miejsce urodzenia przed I wojna swiatowa nie gra zadnej roli

Powrót