tomj, ja mam inną propozycję dla ciebie i w ten sposób udało się uzyskać mojemu koledze potwierdzenie obywatelstwa. Po prostu NIE wysyłaj im żadnego dokumentu gdzie jest napisane, że przodek miał DVL 3 bo tym samym z miejsca dajesz im jednoznaczne podstawy do odrzucenia wniosku, a udowodnienie narodowości przodka to jest rzecz w zasadzie już niemożliwa (albo bardzo trudna) sami się nie doszukają, że twój dziadek miał "trójke" bo do polskiego IPN-u albo archiwum pisać nie będą.
Mój kolega wysłał im tylko akty urodzenia (z Katowic - niemieckie) nie miał ŻADNEGO dokumenty z czasów wojny, gdzie byłoby napisane obywatelstwo przodka, posiadał tylko z tego okresu Stammbuch (podobnie jak ty). Sprawę pozwolił rozwiązać świadek (osoba, która potwierdziła wpis dziadka na DVL II - mimo, że było inaczej ale obecnie nikt tego nie udowodni - DVL nie da się już odzyskać).
Na twoim miejscu wysłałbym tylko akty urodzenie, Stammbuch, wpis z WAST (skoro piszesz, że wzięli dziadka do niewoli angielskiej - polaków tam raczej nie brali, tym lepiej dla ciebie - bo został wzięty za to, że był Niemcem. Może tylko nie ma co wspominać, że przeszedł do polskiej armii) i w ten sposób oni sprawy ci nie zamkną, bo nie będą mieli jednoznacznej sytuacji, ty będziesz miał pole manewru np., ze świadkiem. A wysyłając im DVL 3 w zasadzie możesz czekać już tylko na odrzucenie wniosku. A późniejsza zmiana będzie jeszcze trudniejsza jak udowodnienie narodowości.