A
adamaleks26
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 185
Pomimo ze wysylalem do BVA dokumenty ze dziadek byl wpisany na deutsche volksliste 2 i dopiero w roku 1953 uzyskal na mocy uchwaly z dnia 8.01.1951 obywatelstwo polskie to BVA nadal droczy sprawe i mam doslac im dokument czy dziadek bylzrehabilitowany czy mial wywlaszczona ziemie. Nie rozumiem skoro wysylam im volkslistenausweis 2 kategorii poniszczony poklejony ale dane widoczne i podpis tez dodatkowo wysylam im dokument z roku 1949 czyli 2 lata po urodzeniu mojego taty(rowniez obywatela niemieckiego oczywiscie uznanego przez BVA) ze byl wpisany do 2 kategorii volkslisty i jest niemieckiego obywatelstwa i dostali tez to pismo ze w 1953 roku uzyskal polskie to oni nadal robia mi problemy. Skoro maja jak byk napisane ze na mocy uchwaly z 1951 roku uzyskal polskie obywatelstwo a co oznacza ze nie mogl byl zrehabilitowany. wysylalemim tez dokumenty z ksiag wieczystych dotyczace prawa wlasnosci ziemii mojego dziadka byl wlascicielem ziemii od roku 1964 dopiero czyli po 1945 musieli mu ja wywlaszczyc na to wyglada a dopiero w 1964 ja sobie przywrocil prawnie. Na wywlaszczenie nie mam dokumentow bo w sadzie rejonym nie maja nic na ten temat bo dokumentacja zostala z tego okresu zagubiona z miejscowosci dziadka. ale maja za to wpisy ksiag wieczystych ze dziadek od 1964 byl jej wlascicielem dopiero a w czasie 1939-1945 byl tez jej wlascicielem i maja to u siebie wszystko a mimo to musialem napisac do IPN i czekam na odpowiedz tata chyba juz tam szukal i nic nie znalezli ale musze miec nawet odmowe z IPN ze nie maja nic na ten temat dziadka.
Czy BVA moze podwazac te zaswiadczenia wpisania na deutsche volksliste 2 z roku 1949 2 lata po urodzeniu mojego ojca a co jest wazne w sprawie bo tata dziedziczyl obywatelstwo niemieckie po nim z urodzenia wlasnie. maja tez volkslistenausweis niebieski poniszczony ale jest ale ich zdaniem widocznie nie jest to wszystko wystarczajace ciagle dopytuja wywlaszczenia ziemii. skoro przedstawiam im dowody na volksliste 2 i w dodatku urzedowo potwierdzone obywatelstwo polskie w 1953 na mocy uchwaly to chyba te papiery oznaczaja ze mial to niemieckie obywatelstwo do roku 1953 prawda???? jak mozna takie papiery podwazac ja tego nie rozumiem .
Jezeli dostane odmowe to powolam sie na przepis ktory mowi ze osoba traktowana przez 12 lat jako niemiec nawet blednie wedlug ich mniemania tojest juz nieodowlanie prawnie niemcem to ten przepis przechodzi na dziecko czyli na mnie i mam nadzieje ze ich to ruszy bo chyba zapominaja o tym przepisie.
Skoro powyzsze dowody i fakty sa porzez nich podwazane nieslusznie bo volkslita kategorii 2 musi byc uznawana przez organy niemieckie.
prosze o rade
Czy BVA moze podwazac te zaswiadczenia wpisania na deutsche volksliste 2 z roku 1949 2 lata po urodzeniu mojego ojca a co jest wazne w sprawie bo tata dziedziczyl obywatelstwo niemieckie po nim z urodzenia wlasnie. maja tez volkslistenausweis niebieski poniszczony ale jest ale ich zdaniem widocznie nie jest to wszystko wystarczajace ciagle dopytuja wywlaszczenia ziemii. skoro przedstawiam im dowody na volksliste 2 i w dodatku urzedowo potwierdzone obywatelstwo polskie w 1953 na mocy uchwaly to chyba te papiery oznaczaja ze mial to niemieckie obywatelstwo do roku 1953 prawda???? jak mozna takie papiery podwazac ja tego nie rozumiem .
Jezeli dostane odmowe to powolam sie na przepis ktory mowi ze osoba traktowana przez 12 lat jako niemiec nawet blednie wedlug ich mniemania tojest juz nieodowlanie prawnie niemcem to ten przepis przechodzi na dziecko czyli na mnie i mam nadzieje ze ich to ruszy bo chyba zapominaja o tym przepisie.
Skoro powyzsze dowody i fakty sa porzez nich podwazane nieslusznie bo volkslita kategorii 2 musi byc uznawana przez organy niemieckie.
prosze o rade