Witam Ponownie.
Bardzo dziękuję Panom Pogodniak i Adamaleks26 za odpowiedzi.
Panowie:
Sprawa jest skomplikowana.
Faktycznie, zgodnie z tym co sugerował Pan Pogodniak w odpowiedzi z WAST-u widnieje adnotacja:
Heimatanschrift: Mutter S. Hebel /Bohlschau/Neustadt/Westpr.
Może to być problem lub nie, jako laikowi trudno jest mi to ocenić.
Chodzi o to, że patrząc na granice „korytarza”- Bohlschau (dzisiejsze Bolszewo pow. Wejherowo) znajdowało się po traktacie wersalskim po stronie polskiej.
Niemniej jednak zapis, który posiada WAST dotyczy października roku 1940, a z tego co rozumiem trzeba udowodnić urodzenie i zamieszkiwanie Dziadka, w granicach Rzeszy z przed roku 1937.
Nie jest wykluczone (jak pisałem uprzednio nie posiadam dokumentacji z okresu 1918-1940), że Dziadek przed 1937r. mieszkał po stornie niemieckiej, zatem moja sprawa może być podobna do sprawy Pana daw-bau tzn. że, będąc powołanym do wojska przed wejściem w życie ustawy o Volks-liscie, Dziadek, został powołany na podstawie ustawy o poborze z roku 1935, czyli był Reichsdeutsche-m.
Jak inaczej wytłumaczyć fakt, że dosłużył do stycznia roku 1944 ( w adnotacji Wast „20.01.1944-vermisst) i po drodze dostał jeszcze awans???.
Bardzo proszę Panów o komentarz.
PS.
Gdyby Panowie zgodzili się na konsultację telefoniczną ze mną w tej sprawie byłbym dozgonnie zobowiązany.
Myślę, że nie wszystkie zawiłości mojej sprawy będą interesowały pozostałe Koleżanki i Kolegów na forum.
Podaję adres e-mail w celu uzgodnienia ewentualnych szczegółów konsultacji
p.mieloch@wp.pl