Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie. Czy można się ubiegać o obywatelstwo niemieckie jeśli moja Babcia została wywieziona na roboty przymusowe do Niemiec w czasie wojny i spędziła tam około 5lat. posiadam różne dokumenty z tamtego okresu. proszę o odpowiedz. pozdrawiam

z babci strony czyli Żeńskiej tylko jak jest się rodzonym po 1975 roku można starać się.............jednak przewaznie wszystko pokoleniowo wyszlo od meskiej lini...np..dziadek z pochodzeniem miał córkę wtedy po takiej mozna sie starac..

na temaz wywożenia do pracy nie wiem....czy mozna czy nie

Witam,

jestem całkiem nowa na tym forum i jest to mój pierwszy wpis.
Może ktoś umie mi pomóc odpowiedzieć na moje pytanie odnośnie nadania obywatelstwa.
Jestem w Niemczech od października 2004 roku. Przyjechałam tu na wymianę uniwersytecką. Od razu się zameldowałam, otworzyłam konto... normalnie funkcjonowałam i tak do dzisiaj. Po roku wymiany rozpoczęłam tu studia i obecnie je kończę (muszę napisać jeszcze prace).
Pół roku temu otworzyłam firmę, płacę podatki... (choć miałam możliwość otrzymania normalnej posady)
Za 2 miesiące wychodzę za mąż za Niemca...

Czy na tej podstawie jest jakaś, jakakolwiek możliwość aby przyspieszyć otrzymanie obywatelstwa niemieckiego.
Jestem zameldowana tutaj tylko 6 lat (trzeba być min. 8 )
Będę dopiero co po ślubie (trzeba trwać w związku małżeńskim min. 2 lata)

Za odpowiedź z góry dziękuje

nie wiem...zalezy od urzednika..ja zwatpilam w prawo Niemieckie..
mam obywatelstwo przez pochodzenie..syn i mlodsza corka tez po Mnie bo sie tu urodzil..corce starszej rodzonej w Polsce odmowili przez pochodzenie po Mnie..i musiala przez zasiedlenie składać wnioski..jednak nie musiala 8 lat czekac po 7 latach juz zlozyc kazali wnioski..oczywiscie 255 euro i egzamin na niemca(jednak jej dlatego ,ze chodzi tu do Gymnasium wystarczyly tylko 3 ostatnie swiadectwa szkolne)obeszlo sie bez egzaminu

ooo,
dziękuje serdecznie za tak szybką reakcję i odpowiedź
to chociaż może będzie szansa, po okazaniu DSH-Zeugnis i po skończonych studiach w Niemczech nie będę musiała zdawać tego testu "na niemca"
wszystkiego dobrego belunia

Witam i pozdrawiam.
Jestem tu "nowa"...
Mam do Wszystkich serdeczną prośbę o pomoc....
Chcę ubiegać się o obywatelstwo niemieckie(a najchętniej podwójne obywatelstwo) ,ale....
urodziłam się przed 01.01.1975r, , urodzona z małżeństwa,
ale moja mama jest już dzieckiem spoza małżeństwa i dziedziczy obywatelstwo po swojej matce i prawdopodobnie dlatego moge starac sie o obywatelstwo niemieckie...

Moja babcia (matka mojej mamy) odziedziczyla niemieckie obywatelstwo po ojcu i po matce.
Mój pradziadek (ojciec mojego dziadka ) odziedziczył niemieckie obywatelstwo po ojcu i matce.
Nie sa mi znane dane dalszych przodków ,ale wiem,że posiadali obywatelstwo niemieckie i wszyscy łącznie z moją babcią (matką mojej mamy) mieszkali na terenie Rzeszy Niemieckiej między 1913 ,a 1945( i wcześniej) w granicach z 1937roku
Czy Ktoś zorientowany może mi powiedzieć, czy mogę ubiegać się o obywatelstwo niemieckie (ew.podwójne obywatelstwo)?

Wypełniłam test na obywatelstwo niemieckie zamieszczony na stronie http://www.sozpol.eu/ i wykazał on ,
że mam pełne prawo ubiegać się o obywatelstwo niemieckie...jednak podchodzę do tego sceptycznie..i mam pewne wątpliwości ,ponieważ urodziłam sie przed 01.01.1975r.
Naprawdę mam mętlik w głowie...bardzo liczę na Wasza pomoc.
Pozdrawiam i z góry BARDZO DZIĘKUJĘ.:)

nie spotkalam sie jeszcze z tym zeby ktos dziedziczyl po matce rodzony przed 1975..a raczej na forach spotkalam kilka odmow z tego powodu..nawet dwoch braci podzielonych ta magiczna data..

ja mam po matce lecz moja kuzynka, ktora ma te same prawa po swojej matce jak ja..odmowili jej bo rodzona przed 1975..

zreszta na stronach ambasad tez pisze ze rodzeni przed 75 tylko ze strony ojca(wyjatki tylko dla dzieci nieslubnych)tez robilam ten test bo chcialam sprawdzic kuzynek..wyszlo ,ze sie nie nalezy..i tak bylo

"Moja babcia (matka mojej mamy) odziedziczyla niemieckie obywatelstwo po ojcu i po matce.
Mój pradziadek (ojciec mojego dziadka ) odziedziczył niemieckie obywatelstwo po ojcu i matce."

a jakim cudem babcia i pradziedek tez po matce?..w tamtych czasach bylo to niemożliwe po matce..po matce to jest prawo nowe kilkanascie lat dopiero

no chyba ze byli nieslubni..to od zawsze

teraz ma kazdy podwojne obywatelstwo(zreszta z pochodzenia od zawsze maja dwa) ..nawet Ci co przez dluzsze zasiedzenie w DE dostaja..zeby miec jedno trzeba sie zrzec ,ale o tym decyduje prezydent RP (podpis jego)

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Tak, znam ten przepis i szczerze mówiąc sama się zdziwiłam...
bo jasno jest określone ,że urodzeni przed 01.01.1975r, mogą się starać o obywatelstwo niemieckie przez pochodzenie tylko ze strony ojca....
,a dla urodzonych po 1975r, nie ma już znaczenia ,czy ze strony ojca,czy matki...
Dla mnie osobiście ten przepis jest chory....Ale to wszyscy doskonale wiemy..

Kilkakrotnie wypełniłam "test" (strona wydaje się wiarygodna...) i za każdym razem był pozytywny... (prawidłowo go wypełniłam)
Prawdopodobne dlatego, że moja mama nie jest urodzona z małżeństwa (zawirowania wojny)....i ona sama obywatelstwo dziedziczy po matce...wygląda na to,że ja również....
Nie wiem czy jest jakaś luka..czy to błąd na tamtej stronie
http://www.sozpol.eu/ (zakładka test)
Ale zamierzam to sprawdzić. Cała moja rodzina od strony Mamy jest narodowości niemieckiej, ja sama żyję pomiędzy Polską i Niemcami, na dwa domy i chcę starać się o podwójne obywatelstwo...Ale nie jest to takie proste...Gdyby Ktoś chciał podzielić się podobnymi problemami ,albo coś doradził byłabym bardzo wdzięczna.
A może zna Ktoś z Was dobrego prawnika,który prowadzi takie sprawy ,i mógłby coś doradzić?
DZIĘKUJĘ i POZDRAWIAM.:)

Ostatnia edycja:
najlepiej popytac w konsulacie (ambasadzie)..lub zlozyc wniosek..jak masz meldunek w niemczech to w AUsländeramt..25 euro...skladalam dla syna i dostal w miare szybko po Mnie..jednej z moich corek odmowili...po mnie jako po matce..a przyjechala razem ze mna tu..jak byla mala..teraz ma 14 lat i jej odmowili..:mad:..tez nie chce mi sie latac juz po prawnikach..dobrze ,ze mieszka tu dlugo i mogla zlozyc wniosek o obywatelstwo przez zasiedzenie..ale drogo 255 euro..

Bardzo Ci dziękuję!:)
Na razie pytam gdzie się da...i szukam dobrego prawnika,no i na wszystko patrze z dystansem....biorąc pod uwagę to,że na tamtej stronie mógł być błąd...:rolleyes:;a swoją drogą ten niedoskonały przepis powinien być zmieniony ,bo jest niesprawiedliwy i dla wielu krzywdzący...
Świetnie rozumiem Twoje zdenerwowanie i rozczarowanie związane z przyznawaniem obywatelstwa niemieckiego Twojej córce. Na szczęście macie to już za sobą. I to jest pozytywne.
Ja też mam 14letnią córkę..i zastanawiam się ,czy przenieść ja do niemieckiej szkoły...:what:,czy pozwolić jej skończyć gimnazium w Polsce (żyję pomiędzy Polską ,a Niemcami),chyba jednak zdecyduje się na to drugie..
Pozdrawiam

wiesz mojego syna to wogole nie wiedzieli jak zarejestrowac bo urodzil sie tu ale ja bylam w trakcie oczekiwania na obywatelstwo..mialam taki dokument poznego przesiedlenca i na tej podstawie bylam traktowana jak niemiec do wszystkiego prawa..

wiec poszlam do Ausländeramt w swoim miescie do pana ktory sie tym zajmuje..oni maja tam wszystkie paragrafy ..napewno zaraz dadzą ci odpowiedz czy sie nalezy czy nie..mi od razu powiedzial ,ze syn jest niemiec wedlug paragrafu..tylko ze musialam miec to na pismie..to 25 euro zaplacilam i ma..

Witam

Czy w takiej sytuacji mam prawo do dziedziczenia niemieckiego obywatelstwa?
babka od strony matki urodziła się w czasie II wojny w Katowicach. Jej rodzice tu mieszkali (matka tutejsza, ojciec z Poznańskiego). Z tego co mi babka mówiła to jej matka była na liście niemieckiej, a ojciec nie (mimo że był w Wermachcie). Z tego tez wiem, że owa moja babka na liście była. Rodzina miała kat. 3. Moja matka (córka tej babki) urodziła się w 1975 r. z nieślubnego związku, a ja w grud 1993 r. ze zw. małżeńskiego.

Czy mam/będę miał szanse na niemieckie obywatelstwo, powołując się obywatelstwo 3 kat. babki?

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym się dowiedzieć co, gdzie i jak z załatwianiem od "Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców Województwa Śląskiego". Wie ktoś może, gdzie tam konkretnie trzeba poprosić o pomoc? Mam tu na myśli wymianę e-mail, o ile to możliwe...

Jakie archiwum może mieć dowód na to, że miałem przodków na Volksliście? Mieszkam w Katowicach i oni też tu mieszkali.

Czy jeśli osoba niepełnoletnia otrzyma potwierdzenie obywatelstwa po przodkach to po uzyskaniu pełnoletności musi się jednego obywatelstwa zrzec?

nie musi i nigdy nie musial sie zrzec

zrzekac sie musieli tylko ci ,ktorzy dostawali przez unarodowienie..teraz od 2004 nikt nie musi

za wyjatkiem dzieci urodzonych tu(z rodzicow polakow)ktorzy nie maja pochodzenia i obywatelstwa Niemieckiego..

Witam,
w informacjach konsulatu jest napisane, że trzeba udowodnić ciągłość pochodzenia do pierwszego przodka przed 1914 rokiem. Jednak mój pradziadek urodził się w 1917 roku, z czego wynika, że jego ojciec musiał przyjść na świat w XIX wieku. Znam jego imię i... to wszystko, ponieważ wówczas nie wpisywano dat i miejsc urodzin rodziców, tak więc nie wiem, w jakim archiwum szukać. Czy to przekreśla moje szanse?

A tak mniej/więcej to gdzie oni mieszkali? W Niemczech (stan granic z 1937)? Jak nie to w jakim regionie? Twój dziadek podpisał w czasie wojny Volkslistę?

----------------------------

A teraz moje pytanko:
Jak to wygląda z tym, żeby ktoś mnie reprezentował w Niemczech? Złożyłbym wniosek we Wrocławiu/Krakowie (mieszkam w K-cach i nie wiem który) i podam kogoś w Niemczech i.. teraz jak to wygląda? Ta osoba tylko odbierze moje papiey, czy musi coś jeszcze robić? I co najważniejsze - jeśli będę mieć w RFN pośrednika to sprawa pójdzie szybciej?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót