Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a to to ja nie wiem. dziadka nie znałem bo zmarł zanim się urodziłem, mama moja nic o czymś takim nie wie bo jak dziadek wrócił z wojny to jej jeszcze na świecie nie było. Napisałem do IPN w tej sprawie i czekam na odpowiedz. Ale w obozie według mnie nie był bo jak wrócił z wojny ok 1946 roku to poszedł zaraz z powrotem do pracy jako górnik

według tego co zrozumiałem z WASt to 25 stycznia 1945 roku no chyba do Andersa

Wpis na DVL jako sam dokument nie zawsze jest wymagany przez BVA. Ja takiego dokumentu nie odnalazłem a BVA w korespondecji nie prosi o przedstawienie go. Tylko że w moim przypadku mój pradziadek będąc od roku 1943 w Wehrmachcie w roku 1945 wraz z innym żołnierzami cofa się z Polski na teren III Rzeszy i tam w strefie amerykańskiej osiedla i mieszka. Mam dokument z Urzędu Miasta iż pradziadek posiadał obywatelstwo Deutsches Reich a to w jego przypadku znaczy że został wpisany na II grupe DVL. Oczywiste jest też że po wojnie nie był przesladowany przez UB itp. ponieważ nie było go w kraju za to jego żone i ich dzieci czyli moją prabacie oraz mojego dziadka i jego siostry aresztowano i umieszczono w obozie pracy w Potulicach koło Bydgoszczy na kilka lat. Także jak sami widzicie nie w każdym przypadku ten dokument jest niezbędny

Każdy z nas ma inny przypadek. Ale oczywiście warto sobie pomagać i informować gdzie można znaleźć dane dokumenty. Dokumentów potwierdzających obywatelstwo nigdy nie za wiele :)

Pytanie do Miklosz -a. Skoro udowodniłeś grupę II DVL, to nie musiałeś tym samym udowadniać narodowości tego przodka?

pytanko do paul.zaenger1976 Tak chciałeś pomóc i wszystko wiedziałeś. Więc jaka jest odpowiedz na to co napisałem? chciałeś wiedzieć kiedy dziadek był u Andersa, pisałeś że w Niemczech maja informacje kiedy konkretnie podpisał volkslistę więc jakie są odpowiedzi na moje zapytania?

Jeżeli Twój dziadek wstąpił do Andersa 25 stycznia 1945, to prawnie nie będzie miało znaczenia dla Twojej sprawy. Jednak sam fakt wstąpienia do wojska polskiego na emigracji, tymbardziej przy DVL III będzie mimo wszystko interpretowany tak, aby odrzucić Twój wniosek. W Niemczech takich informacji na temat wpisów na DVL nie ma - chyba, że zachowały się w jakiś archiwaliach. Generalnie BVA jest teraz bardzo na "nie" przy rozpatrywaniu wniosków. Jak nie muszą, to próbują wszystkich metod żeby wnioski odrzucać. Wydaje mi się, że lepiej byłoby w Twojej sprawie złożyć wniosek w Niemczech, jakieś w mniejszej miejscowości. BVA dla wniosków opartych na DVL III nie ma litości niestety.

ja już wniosek złożyłem więc nie będę kombinował z zameldowaniem gdzieś w Niemczech i składaniem w "małej miejscowości". No są jakieś przepisy prawa więc muszą się ich trzymać. Są też wyroki sądów niemieckich, które uznały że pójście do Andersa po chyba 14 stycznia 1945 nie powoduje utraty obywatelstwa gdyż w tamtych czasach była to jedyna realna możliwość powrotu na Śląsk do rodziny. No zobaczymy co mi napiszą. Teraz już nic nie da się raczej zmienić papiery poszły więc zostaje nam czekać.

Wpis na DVL III w świetle dzisiejszych przepisów prawa nie jest uznawane za obywatelstwo. Twój dziadek wstępując po 14 stycznia 1945 do Andersa w świetle prawa nadal był przynależnym do narodowości niemieckiej, którą to musisz udokumentować. Jeśli po wyważeniu wszystkich "za" i "przeciw" BVA dojdzie do przekonania, że Twoj przodek był niemieckiej narodowości i się jej nie wyrzekł, to w tym momencie BVA musi uznać Twojego dziadka za obywatela niemieckiego od momentu wpisu na DVL.

Odpowiedz do paul.zaenger1976 narazie nie musiałem udowadniać narodowości przodków i mysle że tak zostanie. Poza tym w całej mojej dokumentacji kilkakrotnie występuje dowód iż mój pradziadek a nawet jego ojciec byli narodowości niemieckiej tak samo jak ich małżonki : imiona nadawane dzieciom język itp. Tak naprawde na pewno orientujesz się że przepisy BVA nie o tym mówią ale to jest istotne i pomaga w wkażdym przypadku.

II GRUPA DVL to jest samo w sobie posiadanie obywatelstwa. Trudno, żeby jeszcze udowadniać narodowość. To tak samo jakbym posiadał polski dowód osobisty, a pani urzędniczka w okienku kazałaby mi najpierw okazać świadectwa szkolne i inne dokumenty, żeby stwierdzić czy jestem polskim obywatelem. Byłby to absurd. Co innego DVL III. Na tą listę można było wpisać nawet murzyna pod koniec wojny, byle tylko powołać go do wojska.

gdzie mogę sprawdzić w którym roku dziadek podpisał volkslistę? Ja mam tylko informacje od IPN i potwierdzenie że podpisał

Wpisy na DVL były prawie do końca wojny. Pod koniec 1944 roku wpisywano, albo i nie każdego zdolnego do służby wojskowej. W niemieckim wojsku byli rówież tacy, którzy nie podpisywali żadnej DVL. Taka jest niestety prawda. Biorąc te wszystkie okoliczności pod uwagę BVA ostrożnie podchodzi do określenia narodowości na podstawie DVL III. Jeśli jest to wpis na DVL III to lepiej, żeby on był udokumentowany z okresu 1941 - 1942.

no ale skąd mam wziąć taki dokument? Niestety nie posiadam volkslisty dziadka tylko potwierdzenie z IPN że podpisał. Na pewno musiał podpisać do chyba lipca 1944 bo potem był w wermachcie

Tomj, tutaj może być problem. BVA nie wymaga konkretnej daty. Musisz Tomj nazbierać bardzo dużo twardych dowodów na przynależność dziadka do narodowości niemieckiej.

to to ja wiem i zbieram wszystko. Tylko jak już pisałeś o dacie to myślałem że wiesz czy w Niemczech da się takie informacje zebrać. Archiwum w Katowicach nie posiada takiej informacji.

Gdyby Twój dziadek miał wpis na DVL II, to z tego tytułu miałby proces rehabilitacyjny. Być może zachowałyby się jakieś akta sądowe. Jeśli miał wpis na DVLIII to zapewne złożył deklarację na wierność narodowi polskiemu i został automatycznie zrehabilitowany. Po tym mógł się cieszyć dziadek pełnią praw obywatelskich. Dlatego w Twoim przypadku jest duży problem. Nie zaprzątaj sobie głowy datą wpisu na DVL, tylko potwierdzaj narodowość. Skoro Ty nie znasz daty wpisu, to BVA również tej daty nie zna.

Witam :-o
Chce ubiegac sie o niemieckie obywatelstwo.
Moja mama jest urodzona w niemczech ale pochodzenia nie miala gdyz urodzila sie w czasie wojny gdy dziadkowie byli na przymusowych robotach . Co juz przeczytałam na forum ze to nie znaczy ze moge sie starac o obywatelstwo po mamie ale wiem tez ze z pierwszego małżenstwa mojej mamy syn tu jest i ma pochodzenie niemieckie .Ja tez od niedawna czyli od maja tu jestem z swoja rodzina mam prace i tak ciagle myśle jeszcze o tym by starac sie o to obywatelstwo czy wogole sa jakies szanse ...Jezeli sa to od czego powinnam zaczac przywiozlam z polski akt zgonu mamy oraz akt malzenstwa w wersji wielojezycznej gdzie bym mogla wogule takie wnioski pobrac i gdzie je złożyc z góry bardzo dziekuję za jaką kolwiek podpowiedz pozdrawiam ...:o

Przeczytaj ten wątek tak z 20 stron wstecz powinno się wszystko wyjaśnić. Osoby ur, do 1974 mogą dziedziczyć tylko po ojcu , dziadku . Osoby ur. od 1975 po obu rodzicach, dziadku itd, do pierwszej osoby urodzonej przed 1914.
Jeśli masz jakiś dowód niemieckiego obywatelstwa swoich przodków, to jak najbardziej można się starać o potwierdzenie swojego niemieckiego obywatelstwa
Pochodzenie dziś nie ma znaczenia, nie potwierdza się pochodzenia, a tylko obywatelstwo.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót