Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziadek ze strony matki liczy sie tylko wtedy, gdy urodziles sie po roku 1975

Piekary Slaske przeszly po I wojnie w wyniku plebiscytu do Polski, wiec nikt, kto w nich mieszkal, nie mogl miec do roku 1939 obywatelstwa niemieckiego, a wiec bez Volkslisty nic nie zalatwisz

Zasadniczą kwestią dla BVA w trakcie rozpatrywania wniosku o wydanie dowodu obywatelstwa niemieckiego jest to dlaczego osoba z której wywodzi się niemieckie obywatelstwo z własnej woli lub też z Urzędu w momencie wysiedleń nie udała się na tereny Rzeszy Niemieckiej tylko pozostała w kraju. Jeżeli czuła się i była narodowości niemieckiej podpisała również Volksliste to dlaczego tego nie zrobiła tak jak setki tysięcy innych obywateli niemieckich. O tym nikt tutaj nie pisze a dla Urzędu w Koln jest to bardzo istotny argument, w trakcie rozpatrywania mojego wniosku kilka razy rozmawiałem z urzędnikiem w Koln który zaopiniował pozytywnie mój wniosek i który stwierdził że jest to jeden z głównych argumentów wnioskodawcy. Także wszyscy ubiegający się o wydanie dowodu obywatelstwa niemieckiego spróbujcie zastanowić się nad tym faktem. Według mnie przyczyn w każdym przypdku może być wiele ale dla BVA zawsze pozostanie ta niewiadoma dlaczego ???

To służba ojca w wehrmachcie nie ma żadnego znaczenia?

Miklosz, to o czym piszesz, dotyczy tylko osob powolujacych sie na Volksliste.

Jesli ktos wywodzi obywatelstwo po kims, kto byl "Reichsdeutsche(r)", narodowosc nie gra zadnej roli, mozesz byc Eskimosem i mieszkac na Alasce, wtedy liczy sie tylko ius sanguinis (prawo krwi, czyli czysta genealogia)

Zgadzam, się z Tobą Pogodniak, ale zauważ że 99% tutaj obecnych chcąc udowodnić obywatelstwo niemieckie swoich przodków powołuje się na DVL w związku z tym owe zagadnienie właśnie ich dotyczy

No masz racje, generalnie tutaj teraz pojawiaja sie glownie osoby na Volksliste. Reszta zalatwila sobie obywatelstwo pewnie juz duzo wczesniej

Panowie a co z tym zaświadczeniem z Wast i służbą w Wehrmacht może to być jakąś podstawą czy może pisać do nich jeszcze raz z zapytaniem jakie miał obywatelstwo.

Miklosz z Pogodniakiem piszecie bzdury!. Żaden urzędas z BVA nie docieka czy ktoś wyjechał z Polski z własnej woli, czy pozostał z miłości dla tego kraju. Liczy się to, że przez dobrowolny wpis na I lub II DVL otrzymał pełne niemieckie obywatelstwo, a jego status był identyczny z Reichdeutschami. Czyli od momentu wpisu dana osoba była obywatelem niemieckim. Problem zaczyna się od momentu co uznać za optowanie za Polską. To optowanie za Polską BVA może uznać jako "odrzucenie" niem. przynależności państwowej. I tylko tyle i aż tyle. Dostałem pismo z BVA w którym jest jednoznacznie stwierdzone, że posiadam obywatelstwo (III Rzeszy), ale... ten wpis na II DVL dziadka nie jest przekonywujący, więc odrzucono moje podanie. Nikt się nie pytał, dlaczego ja zostałem w Polsce. Moja narodowość nie ma nic do rzeczy. Jeśli obywatelstwo było, to nabył je z urodzenia mój ojciec, a potem ja. Miklosze i Pogodniaki nie mieszajcie ludziom w głowach..... :)

Ostatnia edycja:
Jak na razie to ty wprowadzasz tutaj najwiecej zamieszania, wrzucajac do jednego worka szereg okolicznosci, ktore nie maja nic ze soba wspolnego.

Przeciez ja sam pisalem powyzej o dobrowolnosci Volkslisty, a zostanie w Polsce po wojnie i pozytywna weryfikacja moze byc przeslanka, ze ktos nie byl narodowosci niemieckiej i dlatego zmuszono go jedynie do podpisania Volkslisty, co wyklucza nabycie obywatelstwa.

Co do Reichsdeutsche, narodowosc nie gra roli kompletnie, co tez napisalem powyzej.

A poza tym, tutaj sam sobie zaprzeczasz:

" Dostałem pismo z BVA w którym jest jednoznacznie stwierdzone, że posiadam obywatelstwo (III Rzeszy), ale... ten wpis na II DVL dziadka nie jest przekonywujący, więc odrzucono moje podanie."

Jakbys "jednoznacznie posiadal obywatelstwo III Rzeszy", to nikt by ci nie odrzucil podania.

@Kand: sluzba w Wehrmachcie moze, ale nie musi byc podstawa do udowodnienia obywatelstwa, bo jak pisze na stronach BVA nie wszyscy, ktoryz sluzyli w Wehrmachcie, byli obywatelami niemieckimi

Ostatnia edycja:
A jak to może wyglądać w moim przypadku czy Wast można o to zapytać?

Oczywiscie, ze mozesz i powinienes zglosic sie do Wast z prosba o informacje, ale czy oni beda w stanie potwierdzic obywatelstwo przodka, tego nikt ci z gory nie powie

To z tym dziadkiem z strony matki dać spokój bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem

Pismo z BVA:
"In Ihrem Antrag gaben Sie an, die deutsche Staatsangehörigkeit von Ihrem Vater erworben zu haben"

...........

Ein Wiedererwerb der deutschen Staatsangehörigkeit war für Ihren Großvater väterlicherseits erst nach Ausbruch des 2. Weltkrieges aufgrund der "Verordnung über die Deutsche Volksliste......" möglich. Die Verleihung der deutschen Staatsangehörigkeit ist aber auch nach Inkrafttreten des Gesetzes über die weitere Bereinigung von Bundesrecht vom 08.12.2010 nur dann wirksam, wenn diese Personen sich auch vor Beginn der allgemeinen Vertreibungsmaßnahmen, Ende 1944/Anfang 1945 als deutsche Volkszugehörige bekannt hatten.

............

Es konnte nicht festgestellt werden, dass Ihr Großvater väterlicherseits als deutscher Volkszugehöriger die deutsche Staatsangehörigkeit auf der Grundlage der Verordnung über die Deutsche Volksliste................... - herleiten konnte.

Ja w przeciwienstwie do ciebie umiem czytac po niemiecku ze zrozumieniem.

"Dostałem pismo z BVA w którym jest jednoznacznie stwierdzone, że posiadam obywatelstwo"

W tym pismie nie ma ani slowa o tym, ze "jednoznacznie posiadasz obywatelstwo". Jest tylko mowa o tym, ze nie wiadomo, czy twoj dziadzek PONOWNIE nabyl utracone obywatelstwo niemieckie na drodze Volkslisty. I dopoki tego nie udowodnisz, nie mozesz tego obywatelstwa "herleiten" czyli - w wolnym tlumaczeniu - sie na nie powolywac.

Nie mogę się powoływać, gdyż nie stwierdzono przynależności dziadka do narodowości niemieckiej. To jest warunek konieczny do nabycia obywatelsta. Gdybym posiadał obywatelstwo, to nie musiałbym się odwoływać.....chyba proste.....BVA stwierdziło, że jest możliwe, że dziadek był wpisany do DVL i że nabył obywatelstwo. Żeby uznać to obywatelstwo należy udowodnić niemiecką narodowość dziadka.

Ostatnia edycja:
Napisales: "Dostałem pismo z BVA w którym jest jednoznacznie stwierdzone, że posiadam obywatelstwo", gdzie BVA napisal "ze jednoznacznie posiadasz obywatelstwo"?:rolleyes:

Odpowiem ci: NIGDZIE.

Sam sobie zaprzeczasz.

Dopoki nie udowodnisz Bekenntnis zum deutschen Volkstum dziadka przed rokiem 1945 (o czym pisalem wyzej i o czym jest mowa w przytoczonym przeze mnie wyroku VG Köln), dopoty nie bedziesz sie mogl powolywac na dziedziczenie obywatelstwa.

Człowieku..... patrz wyżej na cytat z pisma z BVA: "In Ihrem Antrag gaben Sie an, die deutsche Staatsangehörigkeit von Ihrem Vater erworben zu haben". Jest stwierdzone posiadanie obywatelstwa, które nie będzie uznane jeśli nie zostanie udowodnione "deutsche Volkszugehorige" dziadka. A deutsche Volkszugehorige wynika z dobrowolnego wpisu na II DVL. Będą dowody na II DVL, to będzie po sprawie pozamiatane. :)

Ostatnia edycja:
a ty rozumiesz zdanie

"In Ihrem Antrag gaben Sie an, die deutsche Staatsangehörigkeit von Ihrem Vater erworben zu haben"?

Moze ci przetlumacze:

"W Panskim wniosku PODAL PAN (= powoluje sie Pan, ze rzekomo), nabyl Pan obywatelstwo niemieckie po ojcu"

Widzisz, ja moge napisac do krolowej brytyjskiej, ze "podaje, iz wywodze sie z jej rodziny", ale dopoki tego nie udowodnie, nie bedzie to mialo zadnego znaczenia prawnego.

Tym samym BVA w zadnym sformulowaniu nie stwierdzil, ze "jednoznacznie posiadasz obywatelswo", bo jakby to stwierdzil, nie musialbys nic wiecej udowadniac....

Twoja "logika" jest naprawde bardzo dziwaczna

PS
Slowo "angeben" znaczy zreszta tez "pozorowac cos, chelpic sie czyms, szpanowac czyms, co niekoniecznie istnieje obiektywnie"

Ostatnia edycja:
Z Tobą trzeba uciąć temat, bo jesteś prawniczy filozof.....i tyle w temacie.
paul.zaenger1976 Nie na temat

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót