Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witaj

Tylko wtrące moje trzy grosze masz rację miał obywatelstowo niemieckie ale z znacznikiem a . W (auf Wiederruf tzn. do odwłania) lepiej szukac DVL moze inni zabiorą głos w tej sprawie coś innego podpowiedża na ten temat bo tutaj są naprawdę ludzie z duża wiedzą na ten temat

Pozdrowienia
Darek:)

Dlancz, dzięki za odpowiedź.
Wiem, że tutaj są ludzie znający się na temacie, dlatego liczę na podpowiedź...
Nie znam za bardzo prawa niemieckiego, które obowiązywało w roku 1908 dot. nabywania obywatelstwa niemieckiego, mianowicie zastanawia mnie fakt czy dziadek urodzony w 1908 r w okolicach Kartuz na Pomorzu (Kreis Karthaus) poprzez urodzenie na ziemiach niemieckich nabył obywatelstwo niemieckie? Wiem że w roku 1918 ziemie te znalazły się w granicach Polski wiec czy dziadek mieszkając od roku 1918 dalej na tych terenach, tyle że już na terenie Polski mógł być nadal Niemcem? Jeśli był Niemcem od urodzenia, nieprzerwanie do czasu II wojny św. to po co podpisywał DVL?
M.S.

Jeżeli ziemie te od 1918 r. leżały na terenach Polskich, to na mocy Traktatu Wersalskiego dziadek stracił niemieckie obywatelstwo. Musisz mieć VL. a dokładniej to chodzi o to, by udowodnić, że dziadek po wojnie dalej był traktowany jak Niemiec, że np. nie podlegał rehabilitacji. Tu może pomóc IPN. Czasami są w posiadaniu dokumentacji, która mówi, że dana osoba nie została zrehabilitowana i ma być osadzona w obozie pracy. Wtedy nawet, jak posiadała obywatelstwo ze znacznikiem a W. *tak jest chyba na tym 3. dokumencie, to wtedy udowadniasz, że dziadek dalej był Niemcem. Spróbuj znaleźć powojenne karty meldunkowe, jako kto był meldowany: Polak czy Niemiec?

Witam

Ja równiż nie znam dobrze przwa niemieckiego z 1908 ale wtedy nie było potrzeby określania własnego obywatelstwa ponieważ wszczyscy poddani cesarza niemieckiego posiadali "obywatelstwo pruskie" czy to był Polak, Żyd. Jeżeli chodzi o DVL to sens podpisywania wynikał z róznych przyczyn np. obawa o życie swoje, rodziny, majątek itp. W związku z tym że po plebiscytach i powstaniu wielkopolskim w 1918 roku wszyscy którzy tam zostali a nie wyjechali w głąb Niemiec byli i są tarktowani jako obywtele polscy, nie zależnie jak byli traktowani w czasie II wojny światowej (mam podobne przypadki w rodzinie ale dotyczą Górnego Śląska generalnie chodziło o rekrutów do wojska). Na stronie ambasady Niemiec jest dokładnie napisane kto może się starać o obywatelstwo niemieckiego (dotyczy terenów Wielkopolski, Śląska i Pomorza). Na pewno ktoś bardziej szczegółowo odpowie Ci na tą prośbę proponuje przeczytać posty dotyczące obywatelstawa niemieckiego gdzie szczegółowo jest opisane co i jak, ja równiez przeczytałem je wcześniej. Ale złożyć dokumenty możesz ja równiez jestem wtrakcie kompletowania dokumentów.

Pozdrowienia
Darek:)

Witajcie . Czy jeśli mam rodziców biologicznych ,którzy nie chcą mnie znać z obywatelstwem Niemieckim czy mogę uzyskać obywatelstwo Niemieckie. Ojciec mój Schulz uzyskał obywatelstwo po swoim ojcu ( moim dziadku Niemcu ) .Proszę o odpowiedz. Urodzony jestem w wrześniu 1977

Witam
mam pytanie-prośbe chcę w miare szybko wyjechać i osiedlić się w niemczech mam pochodzenie niemieckie mój ojciec ma personalausweis wydany 1982 ,dziadek rownież jest niemcem z gdanska , nie mam jeszcze potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego ,chce to załatwić w miare jak najszybciej prosze o porady . Z góry dzięki .

Możecie się starać o potwierdzenie, ale musicie udokumentować obywatelstwo ojca albo dziadka. Urzędy wydadzą dokumenty na wasz wniosek, tylko trzeba wiedzieć czego się szuka i we właściwym urzędzie. Zgody rodziców do tego nie trzeba.

moi dziadkowie też pochodza z generalnej.Bundesarchiv odp. mi że nie ma dokumentów ale ja napisałem że chcę obywatelstwo:(W generalnej nie było żadnej volkslisty!Volks-D badał urząd imigracyjny a obywatelstwo nadawał wydział spraw wewnętrznych rządu GG Starosta miejski lub powiatowy.
Mam tu pytanie do użytkownika agolci,czy jej dziadkowie byli przesiedleni do Rzeszy czy na miejscu dostali obywatelstwo w guberni?

Witam,

pare miesiecy temu opisalem na forum swoja sytuacje. Szukalem dokumentow dt. ponizszych osob...niestety otrzymalem same odpowiedzi negatywne...

Dziadek (ojciec nieznany) - urodzil sie w Chorzowie w 1930 r., zmarl w 1988 r. w Chorzowie W czasie wojny chodzil do niemieckiej szkoly (wielce prawdopodobne, ze byl czlonkiem HJ).
Szukalem informacji w AP oraz IPN dt. szkoly, procesow rehabilitacyjnych, volkslisty (na ktora zostal wpisany przez swoja matke) oraz Deutsche Dienstelle (rzekomo bral udzial w jakims obozie w Austrii organizowanym dla przyszlych czlonkow Volkssturmu) i ITS Arolsen (rzekomo byl w obozie dla dipisow przez pewien czas).

Prababcia (rowniez ojciec nieznany) - ur. w 1910 r w Bismarckhuette/Chorzowie, zm. w 1995 r. w Chorzowie. W czasie wojny podpisala DVL 2.
Pisalem do IPN, AP z pytaniem o DVL, procesy rehabilitacyjne, powojenne represje i czlonkostwo w niemieckich organizacjach spoleczno - politycznych. Pisalem takze do Landeshauptarchiv Sachsen-Anhalt, gdyz rzekomo pracowala w Magdeburgu w fabryce amunicji w latach czterdziestych. Jedyny dokument jaki otrzymalem to potwierdzenie pracy w Niemczech w czerwcu - wrzesniu 1939 r. gdzie przebywala na polskich dokumentach (wyslany przez ITS Arolsen). 28 wrzesnia zostala wymeldowana i wyjechala do Chorzowa ( w rubryce narodowosc bylo puste miejsce). Dokument pochodzil z 1946 r. - jego celem byla ewidencja pracownikow z Europy Wschodniej pracujacych w Niemczech na podstawie rozkazu rosyjskich wladz okupacyjnych nr 163(prababcia w 39 r. miala formalnie obywatelstwo polskie z racji zamieszkania w Chorzowie).

Praprababcia - ur. w 1891 r. w Ober Heiduk/Chorzowie, zm. w 1976 r. w Werneuchen k. Berlina (owczesne NRD). W sierpniu 1945 r. zostala wysiedlona do Niemiec wraz ze swym owczesnym mezem (nie byl ojcem prababci).
Pisalem do AP oraz Kirchlicher Suchdienst z prosba o dokumenty dt. wysiedlenia.

Prosze o podpowiedz z jakimi instytucjami powinienem sie kontaktowac w celu uzyskania stosownych dokumentow? Wydaje mi sie, ze napisalem tam gdzie powinienem i niestety nie wiem co dalej robic...

Z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

Szymon

Witam!
Wnioskuję, że jesteś urodzony ślubnie po 1975 roku. W takim przypadku możesz się starać o obywatelstwo niemieckie według ścisłego łańcucha pokoleń:

TY - ojciec - dziadek (ur.1930) - pradziadek (ur. przed 1914)

lub

Ty - matka - dziadek - pradziadek (ur.przed 1914).

W pierwszej kolejności musisz dla tych wszystkich osób mieć akta stanu cywilenego - BEZWZGLĘDNIE!!! Musisz znaleźć ojca dziadka w tych aktach.
Jeśli ustalisz, gdzie urodził się pradziadek ze strony Twojego ojca i matki zaczniesz szukać wojennych dokumentów ze względu na miejsce zamieszkiwania Twoich przodków.

paul.zaenger1976

Dzieki za odp.
Jestem urodzony slubnie po 1975 r. Akty urodzenia posiadam. Co do dziadka (ur.1930 r.) to dziedziczyl obywatelstwo od strony matki (imie ojca NN). Stad moje pytania d/t prababci (ur. w 1910 r.), a nie pradziadka ;)

Pzdr

Ostatnia edycja:
Twój dziadek nie dziedziczył obywatelstwa po nikim. Twojemu dziadkowi zostało NADANE niemieckie obywatelstwo poprzez wpisanie na DVL. To jest podstawowa różnica. To być może matka Twojego dziadka wpisała go na DVL. Takie fakty musisz koniecznie ustalić przed złożeniem wniosku do BVA.

paul.zaenger1976

Ok przejezyczylem sie co nie zmienia faktu, ze dalej nie otrzymalem odpowiedzi na pytanie....Napisz moze z jakimi jeszcze insytutcjami moge sie skontaktowac w celu ustalenia powyzszych faktow.
Sytuacje mojej rodziny oraz historie mego "dochodzenia" Masz przedstawiona pare postow wyzej.
Dodam, ze w domu nie posiadam ZADNYCH dokumentow (procz aktow urodzenia w/w osob i slubu praprababki) co niewatpliwie wszystko komplikuje.

Pozdrawiam

Myślę,że powinieneś przejść się do AP w Chorzowie i pogrzebać za takimi aktami jak meldunkowy z arbeitsamtu z Chorzowa z czasów 2 wojny.
Twój dziadek z tej racji,że był nieślubny dziedziczy obywatelstwo po matce.
O Volksliście lepiej w archiwum nie wspominaj nie lubią takich i powiedzą Ci że nie mają.
Ja miałem taki przypadek i urzędas mi warczał o zdracjach itd.
Wracając do aktu meldunkowe i dokumentów z życia codziennego
możesz mieć tam np w meldunku rubrykę Staatsangehorigkeit:"DR" i jesteś w domu.

Jeszcze raz powtarzam! Dziadek Szymona w żadnym wypadku nie odziedziczył obywatelstwa po nikim! Dziadek obywatelstwo nabył poprzez wpis na Volksliste. Jesli Szymon odnajdzie w dokumentach zapis Staatsangehorigkeit: DR, to BVA bedzie mogło tylko domniemywać wpisu na III grupę DVL. W tym wypadku nastąpi sprawdzenie narodowości wpisanego na DVL. Sprawa Szymona jest wyjątkowo ciężka do załatwienia. Moim zdaniem stopień trudności jego sprawy wyklucza pozytywną decyzję BVA.

Dziadek Szymona ur w 1930r!
Od którego roku życia wpisywano na DVL!?
W 1945 miał 15 lat z tego powodu wydaje mi się że został wpisany na DVL z matką!?
Skrót DR oznacza Deutsches Reich.
Nie znam przypadków aby posiadacz III grupy posiadał takie obywatelstwo!
Nie zapominajmy o "auf Wiederruf" dla w/w grupy nie Volksdeutschów a Deutschstammige!
To że Prababcia pracowała przymusowo świadczy o tym że nie była zrehabilitowana,a nie dostarczałbym na to dowodów chyba,,że chciąłbym dac dowody na odmowe!
Pracowała przymusowo nie zrechabilitowana i nie podpisała lojalki wobec PRL!

Dzieki za odpowiedzi Bem.

Wydaje mi sie, ze moja prababcia nie byla pracownikiem przymusowym. Archiwum w Magdeburgu szukalo jej takze w ewidencji pracownikow przymusowych ze wschodu (lata 1939-1945).
Natomiast w 1939 r. jako polska obywatelka wyjechala do Niemiec, gdzie zastal ja wybuch wojny - wrocila do Chorzowa pod koniec wrzesnia.

Inna sprawa, ze jestem zdziwiony tym, ze IPN nie odnalazl zadnych dokumentow z procesow rehabilitacyjnych.

Piszac o arbeitsamcie masz na mysli ponizsza kartoteke (niestety nie odnalazlem archiwow z urzedu pracy w Chorzowie)? Czy znajduja sie w niej spisy osob bezrobotnych?

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/in...id=16571&word=urz%B1d%20pracy&word2=chorzowie

Pozdrawiam

Napisz meila na sekretariat AP. w Katowicach z zapytaniem o Miasto Chorzów?
Jakie dokumenty zachowały się z lat okupacji niemieckiej.
Na pewno Ci odp.
Mozesz nadmienić,że interesuja cie meldunki,urząd pracy,spis ludności itp.
O Volksliste narazie nie pytaj.
Z racji,że twój dziadek nie miał odp. wieku podejrzewam,że wpisano go razem na Volksliste z matką.
W tym przypadku może wystarczyć papier że babcia miała obywatelstwo.
Bo nie wyobrażam sobie sytuacji że on był Staatenlos!?
Tak myślę bo nie wiem od jakiego wieku wpisywano na listę indywidualnie.?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót