Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tydzien temu zlozylam wniosek o potwierdzenie obywatelstwa(żółty dokument) w DE..
Dodam ze posiadam od lat dowod osobisty niemiecki,ktory otrzymalam na podstawie tego dokumentu
http://www.wolfsburg.de/irj/go/km/d...2d1d97826fd_sp__taussiedlerbescheinigung.jpeg

Dzis o 16 tej mam isc juz odebrac gotowe(w urzedzie miasta) i wplacic 25 euro..w sumie mi to nie potrzebne ,ale dla swietego spokoju zlozylam wniosek..#Kuzynka z Pl tez zlozyla takowy(oczywiscie od 2 miesiecy posiada zameldowanie na terenie DE)ale od niej wymagaja jakis Aufenthaltsbescheinigung i pelne akty urodzenia(oddalysmy skrocone)..ja sama zawsze okazywalam tylko skrocone i wystaryczyly

Ostatnia edycja:
paul.zaenger1976 napisał:
Czasy, gdy można było nabyć obywatelstwo niemieckie na podstawie statusu "wypędzonego" już minęły w 1992 roku.
a ja otrzymalam jeszcze po 2000 roku:)
nowszy "model" wzor wyzej ..

Registrierschein tez posiadam,tyle ze dzieci oddalone(na nim) i musialy skladac przez Naturalizacje po 3 latach pobytu

Ostatnia edycja:
Gracjusz82 napisał:
Czy w takim przypadku jak wyzej mam jakieś szanse o staranie sie o obywatelstwo? Jesli rodzice stracili status przesiedlenca do konca nie wiem czy tez stracili obywatelstwo? Mam tylko ich papier a trzeba miec chyba jeszcze dziadka?

kiedys pogodniak chyba pisal na ten temat

nie chce wprowadzic w błąd,ale mozliwe ze mogli stracic po wyjezdzie do PL,jezeli nie maja potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego(chodzi o ten zolty dokument)

najwyzej mnie poprawi,,bo nie chce mi sie szukac wpisu na forum,ale temat byl przerabiany:)

Jeszcze jedno pytanko
- Gdzie zwrocic sie aby otrzymac jakies informacje na temat podpisania moich przodkow Volkslisty? Chodzi o woj. slaskie (Katowice)??
Czy w Archiwum Panstwowym w Katowicach udziela mi takiej informacji? A jak nie tu to gdzie?
Dodam ze moi przodkowie ze strony ojca urodzili sie w Katowichach w latach 1920-30r.

odpisałem ci na prywatną wiadomość i tam masz odpowiedz na to pytanie tutaj.

ja juz jestem odebralam bezterminowy..kiedys wydawali na 10 lat hmmm
z wszystkich stron ogladal kwit/wplaty he he..

moze ktos na forum orientuje sie czy odpisy akt/międzynarodowe wydaja tez zupełne w PL?czy tylko skrocone??

bo ja tylko takie info znalazlam:(

Istnieją trzy rodzaje odpisów międzynarodowych:bez dodatkowych tłumaczeń czy legalizacji

formularz A (odpis skrócony aktu urodzenia),
formularz B (odpis skrócony aktu małżeństwa) oraz
formularz C (odpis skrócony aktu zgonu).

z tego co wiem, miedzynarodowe akty stanu cywilnego sa zawsze skrocone

PS
Twoj przypadek byl wyjatkiem, do konca lat 90-tych obowiazywala coraz bardziej zaostrzane przepisy o przesiedlencach, zreszta one tak formalnie do dzis obowiazuja, ale sa tak wysrubowane, ze lapie sie na nie kilka osob na rok, z reguly starszych, ktore sa w stanie udowodnic, ze do dzis cierpia z powodu przesladowan narodowosciowych w Polsce i jeszcze uzasadnia, dlaczego nie wyjechaly wczesniej do Niemiec. Do tego teraz trzeba zdawac egzamin ze znajomosci jezyka niemieckiego w konsulacie niemieckim, zeby udowodnic swoja przynaleznosc do kultury niemieckiej.

Witam,
mam pytanie: posiadam oryginał Volksliste, dzwoniłam dziś do notariusza ponieważ chcę wysłać uwierzytelnioną kopię do urzędu w Koeln i powiedział mi, że muszę przynieść ten dokument i również tłumaczenie przysięgłę VL. Czy faktycznie powinnam to dodatkowo tłumaczyć? Przecież dokument jest po niemiecku i ja chcę go wysłać do Niemiec to po co tłumaczyć to na polski.... a tak na marginesie to wczoraj dzwoniłam do innego notariusza i udzielono mi informacji, że notariusz nie potwierdzi mi VL i mam szukać innego....

potwierdzi ci kopie kazdy niemiecki konsulat. Wiec zalezy skad jestes. Albo poslij normalnie ksero a jak beda chcieli potwierdzenie to wtedy pojedziesz do placowki dyplomatycznej

z tego co wiem, miedzynarodowe akty stanu cywilnego sa zawsze skrocone

ok dzieki ,to jednak zgadza sie z tym co znalazlam, trudno:(trzeba bedzie przetlumaczyc

pewnie, że można zapytać gdzie odnalazłam:-).... od kilku lat poszukiwałam dokumentów wśród członków rodziny mieszkającej już od dawna w DE, dostałam od kuzynki ksero VL.... i nieuwierzytelnioną kopię, byłam przekonana że rodzina nie chce mi pomóc i nie chcę się przyznać u kogo jest oryginał, okazało się że wszelkie zachowane dokumenty były w domu po dziadkach ok 100 metrów od mojego domu... wczoraj tam pojechałam, wujek pozwolił mi pogrzebać i po 5 minutach byłam właścicielką VL (II gr), Soldbuch i innych...... warto nie tracić nadziei cuda się zdarzają....pisałam przez jakieś 3 lata do polskich archiwów i niczego nie znalazłam na temat dziadka, jedynie to z Berlina mi przysłali zaświadczenie , że dziadek służył w Wehrmachcie
ja podlegam pod Wrocław, więc jak mi się nie uda tego uwierzytelnić u notariusza to będę musiała zrobić sobie "wycieczkę" chociaż to 300 km ode mnie.

ŻADEN notariusz Ci tego nie potwierdzi bez tłumaczenia na polski Wiec nie mam sensu. Ja też musiałem składać wniosek we Wrocławiu ale mam też konsulat w Opolu tylko do innych rzeczy wiec się zorientuj Nie wiem skąd jesteś.

Witam,
Pytanko: Mój dziadek urodził się w 1899 w Prusach Wschodnich, czyli III Rzesza. Co za tym idzie miał obywatelstwo niemieckie. Czy na tej podstawie mogę się ubiegac o nie również?? mam akt urodzenia dziadka
pzdr

musisz udowodnić że do dnia dzisiejszego to obywatelstwo jest, że nikt z przodków nie stracił go. Czyli Twój dziadek jego syn no i Ty. Domyślam się że to od strony taty linia

Tak od ojca mojego jest ta linia. Nie stracił go w znaczeniu ze nie odebrano mu?? nik wcześniej z tej linii sie nie ubiegał o nie.

Twój tata mógł np. w czasie wojny służyć w polskim wojsku, być w AK i tym samym stracił. Musisz napisać co Twój tata robił w czasie wojny. Ty raczej byłeś najwyżej dzieckiem no i oczywiście nie prosił o inne obywatelstwo bo inaczej by stracił niemieckie. Musisz też pamiętać o układzie wersalskim dlatego rozwiązaniem było potem podpisanie volkslisty.

Ostatnia edycja:
ojciec mój był robotnikiem, w wojsku żadnym nie był. Zatem nawet gdy mój dzaidek miał owe obywatelstwo z racji miejsca urodzenia, mój ojciec nigdy sie nie ubiegał o nie ( urodził się w II RP) to ja i tak mam podstawy aby sie o nie starać

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót