Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cała wiedza, którą tutaj przedstawiam jest pozyskana od osoby, która zajmowała się w Niemczech potwierdzeniem niemieckich obywatelstw. To był prawnik, który skończył prawo w Niemczech, a pochodził z Polski, z Pszczyny. Miał z tym tematem wiele doczynienia, wielu ludziom pomagał przy zbieraniu dokumentacji. To nie był jakiś wiejski filozof, tylko fachowiec.

Cały czas mówię o kategorii obywatelstwa wskutek wpisu na DVL, a Ty ciągle w tym mieszasz.

Pogodniak, a czy Ty wiesz, że osoba wpisana na III grupę DVL musi udowodnić swoją niemiecką narodowość w czasie wojny, żeby można było stwierdzić, że wskutek wpisu na DVL ta osoba nabyła niemieckie obywatelstwo?

Czy wiesz, że osoba pochodząca z terenu III Rzeszy narodowości niemieckiej nie musi potwierdzać, nawet jeśli w III Rzeszy wykazywala polską odrębność narodową?

Masz o tym pojęcie?

nie, nie mam. Czyli w moim przypadku tylko wystarczyłoby wniosek wypełnić i wysłać? ;>

Ty heikki.on masz przodka na 100% wpisanego do DVL, w tym układzie albo pokażesz BVA papiery na wpis tego przodka na conajmniej II grupę DVL, a jak nie znajdziesz papierów, to będziesz szukał wszystkich innych dokumentów potrzebnych do udowodnienia niemieckiej narodowości przodka.

Na 100 :!:NIE:!: mam wpisanego przodka do DVL. Dziadek urodził się w 1899 w okolicach Sztumu, a ojciec w 1927 w II RP. Odoby urodzone przed 1975 czyli także ja musza być ślubne i pochodzenie udowodnić w linii męskiej. Akty narodzin i ślubów moich przodków sam musze dostarczyć czy oni w Koloni się zajmą tym?

Pytanko mam koledzy powiedzcie o co chodzi z tym obywatelstwem (niemieckim) do czego ono jest Wam potrzbnne?:(

Ale wiesz co ja mieszkam juz tutaj 28 lat i Ty moze niewiesz jak jest niemiecka biorokracja jak oni drobiazgowo sprawdzaja cala przynaleznosc niemiecka powiem Ci tylko ze do tego potrzebna bedzie Ci duza cierpliwosc i dobre papiery..pozdrawiam...i zycze duzo szczescia...

Heikki.on!!! Ojciec Twój urodził się w II RP w 1927 roku więc jego ojciec, a Twój dziadek również w RP zamieszkiwał. Na pewno nie przyjechali Twoi przodkowie z Prus Wschodnich należących do Niemiec na polską porodówkę, żeby w tzw. cywilizowanych warunkach wydać na świat Twojego ojca. Po prostu mieszkali w II RP. Jeżeli mieszkali w II RP to na podstawie traktatu wersalskiego utracili niemieckie obywatelstwo. Mogli to obywatelstwo odzyskać poprzez wpis na Volksliste. Jeśli tego nie uczynili to jesteś heikki.on dziś jedynie polskim obywatelem. To tyle w tej sprawie.

Koledzy obywatelstwa sie niedziedziczy po ojcu czy tez po dziadkach i jeszcze inych czlonkow rodziny tylko tutaj trzeba udowodnic ze ojciec moze dziadek (ze strony ojca) mieli pochodzenie niemieckie. Apotem po sprawdzeniu calej dokumentacji i potwierdzeniu przez swiadkow ktorych tez bedziesz potrzebowac zeby potwierdzili przynaleznosc niemiecka twoich przodkow( ojca lub dziadka) to moze sprawa ruszy .:-)

No to przecież my wszyscy o tym wiemy, a Tyś się urwał teraz jak Filip z konopii..... :O).

paul.zaenger1976 mam pytanie do Ciebie czy Ty juz taka sprawe zalatwiales w sprawie obywatelstwa niemieckiego? Bo paragrafy i traktaty wersalskie to co innego a chodzenie za tym i zalatwianie to tez co innego wierzmi.!!!:)

Prawo jest takie samo dla każdego, ale ludzie ubiegający się o potwierdz.niem.obyw. różnią się dokumentami, którymi starają się udowodnić niem. obyw. i tym samym przekonać BVA do swoich racji. Człowiek dla BVA zbudowany jest z dokumentów, jeśli tych dokumentów jest mało i są słabe, to trzeba się dobrze nadreptać, żeby sprawę załatwić

Tak masz racje calkowicie sie z tym zgadzam.! ( to naprawde jest droga przez meke a jak jeszcze sie mieszka w Polsce to sobie sie tego niewyobrazam) dzieki i pozdrawiam i zycze przyjemnego wohenende..

Pogodniak, mam do Ciebie pytanie w zakresie Volkslist.

Na ziemiach wcielonych do Rzeszy do Volkslisty wpisano pewną rodzinę: ojciec tej rodziny został wpisany do III gr DVL, matka do II gr. DVL, a 2-ka ich dzieci została wpisana do grupy ojca, czyli na III DVL. Rodzina wpisała się na DVL dobrowolnie. Po wojnie rodzina ta przed BVA złożyła wnioski o potwierdzenie niem.obywat. BVA sprawdziła członków rodziny w archiwach i się okazało, że ojciec w obozie jenieckim w 1944 podał swoją narodowość jako polską. Matce dzieci potwierdzono wpis na grupę II DVL - i tym samym ona otrzymała potwierdzenie niem. obyw. Teraz pytanie do Ciebie Pogodniak jest takie:
Jakiego pochodzenia etnicznego są dzieci wpisane na grupę III DVL w sytuacji, gdy ojciec okazał się Polakiem. Czy dzieciom BVA ma prawo wydać dowody przynależności państwowej?. Jeśli tak, to dlaczego?
P.s Ja znam odpowiedź.

Nie sadzisz chyba, ze ja sie bede bawil w takie zgaduj-zgadule.

Od samego poczatku na tym forum pisalem, ze nie jestem specem od Volkslist, szczegolnie III i IV, ale znam sie na prawie o obywatelstwie, i dlatego jestem w stanie z duzym prawdopobodobienstwiem powiedziec, kto stracil obywatelstwo po jego nadaniu: bez wzgledu czy to bylo odziedziczenie czy Volkslista, bo powody utraty obywatelstwa po roku 1955 sa dla wszystkich kategori takie same

Poza tym pojecie "volskzugehörigkeit" uleglo radykalnemu zaostrzeniu kryteriow na przestrzeni lat. W latach 80-tych Volskzugehörigkeit bylo uznawane na podstawie przedlozenia niemieckiej ksiazeczki do nabozenstwa prababci, w czasach dzisiejszych nawet przynaleznosc do organizacji mniejszosci niemieckiej od 1992 nie jest zadnym kryterium.
Poza tym "po wojnie" to nie BVA sie zajmowalo takimi rzeczami, tylko inne organy. Dlatego na stronie BVA jest wyrazna informacja, ze Staatsangehörigkeitsausweisy wydawane w przeszlosci na czas okreslony (10 lat) przez inne organy niz BVA sa weryfikowane na nowo w przypadku zlozenia wniosku o nowy (nieograniczony czasowo) Staatsangehörigkeitsausweis i ze w sporadycznych przypadkach obecna decyzja BVA moze byc inna niz decyzja wczesniejsza

PS

Ale odpowiem ci na to pytanie, bo bedziesz sie podniecal: w czasie okupacji niemieckiej bez wzgledu czy terenow (polskich) wcielonych do rzeszy czy tez Generalnej Gubernii dla wladz niemieckich nie bylo pojecia prawnego "obywatel polski". A w Reichs- und Staatsangehörigkeitsgesetz byl przepis, ze dzieci nabywaja obywatelstwo niemieckie po matce, gdyby inaczej staly sie bezpanstwowcami. I czy to chodzilo o Volksliste czy inny przypadek, nie gra zadnej roli. A wiec jesli wladze niemieckie doszly do wniosku, ze ojciec byl w czasie urodzenia dzieci Polakiem (=bezpanstwowcem), a matka miala nadane obywatelstwo niemieckie, to rowniez nieletnie dzieci tej matki uzyskaly po niej obywatelstwo niemieckie.

Ostatnia edycja:
Oczywiście z tą przynależnością państwową masz całkowitą rację. Śruba interpretacyjna została maksymalnie przykręcona. Pojęcie "niemiecka narodowość", czy "odrzucenie przynależności państwowej" z ustawy z 1955 są bardzo szeroko interpretowane i bardzo plastyczne dlatego BVA może odwalać nawet oczywiste mogłoby się wydawać wnioski o potwierdz.obywat.
Odpowiedź do wcześniejszej sytuacji jest taka: dzieci posiadają niemieckie obywat., bo są niemieckiego pochodzenia etnicznego, bo matka tych dzieci jest Niemką - etniczną.

ty ciagle mylisz pojecia "Volkszugehörigkeit" (narodowosc) i "Staatsangehörigkeit" (obywatelstwo), a tymczasem obecne prawo niemieckie jest bardzo podobne do polskiego; narodowosc nie gra w przepisach o obywatelstwie specjalnej roli: dziecko narodowosci wietnamskiego o skosnych oczach moze byc jak najbardziej od urodzenia obywatelem polskim, jesli rodzicom nadano przed jego urodzeniem obywatelstwo

Volkszugehörigkeit liczyla sie glownie w ramach nadawania statusu Niemca (ale niekoniecznie obywatela niemieckiego) w ramach Bundesvertriebenengesetz i art. 116 Ustawy Zasadniczej (Deutscher..... durch Aufnahme in Deutschland), ale to sie juz dawno skonczylo.

W twojej ukochanej ustawie z roku 1955 proponuje przeczytac przepis o Ausschlagungsfrist, ktora wynosi tylko 5 lat

Poza tym zajmij sie pojeciami Statusdeutscher (=Deutscher ohne die deutsche Staatsangehörigkeit = Deutscher im Sinne des Grundgesetzes) i deutscher Staatsangehöriger, to wtedy przestaniesz sie tak podniecas ta Volkslista, ktora dotyczy w sumie nielicznych przypadkow osob z woj. katowickiego i nikogo wiecej

Osoba grupą III DVL na 100% musi udowodnić narodowość wpisanego. Wpis na III DVL - było to obywatelstwo do odwołania, na 10 lat.
O co konkretnie chodzi z tym Ausschlagungsfrist? Który paragraf?. Jak Ty to rozumiesz?
Volkslista była na ziemiach wcielonych do Rzeszy, Pomorze, Gdańsk, Kraj Warty, Górny Śląsk, a nawet Generalne Gubernatorstwo.

przeczytaj ustawe z roku 1955 od A do Z, ale po niemiecku a nie w jakichs tlumaczeniach, to znajdziesz Ausschlagungsfrist

Wiem, ze Volkslista byla wszedzie, ale tylko na tzw. wschodnim Gornym Slasku stosowano ja tak chaotycznie i niekonsekwentnie, ze sa z nia klopoty

Obywatelstwo do odwolania oznacza, ze jak ktos go nie odwolal albo nie wygaslo z mocy ustawy (np. przez wstapienie do obcego wojska) to nadal istnieje

Ja nie potrzebuję analizować całej ustawy. Część trzecia i piąta tej ustawy zupełnie nie należy do mojej sprawy. Tutaj nic nie ma zaskakującego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót