paul.zaenger1976 Jak dotąd to ty masz problem, a nie ja, a Pogodniak tym bardziej, bo to ja po 12 miesiącach otrzymałem Staatsangehörigkeitausweis, a nie ty. Widocznie miałem bardziej przekonywujące argumenty niż ty wobec BVA chociaż mnie nie udało się w przeciwieństwie do ciebie zdobyć DVL przodka, a jednak udało mi się przekonać na podstawie innych dokumentów urzędników z Koln. A jak już pisałem wcześniej zasadniczą rzeczą było to, że pradziadek mój nie przestraszył się frontu ukraińskiego nie ściągnął niemieckiego munduru i nie schował się w lesie na terenie polski tylko wraz z innymi żołnierzami Wehrmachtu bronił Berlina. Dla mnie osobiście nie jest to żaden zaszczyt tym bardziej duma, ale taki był los osób narodowości niemieckiej i to właśnie to jak się okazało w momencie rozpatrywania mojego wniosku było kluczowe. To co napisałem jest autentycznym faktem, a nie znowu powołam się na Ciebie, że ja wszystko wiem i teraz napisze o tym na forum, a sam w swojej sprawie nie potrafię sobie poradzić.