Obywatelstwo niemieckie - załapię się?

• Autor wątku Autor wątku UntouchablePL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czemu piszesz 4 razy to samo na roznych watkach?:rolleyes:

Nie czytałam regulaminu ,teraz już wiem :)

Witam

Trochę skomplikowane są losy moich przodków przez co nie jest dla mnie jednoznaczne czy po nich mogę ubiegać się o niemieckie obywatelstwo.

Pradziadek po stronie mamy, urodzony w 1900 w części Śląska przyłączonego dopiero po II wojnie światowej do Polski. Jednakże wyemigrował w związku z pracą w kopalni, do miasta które w wyniku plebiscytu zostało przyłączone do Polski (czy rok emigracji ma znaczenie? np. przed czy po plebiscycie, czy sam fakt emigracji sprawia, że utracił obywatelstwo niemieckie?), Polskie władze zmieniły mu imię z Lorenz na Wawrzyn (data tej zmiany nie jest mi znana), tam zawarł małżeństwo w 1925 i urodził mu się syn w 1926 (mój dziadek). Dziadka w 1943 jako nieletniego powołano do Wermachtu. Służył we Francji, po podpisaniu aktu kapitulacji, jego oddział poddał się, trafił do alianckiej niewoli, a potem do wojska polskiego skąd wrócił do rodzinnego miasta (teraz pytanie skoro służenie w Wermachcie nie potwierdzało obywatelstwa niemieckiego to przystąpienie do wojska polskiego go nie wyklucza?).

Z kolei po linii ojca dziadek urodził się w 1916 w tej samej miejscowości do której wyemigrował drugi dziadek. Więc jak rozumiem, on akurat na pewno utracił obywatelstwo niemieckie po plebiscycie. W 1937 aparat polskiej władzy spolszczył mu samowolnie nazwisko, mam na to dowód, w postaci odpisu zupełnego w akcie urodzenia gdzie taki zapis się znajduje. Tytułem "oczywistego błędu w zapisie nazwiska". Dziadek nie był wykształcony jednakże znał dobrze niemiecki w mowie i piśmie. W związku z bardzo dużą wadą wzroku nie powołano go do wojska w pierwszych latach wojny. Pracował w niemieckim urzędzie miasta jako listonosz. Jak głosi rodzinna legenda, zmienił kilku osobom wpis w Volksliście na wyższą grupę w celu uniknięcia przez nich przymusowej pracy w Niemczech. Prawie pod koniec wojny powołano go do wojska. Pilnował gdzieś pod Berlinem rosyjskich więźniów. Kiedy front się zbliżał dziadek zdezerterował i powrócił do rodzinnej miejscowości.

Ja urodziłem się w 1984 więc mógłbym dziedziczyć obywatelstwo z dwóch stron. Na razie napisałem do WASt. Czekam na ich odpowiedź. Nie wiem jednak, czy same losy dziadków nie przekreślają szansy na obywatelstwo.

Czy jakiś niemiecki albo polski urząd, miałby dokumenty, że dziadek pracował podczas wojny w urzędzie miasta jako listonosz? Niekoniecznie w celach udowadniania obywatelstwa, ale bardziej w celach genealogicznych/pamiątkowych jakieś potwierdzenie chciałbym uzyskać.

Ostatnia edycja:
Witam
w swoim poście piszesz o archiwum w Gdyni że twierdzą iż nie posiadają informacji dotyczących DVL. mogłabys powiedziec w związku z jakimi miastami zwracałaś sie do nich ? Mój problem polega na tym że rodzina moja (dziadek, pradziadek itd.) przed wojna zamieszkiwała w Rumi , mam informacje że była podpisana DVL. ale nie mam żadnych papierów na to z okresu II wojny a rodzina.... milczy. brat mojego dziadka był w niemieckim wehrmachcie do domu już niewrócił,zaginął, dziadek mój na wojsko był jeszcze za młody i uczył się w czasie wojny zawodu, miał praktyki w Stoczni w Gdyni po czym złożył egzaminy i uzyskał zawód i pracował dalej w stoczni az do konca wojny.próbuję odszukać jakiekolwiek dokumentu na potwierdzenie DVL lub też nauki dziadka ale sam juz niewiem gdzie szukać, czy IPN moze dysponowac takimi informacjami? wiesz może jak sformuowac pytanie do nich o udzielenie jakichkolwiek informacji w związku z DVL, narodowością itp. sprawami?

pozdrawiam
claudiuss

Czy jeżeli volklista z Archiwum Państwowego będzie potwierdzona notarialnie będzie uwierzytelniona?

tego numeru z notariuszem jeszcze nikt nie próbował w AP... możesz być 1 : )

Mam pytanie do was może wypowie się także Pan Pogodniak,
otóż Obywatelstwo Niemieckie otrzymałam po przodku w 1998 roku dokument Stadtangehorigkeitausweiss na 10 lat ,między czasie wyrabiałam paszporty Konsulacie ,obecny paszport ważny mniej niż 2 lata ,mieszkam od 2 lat w Niemczech
posługuje się wszędzie paszportem wydanym w Konsulacie i wszedzie jest ok
jak będzie mi się kończył paszport planuje wyrobić dowód osobisty Niemiecki
brałam udział w wyborach na kanclerza w 2013 ,państwo Niemieckie traktuje mnie jako Niemca ,mineło już ponad 12 lat właściwie 16 lat jako posiadam Niemeickie dokumenty ,
Czy w Chwili obecnej jestem już Niemcem z mocy ustawy czy w dalszym ciągu spoczywa na mnie udowadnianie obywatelstwa przodka ,piszę to gdyż Stadtangehorigkeitausweiss utracił ważność w 2008 roku ,poprzednio w Polsce sugerowano mi ażebym ponownie o niego wnioskowała ,jakoś nie było chęci i czasu gdyż z tym wiązą się koszty, tu w Niemczech nie żadają odemnie jak narazie tego dokumentu.
Pytam dlatego jakby zaszły okoliczności stwierdzania obywatelstwa ,proze o opinie jak było to waszym przypadku jak występowaliście o niemeicki dowód na podstawie Paszportu wydanego w konsulacie

Pozdrawiam:D

Pozdrawiam

Przepraszam za pomyłkę nie wybory na Kanclerza tylko wyborach parlamentarnych
z których wyłoniono kanclerza ,jednakże otrzymałam imienne zaproszenie które otrzymują tylko Niemcy ,czy to jest dowód na by0cie potraktowanym jako Niemiec

Czy jestes obywatelem niemieckim na podstawie przepisu o tych 12 latach, jest kwestia wtorna.

Generalnie Niemcy, ktorzy cale zycie mieszkali w Niemczech, w 99,99% nie wyrabiaja sobie zadnego Staatsangehörigkeitsausweisu i mimo to dostaja dowody osobiste i paszporty, tak jak Polak urodzony w Polsce nie musi sobie wyrabiac zadnego "poswiadczenia o posiadaniu obywatelstwa polskiego", zeby w urzedzie miasta wyrobic dowod.

Idz do urzedu miasta, gdzie jestes zameldowana i sprobuj sobie wyrobic dowod, jak sie nie beda o nic wiecej pytac, to nie musisz sobie zawrac sobie ta kwestia glowy. A raczej nie beda, bo z tym Staatsangehörigkeitsausweisem to szczegolnie marudza konsulaty. Ok, przy pierwszym wyrobieniu dokumentu niemieckiego jest to zrozumiale, ale przy nastepnym nie jest to w sumie az tak koniecznie, ale jak urzad sobie zazyczy, to niestety tego nie unikniesz, bo maja do tego prawo

paul.zaenger1976 napisał:
Nie dostałem żadnej odpowiedzi z Archiwum, nie otrzymałem żadnych pieniędzy za poniesione koszta sądowe, czekam aż sami się odezwą.

Cześć, czy otrzymałeś już zgodę?

Ja otrzymałem list i dostałem zgodę (mój wniosek uzasadniałem tak jak ty uzasadniałeś sentencje swojego wyroku w NSA). Wiem, że w Katowicach i Gdańsku też ludzie dostają zgody.

Witam!

Podpinam się pod temat obywatelstwa. Urodziłem się w 1979r, dzwoniłem do konsulatu we Wrocławiu i uzyskałem informację że mogę starać się o obywatelstwo po linii matki ( moja mama nie ma obywatelstwa i nawet o nie się nie starała ). Obywatelstwo natomiast posiadają:

- pradziadek ur. 1908r. Hindenburg ( posiadam Wehrpas - tabelka I / 5 ma wpis Volksdeutsch oraz IIa /14 wpis Ers.Res. I) , Arbeitsbuch, Stambuch ) - zginął na froncie wschodnim ( Krasnowodzko / Rosja )

- prababcia ur. 1935r. Paulsdorf ( Stambuch, akt małżeństwa, akt zgonu(zmarła w obecnym BRD ) )

- babcia ur. 1935r Paulsdorf (obywatelstwo po rodzicach, mieszkała w BRD od 1989-2011 ), ( posiadam stambuch, pasport BDR, akt zgonu )

- mam papiery jeszcze na rodziców prababci (niemiecki akt małżeństwa, urodzeni w oleśnie 1884) oraz na brata od babci ( ale to chyba nie istotne )

Mam już chyba wszystko wypełnione czy ktoś na takie drzewo genealogiczne to przerabiał i otrzymał obywatelstwo na takie dokumenty!!?

Z góry dzięki za informację

Cześć wszystkim,

czy mam szansę na obywatelstwo? Babcia urodziła się w 1912 na terenie Niemiec i miała niemieckie obywatelstwo, trochę tam mieszkała. Jest to przodek od strony matki, ur. 1956, która nie starała się o obywatelstwo niemieckie. Czy jako wnuk, urodzony w 1997 mam szansę uzyskanie obywatelstwa?

z góry dzięki zaa pomoc, pozdrawiam!

Witam Kuzyn dostał z Kolonii takie pismo. Mogę prosić forumowiczów o pomoc w rozszyfrowaniu tekstu.
FOr Ihren GroBvater und Ihren Vater kommt der Erwerb der deutschen Staatsangehórigkeit nur nach den damaligen Bestimmungen Ober die „Deutsche Volksliste in den eingegliederten Ostgebieten" in Betracht. Nachzuweisen ist somit die seinerzeit erfoigte Aufnahme Ihres GroBvaters in die Deutsche Volksliste sowie ein von dieser Person bis sOtestens Ende 1944/Anfang 1945 abgegebenes Bekenntnis zum deutschen Volkstum. Hierzu werde ich Ermittlungen einieiten.
Folqende Anqaben sind erforderlich:
• Angabe, ob Familienangehórige einen deutschen Staatsangehórigkeitsausweis besitzen. Solite dies der Fall sein, Obersenden Sie bitte eine (unbeglaubigte) Kopie und geben Sie das genaue Verwandtschaftsverltnis an.
Haben weitere Verwandte von ihnen beim Bundesverwaltungsamt ebenfalls einen Staats-
angehórigkeitsausweis beantragt? Solite dies zutreffen, bitte ich, Namen, Vornamen und Geburtsdatum dieser Personen anzugeben. Damit kónnte sich die Bearbeitung ihres Antrages beschleunigen.
Sofern Sie Unterlagen aus der Zeit vor 1945 besitzen, kónnen diese evtl. Aufschluss ber die Staatsangehórigkeit und Volkszugehiirigkeił des GroBvaters geben.
Ich weise vorsorglich daraufhin, lass die restlichen einzureichenden Unterlagen Bestandteil der hier gefUhrten Verwalłungsakte werden und grundszlich nicht zurikkgegeben werden kónnen.

to znaczy, ze ty mozesz uzyskac stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego tylko na podstawie Volkslisty, co musisz udowodnic oraz na podstawie "opowiadania sie za niemieckoscia" pod koniec roku 1944/na poczatku roku 1945.

Masz napisac, czy posiadasz zaswiadczenia obywatelstwa czlonkow rodziny i jesli tak, przeslac zwykla nieuwierzytelniona kopie oraz podac dodkladnie, o jaki stopie pokrewienstwa chodzi.
Masz podac, czy inni czlonkowie rodziny starali sie w Bundesverwlatungsamt o potwierdzenie obywatelstwa, jesli tak, masz podac ich dokladne personalia i date urodzenia.
Jesli masz, powinienes przeslac dokumenty sprzed roku 1945, ktore moga pomoc stwierdzic, jakie obywatelstwo i jaka narodowosc mial dziadek.

Czyli mam rozumieć że kuzyn który przesłał im dowody swiadczące o podpisaniu volkslisty przez dziadka i babcie są teraz sprawdzane w Kolonii? i że uzyskanie obywatelstwa jest możliwe tylko i wyłącznie na podstawie tej volkslisty.

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie chodzi o weryfikacje tego, ze oryginalne dokumenty przeslane przez kogos z twojej rodziny do Bundesverwaltungsamt odnosza sie rowniez do ciebie, zeby nie zadali od ciebie przeslania tego samego dokumentu.

Czy Panie Pogodniak uważasz z tego pisma które przytoczyłem , że szanse są duże,

Na podstawie tego pisma nie mozna wyciagnac zadnych konkretnych wnioskow na ten temat.

Powrót