Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam Wszystkich! Jestem nowy na forum i mam takie pytanie może ktoś z Państwa miał podobny przypadek lub będzie wiedział co robić. Otóż staram się o potwierdzenie niem.obywatelstwa po dziadku. W ostatniej korespondencji z Bundesverwaltungsamt poproszono mnie o przesłanie Deutsche Volksliste w oryginale (którą podpisał dziadek) oraz zwykłą kserokopię Vertriebenenausweises mojego wujka (który miał potwierdzone obywatelstwo po moim dziadku czyli po swoim ojcu). Mój problem polga na tym, że mam tylko kserokopię Volkslisty (wydaną w Bielitz czyli Bielsko-Biała w dniu 25.02.1944). Nie mam pojęcia kto w rodzinie ma oryginał - kopię dostałam od kuzynki (mieszka w DE) i twierdzi że nie ma oryginału. Wujek już nie żyje. W jaki sposób można zdobyć te dokumenty dotyczące wujka i dziadka? Czy mogę to znaleźć w jakiś archiwach? Nie mam pojęcia gdzie "uderzyć" ... rodzina która już ma potwierdzone przed laty obywatelstwo po naszym dziadku nie chce w żaden sposób mi pomóc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady.

w archiwach panstwowych!!

ciezej bedzie z Vertriebenenausweises
hmm..mysle ,ze po smierci albo oddali albo musi ktos miec z rodziny od wujka
ja mialam od dziadkow po smierci
ale gdzie tego szukac pojecia nie mam

no ale właściwie to po co im ten dokument po wujku (wujek mieszkał, pracował i później zmarł w DE) skoro ja ubiegam się o potwierdzenie obywatelstwa po dziadku. No i jeżeli już w ogóle uda mi się jakimś cudem odnaleźć właściwe archiwum i potwierdzenie że dziadek podpisał DV to czy to im to wystarczy skoro chcą Volkslistę w oryginale. Wygląda na to że ja od początku muszę udowodnić że dziadek był niemcem pomomo tego że kilka osób z rodziny już to zrobiła wcześniej..niestety nie chcą mi pomóc, a część z nich już zmarła. Szkoda mi to tak zostawić ponieważ włożyłem w to załatwianie trochę pieniędzy (akty z urzędów, tłumaczenia przysięgłe itd.) i czasu...no i teraz nie wim co dalej...

to dzialaj dalej
skoro masz kopie to chyba pisze gdzie to wydane bylo(to juz plus)
niektorzy nic nie wiedza i uda im sie odnalez
:)

Ostatnia edycja:
Witaj
Ale kopia czy ksero?
Wydaje mi się że jeśli jest to wydana kopia z urzędu z oryginalnymi pieczątkami to jest traktowana jak oryginał. Ja jak dostarczałam akty urodzenia to były to ksera z pieczątkami urzędu wydającego.
Więc dowiedz się dokładnie czy to co masz nie wystarczy

Pozdrawiam

Witam,
chodzi o to, że to jest zwykłe ksero nie uwierzytelnione przez notariusza. I to nie wystarcza... dostałem dziś odp. z oddziału Katowickiego Archiwum w B-B że nie mają w swoich zasobach dokumentów dot. mojego dziadka. ...
Pozdrawiam

Mam pytanie staram się z mężem o obywatelstwo niemieckie jeestem dzieckiem nieślubnym i takowe mogę uzyskać tylko po matce i jej ojcu.Dzisiaj byliśmy w Urzędzie stanu cywilnego i okazało się,że jest tylko akt zgonu dziadka a małżeństwa i urodzenia nie ma.Czy to możliwe dziadek urodził się 1898r. (na dzień dzisiejszy woj.warmińsko-mazurskie).Skoro akt zgonu został odtworzony to co z innymi aktami?Co w ogóle robić?W ambasadzie powiedzieli,że bez tych dwóch aktów nawet nie przyjmą wniosku o Obywatelstwo...PROSIMY O POMOC

Witam
Mam do Państwa pytanie o nadanie niemieckiego obywatelstwa.
Mój dzidek(ojciec mojej matki)urodził się w Sokalu 1943 roku miasto to było pod okupacja niemiecką od 1941 do 1944 roku.Od 1941 roku Sokal należał do Generalnego Gubernatorstwa.
Moja babcia (matka mojej matki) urodziła się w Olkuszu 1944 roku.Na początku września 1939 miasto zostało w wyniku działań wojennych zajęte przez Wehrmacht.Ostatecznie 20 stycznia 1945 roku Armia Czerwona zajęła miasto w wyniku przeprowadzonej ofensywy na Śląsk.
Moje pytanie jest nastepujące czy moge się starać o niemieckie obywatelstwo po moich dziadkach?
Bardzo prosze o możliwie jak najszybszą odpowiedź.
Bardzo dziękuje
Pozdrawiam

zalezy ktory jestes rocznik..bo tu widze idzie to ze strony zenskiej czyli Ty po matce(takze zalezy od Twojej daty urodzenia)

Mó rocznik to 1988 a mojej mamy 1965,dziadka tak jak pisałem 1943 a babci 1944.

bardzo dziekuje za pomoc czy moglibyśmy porozmawiać na gg 1684976 bardzo proszę chcialbym z Panią zamienić kilka zdan.

Szanowni Państwo!

Mam do Was specyficzne zapytanie:

Proszę mi powiedzieć, czy w tej sytuacji, którą poniżej przedstawiam dziecko (osoba niepełnoletnia) obywatela niemieckiego może zostać pozbawione niemieckiego obywatelstwa?

Dziecko posiada dwoje rodziców, którzy legitymują się niemieckim obywatelstwem. Oboje rodziców mają nad dzieckiem pełne prawa. Ojciec dziecka wstępuje do wojska obcego państwa i tym samym pozbawia się niemieckiego obywatelstwa. Czy w tej sytuacji dziecko zostaje pozbawione niemieckiego obywatelstwa, mimo, że matka tego dziecka posiada nadal niemieckie obywatelstwo?. Oczywiście matka nie wydaje, żadnej zgody na zwolnienie z obywatelstwa niemieckiego dla dziecka.

Witam, mój syn urodził się w Niemczech, ja wraz z mężem byliśmy zameldowani w Niemczech przez 3 lata. Czy po upływie 8 lat od naszego zameldowania możemy ubiegać się dla niego o obywatelstwo czy dopiero on sam jak skończy 18 lat? Pozdrawiam

jezeli sami złożycie wniosek dla was na obywatelstwo po 8 latach dziecko nieletnie dostanie razem z wami(to znaczy dopisać dziecko razem)

jeżeli nie to dopiero jak będzie pełnoletni

Witam prosze o pomoc .Czy ktos z was zna strone ling gdzie moga byc testy na pochodzenie chyba 250 pytan mam zdawc za tydzien posze o pomoc

po pierwsze..na pochodzenie nie zdaje sie testu....(nie trzeba)

po drugie jeżeli zdajesz to tylko przez unarodowienie

polecam Google.de

wpisz pojecie Einbürgerungstest

będą pytania i odpowiedzi(300 pytań)z tego 30 trzeba poprawnie odpowiedziec

tu jest test..z prawej strony musisz kliknąć w land w którym mieszkasz i wyskoczą pytania

http://einbuergerung.my-guide.org/allgemein/einbuergerung/

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót