Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bardzo dziekuje za odp troche poczytalam ale wiele mi to nie wyjasnilo czyli po mamie niemam szansy uzyskac obywatelstwa bo mama urodziła sie 1944 r ja sobie jeszcze przypominam ze mama starala sie z fundacji polsko niemiecki pojednanie o jakies odszkodowanie i mam jakis dokument ze dziadkowie byli na robotach w jakies cegielni ale niewiem czy to wazne ...;)
powiedcie mi czy jak chce od mamy akt urodzenia uzyskac to czy musze jechac do miejscowosci w ktorej sie urodziła czy moge w urzedzie tu gdzie mieszkam ...:)

jak dziadkowie byli na robotach przymusowych, to byli obywatelami polskimi, wiec mama - nawet urodzona na terenie Rzeszy Niemieckiej - nie nabyla obywatelstwa niemieckiego, bo w Niemczech obowiazuje prawo krwi a nie prawo ziemi

chodzi o to kiedy Ty się urodziłaś a nie mama. Jeżeli jesteś urodzona po 1 stycznia 1975 to możesz też po stronie mamy inaczej tylko od strony taty

ja sie udodzilam 1981 r w zabrzu mam skaypa ale dzieciaki juz spia jutro w godzinachpopoludniowych da rade pogadac pozd...

jeżeli dziadkowie byli na robotach przymusowych to już nie ma o czym niestety. Syn z pierwszego małżeństwa może mieć obywatelstwo po ojcu który był Niemcem. to ja już nie wiem kim on był. A Twój Tata może ma przodków którzy byli Niemcami? Najlepiej skonkretyzuj pytanie a na pewno POGODNIAK Ci odpisze sensownie.

Witam
Czy jesli rodzice ojciec i matka posiadaja Ausweis A fur Vertriebene und... oraz Presonalausweis juz nie wazny to czy moge otrzymac obywatelstwo niemieckie? Jestem ur. po 1975r.
Proszę o jaką odpowiedz.

Czasy, gdy można było nabyć obywatelstwo niemieckie na podstawie statusu "wypędzonego" już minęły w 1992 roku. Sam status "vertriebene" był podstawą do nadania obywatelstwa, ale nie było to obywatelstwo. Teraz, żeby uzyskać niemieckie obywatelstwo musisz pokazać wpis na Deutsche Volksliste rodziców lub dziadków, albo udowodnić, że zamieszkiwali w granicach III Rzeszy z 1937 roku.

A czy posiadanie Personalausweisu obojga rodziców swiadczy o tym, że oproc Ausweisu A dla wypedzonych swiadczy o tym ze maja obywatelstwo nimieckie? Na personalausweisie rodzicow pisze ze sa Deutsch??

Ważne jest to, czy jest tam wpisane "deutsche Staatsangehörigkeit"

Ja czegoś nie rozumię. Twoi rodzice jako wypędzeni narodowości niemieckiej pojechali do Niemiec, żeby uzyskać status "wypędzonego" - otrzymali na to stosowne dokumenty..... i co było dalej?. Wrócili do Polski z powrotem?. Kiedy to było. W którym roku został wydany ten dowód tożsamości?

Czy w takim przypadku jak wyzej mam jakieś szanse o staranie sie o obywatelstwo? Jesli rodzice stracili status przesiedlenca do konca nie wiem czy tez stracili obywatelstwo? Mam tylko ich papier a trzeba miec chyba jeszcze dziadka?

W 1988r. wyjechali beze mnie i w tym samym roku otrzymali Ausweis A fur Vertriebene und... oraz Personalausweis oraz zamieszkali w Berlinie na jakies kilka miesiecy. Potem dojechalem Ja na jakies 2 miesiace. Wróciłem bez zadnych papierow wraz z rodzicami do PL.
W przedkladajac ww dokumenty moge starac sie o obywatelstwo?

Wtedy wystarczyło w przypadku Twoich rodziców siedzieć w tamtym czasie w Niemczech. Sam status wypędzonego był podstawą do uzyskania obywatelstwa. Skoro Twoi rodzice wrócili do Polski, tym samym udowodnili, że wypędzonymi nie są. W tym momencie stracili możliwość uzyskania obywatelstwa niemieckiego. Teraz musisz odnaleźć w dokumentach dziadków, czy czasami oni nie mieli obywatelstwa niemieckiego, być może to obywatelstwo przeszło na któreś z rodziców. O statusie "wypędzonego" w takim układzie możesz zapomnieć.

Moj dziadek od strony ojca nie mial obywatelstwa niemieckiego tylko jego brat (byl starszy o wiele od swojego brata czyli mojego dziadka). Wiec Personalausweis rodzicow tez mi sie juz do niczego nie przyda?
Dziekuje za informacje.

Musisz mi powiedzieć co w nim jest zapisane. Czemu Twoi rodzice nie chcą Ci powiedzieć, czy otrzymali niemieckie obywatelstwo, czy nie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót