Obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Tajak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to sa pierdoly, oczywiscie zdarzaja sie sporadycznie jakies przypadki, ze Jugendamt naduzyje wladzy, ale to nie jest zadna generalna polityka.

Bardzo duzo bedzie zalezalo od zachowania ojca, jak bedzie widac, ze troszczy sie o dziecko, to nie widze problemow, najwyzej prawne, jesli matka dziecka zacznie sie upominac o wylaczne prawa rodzicielskie wg prawa polskiego

no JUGENDAMT nie jest taki grozny jak go maluja,,szczegolnie w polsce ostatnio

nie wiem czy prawdziwe sa te filmy na youtube czy nie,,ale to zazwyczaj odbieraja matce polce,,prawa daja ojcu niemcowi,,bo ponoc tu sie bedzie mialo dziecko lepiej(chyba nawet tu na forum byl kiedys taki przypadek)ktos pisal

oczywiscie wiem to ,tylko z tych nagran!! zeby nie bylo:D

bo jakos dziwnie, zawsze matka polka poszkodowana w tych programach,nagraniach,,ile jest w tym prawdy nie wiem

ale jak ojciec nieodpowiedzialny ,nie lozy na dziecko,,itd,
to latwo mozna go pozbawic tu praw,,

o umieszczaniu w specjalnych placowkach nie slyszalam..chyba tylko w polskiej TV

Ostatnia edycja:
Czy w pkt.14 trzeba wpisać,że sie ma Polskie obywatelstwo czy nic nie wpisywać?

Czesc mam pytanie. Czy może ktoś z was miał podobną sytuację.

Mój dziadek służył w armii niemieckiej od 26.02.1944 do 25.05.1945 gdzie dostał się do niewoli, a potem dołączył do wojsk alianckich gen. andersa

Dziadek podpisał volkslistę 3 kategorii. Mam dokument z Deutsche Dienststelle (Wastu) w Berlinie,
z potwierdzeniem, że służył w armii
jest podana data początkowa i końcowa z adnotacją, iż dostał się do niewoli.

jak myslicie czy mam szanse na zdobycie obywatelstwa? czy ktos mial podobna sytuacje?

Sama przynależność do Wermachtu, to za mało. Jeżeli masz tą VL. , to złóż wniosek , szanse są, ale to Urząd w Koln decyduje, nie my.
Dobrze, gdybyś miał jakieś dokumenty po wojenne, że dziadek nadal był Niemcem.

po wojnie to niemcem raczej nie był, gdyż musiał podpisać ten prl-owski dokument, że jest tylko i wylacznie polakiem. Volkslista raczej bedzie.

Witam, mam troszeczkę inne pytanie (procedury i prawo odnośnie dziedziczenia znam) moja sprawa wygląda następująco, pradziadek ur się na terenach niemieckich później przeprowadził się na tereny Górnego Śląska i zgodnie z tymi umowami (po 1922r) miedzy krajami utracił niemieckie obywatelstwo. W latach wojny otrzymał II grupę DVL. Zaś mój dziadek (syn pradziadka) III gr (wpis w Wehrpassie). I teraz tak, od pradziadka posiadam jedynie taki dowód tymczasowy (Vorlafigerausweis)z informacja, że został on wciągnięty na DVL i posiada niemieckie obywatelstwo. A na dole owego dokumentu pisze, że dotyczy to posiadacza i dzieci urodzonych po 26.10.1921r. Stąd też moje pytanie skoro mój dziadek jest urodzony po 1921r powinien mieć obywatelstwo po ojcu czyli II gr DVL a ma III. Z informacji jakie udało mi się uzyskać to DVL przyznana im była dopiero w 1944r w roku, w którym mój dziadek miał 16lat (czyli jak mniemam stał się pełnoletni według ówczesnego prawa). Co to jest ta magiczna data ten rok 1921? Dotyczy ona wszystkich dzieci czy tylko do uzyskania przez nich pełnoletności. Dziękuje za odpowiedz;)

Nie wiem, o co chodzi z tym rokiem 1921.
Jesli chodzi o pelnoletnosc, to wtedy nie bylo sie pelnoletnim w wieku 16 lata, ale tak mi sie cos blado przypomina, ze w pierwotnej ustawie o obywatelstwie niemieckiem (Reichsstaatsangehörigkeitsgesetz) z roku 1913 bylo cos o skutkach przyjmowania nadawania obywatelstwa rodzicom wzgledem dzieci i tam bylo wlasnie chyba kryterium 16 lat, tzn. ze decyzje w zakresie przyjmowania/rezygnowania z obywatelstwa podejmowane przez ojca rozciagaly sie automatycznie na dzieci do 16 roku zycia.

witam złożyłem wniosek we wrocławiu pani była "przyjemna" dała mi adres WAST-Deutsche Dienststelle mam napisać czy mają informacje o moim dziadku czy był obywatelem niemiec bo to że był w niemieckim wojsku nie jest jednoznaczne że był niemcem do tego chciał volksliste ale nie posiadam Wiem że dziadek podpisał Pisałem do archiwum w katowicach i IPN no ale niestety nie mają czy ktoś wie czy jakieś archiwum w niemczech posiada kopie czytakich informacji?

Witam
Też sie przymierzam do wysłania zapytania do Deutsche Dienststelle (WASt) odnośnie volkslisty podpisanej przez mojego dziadka (nie wiem czy wogóle podpisał tą volkliste ) za pomocą wniosku który jest na stronce Deutsche Dienststelle.Tylko tam jest wszystko po niemiecku i nie wiem co tam pozaznaczać.

jeżeli dziadek podpisał VL, to znaczy,że w tym czasie w okresie II wojny potwierdził obywatelstwo niemieckie, i cały ten dokument potwierdzający obywatelstwo danej osoby znajduje się w EWZ Berlinie Bundesarchiv
Abteilung Reich
Finckensteinallee 63
D - 12205 Berlin
Jeżeli się tam pisze, należy podać, że dokumenty potrzebujemy w celach genealogicznych Familienforschung

Moje pytanie brzmi: jak mam sformułować pytanie do nich (jak napisze że akt urodzenia to odpiszą aby do miejscowości gdzie się urodził jak w sprawie obywatelstwa to odpiszą że do drzewa genealogicznego nie jest potrzebne).

To nie jest precyzyjna informacja, bo EWZ nie gromadzila danych na temat wszystkich ludzi, ktorzy podpisali Volksliste, lecz jedynie na temat tych osob, ktore zwrocily sie o nadanie obywatelstwa w trybie indywidualnych. Natomiast w przypadku osob z listy nr 1 i 2 obywatelstwo nadawano z automatu, zbiorowo (Sammeleinbürgerung) i takie osoby nigdy nie byly rejestrowane w EWZ, jak pisze zreszta sam Bundesarchiv na swojej stronie:

http://www.bundesarchiv.de/imperia/md/content/abteilungen/abtr/5.pdf

Ja to cytowałem tylko więc się pytam czy jest taka możliwość. Mój dziadek urodził się w Niemczech a potem przyjechał do Katowic więc ma jedynie volkslistę 3 tak mi się wydaje. Więc staram się potwierdzić tę informacje tak mi zasugerowała pani w konsulacie we Wrocławiu. Dlatego chce wykorzystać wszystkie istniejące formy sprawdzenie informacji. Dlatego ponawiam moje pytanie: jak sformułować prośbę do EWZ. dzięki za pomoc

A jak wyglądałoby to w mojej sytuacji gdy ojciec niemiec, matka polka a ja mam obywatelstwo tylko polskie a chcialbym uzyskac jeszcze niemieckie...? Gdzie i jakie papiery złożyć? Jak długo trwa mniej więcej ubieganie się o obywatelstwo u niemców?

skoro twoj ojciec jest Niemcem (byl nim w momencie twoich urodzin?), to ty tez powinies miec obywatelstwo niemieckie od urodzenia, obok polskiego, czyli dwa obywatelstwa

kurcze zapomniałem dodać, że do tej pory ojciec matki nie poślubił,przepraszam...

no to niech uzna ojcostwo przed wladzami niemieckimi, to jest naprostsza droga do szybkiego obywatelstwa

a jakie są jeszcze "mniej prostsze, i z domysłu żmudniejsze drogi"? bo szczerze to nie jestem pewien czy ojciec będzie chciał się wstawić przed władzami niemieckimi (nie koniecznie uzasadniona obawa przed jakimiś kosztami którymi w jego domniemaniu mógłby zostać obciążony...)

wiem już teraz o takiej w której musiałbym się zameldować w niemczech, wypełnić wnoiski o obywatelstwo i podać adres zamieszkania ojca oraz obywatelstwo które on posiada w odpowiednim urzędzie... moje pytania: 1 Do jakiego urzędu ten wniosek trzeba zanieść? 2 Jak w ogóle wyglądają szane na uzyskanie obywatelstwa w takim przypadku? Domyślam się że przy uznaniu ojcostwa jest to 100% ale jak to jest z tym sposobem który opisałem wyżej i jest on poprawny? Dziękuję za pomoc!

Ta "inna droga" jest wybitnie zmudna:

- osiem lat nieprzerwanego pobytu w Niemczech
- udowodnienie przynajmniej podstawowej znajomosci jezyka
- zdanie testu o znajomosci historii, kultury i polityki niemieckiej
- udowodnienie, ze jestes w stanie sie utrzymac sam, bez pomocy finanasowej panstwa niemieckiego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót