Obywatelstwo po ojcu

• Autor wątku Autor wątku charly18g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pomimo ze wysylalem do BVA dokumenty ze dziadek byl wpisany na deutsche volksliste 2 i dopiero w roku 1953 uzyskal na mocy uchwaly z dnia 8.01.1951 obywatelstwo polskie to BVA nadal droczy sprawe i mam doslac im dokument czy dziadek bylzrehabilitowany czy mial wywlaszczona ziemie. Nie rozumiem skoro wysylam im volkslistenausweis 2 kategorii poniszczony poklejony ale dane widoczne i podpis tez dodatkowo wysylam im dokument z roku 1949 czyli 2 lata po urodzeniu mojego taty(rowniez obywatela niemieckiego oczywiscie uznanego przez BVA) ze byl wpisany do 2 kategorii volkslisty i jest niemieckiego obywatelstwa i dostali tez to pismo ze w 1953 roku uzyskal polskie to oni nadal robia mi problemy. Skoro maja jak byk napisane ze na mocy uchwaly z 1951 roku uzyskal polskie obywatelstwo a co oznacza ze nie mogl byl zrehabilitowany. wysylalemim tez dokumenty z ksiag wieczystych dotyczace prawa wlasnosci ziemii mojego dziadka byl wlascicielem ziemii od roku 1964 dopiero czyli po 1945 musieli mu ja wywlaszczyc na to wyglada a dopiero w 1964 ja sobie przywrocil prawnie. Na wywlaszczenie nie mam dokumentow bo w sadzie rejonym nie maja nic na ten temat bo dokumentacja zostala z tego okresu zagubiona z miejscowosci dziadka. ale maja za to wpisy ksiag wieczystych ze dziadek od 1964 byl jej wlascicielem dopiero a w czasie 1939-1945 byl tez jej wlascicielem i maja to u siebie wszystko a mimo to musialem napisac do IPN i czekam na odpowiedz tata chyba juz tam szukal i nic nie znalezli ale musze miec nawet odmowe z IPN ze nie maja nic na ten temat dziadka.

Czy BVA moze podwazac te zaswiadczenia wpisania na deutsche volksliste 2 z roku 1949 2 lata po urodzeniu mojego ojca a co jest wazne w sprawie bo tata dziedziczyl obywatelstwo niemieckie po nim z urodzenia wlasnie. maja tez volkslistenausweis niebieski poniszczony ale jest ale ich zdaniem widocznie nie jest to wszystko wystarczajace ciagle dopytuja wywlaszczenia ziemii. skoro przedstawiam im dowody na volksliste 2 i w dodatku urzedowo potwierdzone obywatelstwo polskie w 1953 na mocy uchwaly to chyba te papiery oznaczaja ze mial to niemieckie obywatelstwo do roku 1953 prawda???? jak mozna takie papiery podwazac ja tego nie rozumiem .

Jezeli dostane odmowe to powolam sie na przepis ktory mowi ze osoba traktowana przez 12 lat jako niemiec nawet blednie wedlug ich mniemania tojest juz nieodowlanie prawnie niemcem to ten przepis przechodzi na dziecko czyli na mnie i mam nadzieje ze ich to ruszy bo chyba zapominaja o tym przepisie.
Skoro powyzsze dowody i fakty sa porzez nich podwazane nieslusznie bo volkslita kategorii 2 musi byc uznawana przez organy niemieckie.

prosze o rade

Nie mozesz miec zadnych zaswiadczen niemieckich o Volkliscie z roku 1949, bo
4 lata po wojnie w Polsce nie bylo niemieckiej administracji.

Co do przepisu o tych 12 latach traktowania jako Niemiec: wiele osob najwyrazniej nie rozumie, ze prawo nie dziala wstecz. Ten przepis zostal wprowadzony dopiero po roku 2000 i obowiazuje tylko i wylacznie wobec osob, ktore byly traktowane jako obywatele niemieccy po roku 2000, a sila rzeczy wobec tylko takich dzieci, ktore sie po tym roku urodzily. a ty chyba nie masz 14 lat.

Dokument z 1949 jest z urzedu gminy i tam jest napisane ze dziadek mial volksliste 2 kategorii i jest niemieckiego obywatelstwa a zaswiadczenia o volksliscie i sam volkslistenausweis jest z 1941 to malo????
to nie bylo volkslista 3 ale 2 .
BVA robi sobie na co ma tylko ochote widze.

A z tym przepisem to niedawno tlumaczono mi ze mam sie na niego powolac a teraz juz nagle nie moge bo nie urodzilem sie po 2000???? a sam chyba Pan mikazal sie na niego powolac ze dziala wstecz czyli od poczatku nabycia obywatelstwa mojego ojca po moim dziadku i ze przechodzi na potomstwo czyli na mnie .
widze ze kazdy radzi mi co innego musze sobie poradzic sam widze w takim razie .
gdzie jest zapis w tym przepisie ze dotyczy osob urodzonych po 2000??? nie widze tego a mam go przed soba caly dokladnie....jak mozna radzic raz tak raz inaczej to w koncu jak jest bo zglupialem totalnie.

Ostatnia edycja:
Dokument z roku 1949 jest z polskiego urzedu gminnego i dla wladz niemieckich nie jest wiazacy.

Od czasow rzymskich prawo europejskie opiera sie na zasadzie, ze prawo wstecz nie dziala. Jesli przypis wprowadzono w roku 2000, to obowiazuje on od roku 2000 a nie od roku 1941.
A wiec jakby dziadek byl (nieslusznie, ale bez "mataczenia" ze swojej strony) traktowany od roku 2000 przez 12 lat (do tego byloby koniecznie, zeby w roku 2000 ktos mu wystawil niemiecki dowod/paszport i w roku 2012 jeszcze raz jakies zaswiadczenie, ze jest Niemiecem) jako obywatel niemiecki od urodzenia, to najpredzej w roku 2012 przepis ten nadalby by mu obywatelstwo od urodzenia, i wtedy jego dzieci tez by je mialy. Ale tak przeciez nie jest w twoim przypadku

Ostatnia edycja:
Witam, mój dziadek urodził się na terenie Niemiec w 1905 roku, nawet nazwisko miał niemieckie. Cała rodzina zgodnie twierdzi, że był z pochodzenia Niemcem. Mieli z tego powodu zresztą problemy, bo wiadomo jakie było podejściedo Niemców u nas po wojnie. Po drugiej wojnie światowej zamieszkiwał jako Polak na terenie Polski. Czy mogę się ubiegać o obywatelstwo na tzw. pochodzenie? Mój ojciec urodził się zaraz po wojnie na terenie Polski (1946 r.), ja jestem rocznik 1969.

Panie Pogodniaku zle mnie pan zrozumial

rozumiem ze urzad nie ma dla nich wiazacego dokumentu poniewaz wtedy to byl polski dokument ale jest on podparty niebieskim volkslistenausweisem kategorii 2 i tego raczej nie moga podwazac. a z tym przepisem chodzi mi o powolanie sie na obywatelstwo po moim ojcu ktory uzyskal po dziadku obywatelstwo w roku 1999 i moj tata dostal w tym 1999 staatsangehorigkeitsausweis i wyrobil sobie paszport niemiecki w 1999 a nastepnie dowod osobisty i kolejny paszport oba w roku 2013 czyli juz po 14latach traktowania go jako niemieckiego obywatela . i chodzi mi czy mi maja prawo dac to obywatelstwo wlasnie po moim tacie niemcu nawet gdyby jego obywatelstwo z roku 1999 bylo przyznane mu przez blad urzednika BVA to teraz czy mi tez ono powinno przyslugiwac bo obywatelstwo dziedziczy sie po ojcu a skoro ojciec ma niemieckie od 1999 po dziadku (tym z kategoria 2 volkslisty co robia mi problemy) . Bo ten przepis mowi ze dotyczy osoby ktora ma od 12 lat obywatelstwo nawet omylkowo nie z winy taty ale blednej decyzji urzedniczej i przechodzi na potomstwo czyli na mnie automatycznie.
o to mi chodzi skoro tata jest 14 lat blednie niemcem i wyrabia sobie dowody ciagle to czy mi musza po nim przyznac obywatelstwo nawet jesli byloono blednie mojemu tacie przyznane.

pytam pana poniewaz pan jak nikt inny sie zna tutaj na tym

mowilismy juz o tym przepisie z 12-toma latami i ze zdanie dotyczace dzieci jest dosyc metnie sformulowane, to jest nowy przepis, trudno mi powiedziec, jak jest interpretowany.
Jesli chodzi o ojca i jest traktowany nieprzerwanie prezz 14 lat jako obywatel niemiecki przez wystawianie nowych dokumentow niemieckich, na pewno nie ma problemow z ojcem. Co do dzieci, nie potrafie na 100% podac interpretacji tego przepisu. Prosze sie powolac na to wobec BVA zamiast bawic sie w te zaswiadczenia o wywlaszczenia dziadka, zostawic dziadka w spokoju i po prostu powolac sie na traktowanie ojca jako obywatela niemieckiego i zobaczyc, co odpowiedza, nic innego nie jestem w stanie poradzic

wiem ale to oni ode mnie chcieli te wywlaszczenia dziadka sami ja wyslalem im staatsangehorigkeitsausweis taty i swoj wniosek a oni mi o dziadku ja im pisalem ze cala rodzina dostala obywatelstwa po dziadku i tata tez moj a oni mi ciagle o wywlaszczeniu ziemii dostalem odpowiedz ze moj wniosek bedzie rozpatrywany do pazdziernika i wtedy dostane odpowiedz decydujaca . wyslalem im same papiery dziadka gdzie to mnie powinno gilac bo po tacie powinni mi przyznac obywatelstwo przeciez skoro je ma i wyrabia sobie dowody a oni ciagle o dziadku mi dupe truja co im wysylam o dziadku to pisza ze malo dlatego jedynym moim ratunkiem jest wlasnie to powolanie sie na przepis o tych 12 latach ze skoro tata ma obywatelstwo to ja po nim musze miec .
maja prawo mi odmowic obywatelstwa po ojcu nawet jak sie powolam na ten przepis???? skoro ojca ten przepis chroni juz to mnie maja prawo odrzucic? tymbardziej ze cala rodzina 12 osob dziedziczylo obywatelstwo po dziadku w 1999 roku bez problemu a teraz nagle cos im sie przypomnialo???? i w dodatku dostali ode mnie oryginaly same niemieckich dokumentow dziadka i napisali mi ze ich nie dostane poniewaz zostana w ich aktach admionistracyjnych....a tak to robia problemy

Przed BVA musisz udowodnić, że dziadek po wojnie zdecydowanie nie odrzucił niemieckiego obywatelstwa stąd potrzebują dokument czy dziadek po wojnie został zrehabilitowany. Skoro nie posiadasz dokumentu o wywłaszczeniu ziemi BVA uznaje, że dziadek został zrehabilitowany. Uchwala z dnia 8.01.1951 o obywatelstwie polskim dla BVA nie ma żadnego zastosowania bo np. każdy Vd z niemieckim obywatelstwem czy bez z GG musiał przejść procedurę rehabilitacyjną. Wystarczał zwykły donos i trafiał do obozu. W I instancji BVA wniosek odrzuci a potem może cię uratować tylko wyrok sądu w podobnej sprawie.

witam,
Czy mogę prosić o poradę lub wskazanie kancelarii, która podjęła by się sprawdzenia i poprowadzenia mojej sprawy.

Mój śp ojciec w pod koniec lat 80tych wyjechał do Niemiec i otrzymał obywatelstwo po swoim ojcu (rodzice taty podpisali w 1944 tzw Reichliste).
Mój ojciec urodził się w 1942 na terenie Niemiec (później NRD), jednakże moja babcia w 1945 sfałszowała metrykę jego urodzenia zmieniając miejsce urodzenia, rok urodzenia, oraz imię taty w obawie przed nieprzyjemnościami.

Ojciec przed swoją śmiercią w 2007r przekazał mi kopie swoich dokumentów. Mam więc kopię jego niemieckiego dowodu osobistego, oryginał postanowienia sądu polskiego o sprostowaniu w akcie urodzenia (przywraca się w nim miejsce, datę i faktyczne imię ojca), kopię Geburtsurkunde z dawnego NRD, kopię oświadczenia mojej babci o zmianie danych ojca, informacje o dziadku w wehrmachcie (oryginał z Deutsche Dienststelle Berlin).

Czy to wystarczy do otrzymania paszportu niemieckiego ? Nadmieniam, że w swoim dowodzie osobistym mam wpisane imię ojca po 1945r. Czy muszę zmieniać wszystkie dokumenty? Czy jest w Polsce kancelaria, która zajmuje się doradztwem w takich przypadkach?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

Dostalem pismo z sadu ze dokumentacji o wywlaszczeniu ziemii nie maja bo zostala zagubiona po wojnie oraz z IPN ze nie maja u siebie zadnej dokumentacji o rehabilitacji dziadka mojego. a wlascicielem ziemii byl dopiero od roku 1964 a nie po 1945 .wiec skoro ziemia widnieje w ksiegach wieczystych od 1866 do 2014 do naszej rodziny a okres 1945-1963 nie istnieje to rowniez dla BVA to jest dowod ze musieli wywlaszczyc ziemie dziadkowi na ten okres po wojnie 19 letni. dlaczego akurat te lata po wojnie nie widnieja w ksiegach wieczystych wlasnosci ziemii dziadka . to jest dla nich dowod.

skoro w IPN i w sadach nie maja dokumentacji dziadka o jego rehabilitacji to znaczy ze nie byl zrehabilitowany ? czy to dla BVA cos znaczy takie dokumenty z tych instytucji ktore otrzymalem ze nic nie posiadaja na temat dziadka???

BVA posiada u siebie dokumentacje z okresu 1939-1945 ze dziadek byl wlascicielem ziemii w tym czasie a nastepnie byl jej wlascicielem od 1964 dopiero wiec po wojnie musiano mu ziemie wywlaszczyc skoro nie byl prawnie jej wlascicielem. Dokumentacji o rehabilitacji w IPN tez nie znaleziono.

BVA robi mi łaske ze dadza mi obywatelstwo skoro mojemu tacie je przyznano 15 lat temu i do dzis wyrabia sobie dowody niemieckie bez problemu a z tego co wiem obywatelstwo dziedziczy sie po rodzicu nie po dziadku. calej mojej rodzinie 15 lat temu po dziadku przyznano obywatelstwo niemieckie 3 pokoleniom i nadal bedzie przekazywane z pokolenia na pokolenie bo mieszkaja w niemczech i sie mnoza hehe.
ja jako ostatni staram sie o obywatelstwo z mojej rodziny nie jako pierwszy wiec tymbardziej dziwi mnie ich podejscie do sprawy. gila mnie to ze oni mogli zrobic jakis blad lub cos niedopatrzyc skoro moj tata ma niemieckie obywatelstwo wiec ja jego syn tez musze je miec .zwlaszcza ze tata ma je nieodwolalnie po 12 latach . u mnie 12 osob ma obywatelstwa po dziadku -moj tata- 5 mojego rodzenstwa-oraz 6 ich dzieci a niedlugo i dzieci mojego rodzenstwa beda mieli dzieci i nadla przejdzie ono z pokolenia na pokolenie.
a BVA moim kosztem uzupelnia sobie dokumenatcje. Ja i tak tego nie zostawie bede sie odwolywal i walczyl jako dziecko mialem kinderausweis tez do 16 roku zycia . jak mozna byc synem obywatela niemieckiego i miec samemu niemiecki paszport w dziecinstwie a teraz miec problemy w uzyskaniu obywatelstwa po ojcu bo staram sie po ojcu a oni mi pisza o dziadku ...trzeba bylo sie bujac 16 lat temu z pytaniami o dziadku jak moj tata staral sie o obywatelstwa dla calej rodziny a nie mnie ostatniego.

Maja u siebie dokument z roku 1949 z urzedu gminy ze zaswiadcza sie ze dziadek mial niemieckie obywatelstwo i jest pochodzenia niemieckiego to pismo z roku 1949 czyli 2 lata po urodzeniu mojego taty (rowniez obywatela niemieckiego uznanego przez BVA) a dopiero w roku 1953 uzyskal polskie obywatelstwo w IPN nie maja nic o rehabilitacji dziadka ani w sadzie nie maja nic o wywlaszczeniu ziemii poniewaz dokumenty powojenne zostaly zgubione (tak pisze w pismie) maja jedynie z ksiag wieczystych pismo ze dziadek byl wlascicielem ziemii od 1964 roku dopiero i maja u siebie papiery z lat 1939-1945 z gospodarstwa dziadka ze byl jego wlascicielem w tym czasie . Niech sami sobie teraz odpowiadaja na pytania poza tym dostarczylem im volkslistenausweis kat 2 . wiec jezeli mi odmowia to pojde z tym do sadu . Mam braci za granica wiec powalcze o swoje.

Ja to wszystko rozumiem ale to BVA rozdaje karty. Jeśli urzędnik z BVA żąda jakiegoś dokumentu najczęściej nie raz a go nie dostaje to po prostu odrzuca wniosek. Następnie możesz się odwołać ale jak już pisałem tylko wyrok sądu może podwarzyć pierwszą decyzje.
Obywatelstwo to jedno a Bekenntnis zum deutschen Volkstum to drugie. Np. chłopi w GG, którzy posiadali niemieckie obywatelstwo musieli opuścić swoje gospodarstwo i siłą zostali wcieleni w grudniu 1944 r. do Wehrmachtu. Urzędnik w uzasadnieniu decyzji może napisać coś takiego: Ihr Grossvater hat seinen Wohnsitz in Polen nicht mehr im Zusammenhang mit den Ereignissen des Zweiten Weltkriegs infolge Vertreibung verloren. Er hat zu keiner Zeit unter einem Vertreibungsdruck gestanden.

Moja kolezanka zlozyla wniosek o obywatelstwo niemieckie po ojcu ktory w 1997 otrzymal Staatsangehorigkeitsausweis przez BVA w Kolonii wazny na 10 lat i jej tata do dzis wyrabia sobie dowody osobiste a ona dostala odmowe obywatelstwa ze jej nie przysluguje ......... jak to mozliwe ze nie skoro jej ojciec ma obywatelstwo przez pochodzenie po swoim ojcu a jej dziadku na podstawie volkslisty .taka sama sytuacja jak u niej bedzie zapewne u mnie (czekam na odpowiedz z Koln)

czy ona ma prawo sie powolac na ten przepis o ,,zasiedzenie"obywatelstwa jej ojca ktory ma je od ponad 12 lat( 16lub 17 dokladnie) skoro jej ojcu nieslusznie przyznali obywatelstwo i potraktowali go przez te lata jako niemca i wystawiaja mu nadal dowody osobiste to ona nie jest niemka niby????

kolezanka jest w szoku bo jej siostra dostala w 2003 obywatelstwo po ojcu bez problemu a ona teraz dostala odmowe w ktorej jest napisane ze jej dziadek mial niby volksliste kategorii III .... ale w koncu to w 1997 r BVA w Koln wydalo jej ojcu Staatsangehorigkeitsausweis i tym samym po tych 17 latach jest niemcem nieodwolalnie wedlug przepisu (z tym 12 letnim zasiedzeniu obywatelstwa)

czy BVA moze podwazac ten przepis???? jej ojciec i siostra nie prosili sie o obywatelstwa a mimo przedstawionych dokumentow dostali je a teraz nagle po tej nowelizacji ustawy o obywatelstwie BVA odrzuca wnioski to po co ten przepis o zasiedzeniu obywatelstwa (12 letnim) ? Wydaje mi sie ze BVA nawet nie wie ze niektorzy ludzie z Polski wiedza o tym przepisie i siedza cicho ....czy kolezanka ma sie powolac na ten przepis??? skoro jej ojca uznano za niemca nawet z pomylki to przepis na nia przechodzi mimo to .....
J tez musze sie szykowac na podobny wyrok mimo ze dziadek mial volksliste kat II i nie byl zrehabilitowany wszystko zalezy od widzimisie urzednika chyba.

Pisalem ci juz kiedys, ze ten przepis o "zasiedzeniu obywatelstwa" jak to nazywasz, jest jednoznaczny jedynie wobec osob, ktore je same dla siebie "zasiedzialy". W odniesieniu do dzieci jest jedynie sformulowanie w przepisach wykonawczych, ktore nie sa ustawa, a i to tak metnie sformulowane, ze trudno je jednoznacznie interpretowac.
Poza tym przepisy jest nowy i ma zostosowanie wylacznie wobec osob, ktorych "traktowanie jako niemiec" trwalo 28 sierpnia 2007 roku, tzn. to co bylo w latach 90-tych to jedynie pierwsza "faza", do zasiedzenia konieczne jest powtorne potraktowanie jako obywatel niemiecku po 28 sierpnia 2007 roku, np. przez wystawienie nowego paszportu/dowodu po tym roku.

I obywatelstwo nie przechodzi na dzieci, jesli przodej przyjechal do Niemiec jako przesiedleniec, bez posiadania niemieckiego obywatelstwa od urodzenia

Intepretacja ostateczna moga sie zajac tylko sady, a to ryzyko, bo jak przegrasz, zaplacisz cale koszty postepowania

Ostatnia edycja:
Kolezance przekaze te informacje..... a jesli chodzi o mnie z tym przepisem o zasiedzeniu to rozumiem to jak najbardziej ... ale skoro moj ojciec jest niemcem z pochodzenia po dziadku i wyrabia sobie dowody osobiste ostatni w 2013 roku to mi raczej po ojcu obywatelstwo przysluguje skoro ojciec jest niemcem przez pochodzenie uznanym przez BVA juz pomijajac ten przepis o zasiedzenie ze przechodzi na dzieci i nie jest on jasny ... chodzi mi czy mam prawo sie powolac i czy BVA ma prawo odmowic mi obywatelstwa tylko po ojcu skoro on je posiada i wyrobil sobie paszport w 1999 ,potem w 2013 dowod i paszport i jego sie nie czepiaja o nic pragne dodac. Chce wiedziec jakie mam prawo w dziedziczeniu po ojcu obywatelstwa skoro on je ma .Pragne dodac ze obywatelstwo moj tata dostal po swoim tacie przez pochodzenie i nie na podstawie volkslisty 3 lub 4 ani na podstawie pezesiedlencow poniewaz wtedy juz nie obowiazywaly te przepisy taka informacje dostal moj tato jak skladal wniosek o obywatelstwo po dziadku od BVA. Ja wiec prawnie mam prawo dostac po ojcu obywatelstwo skoro on zostal uznany jako obywatel niemiec od (urodzenia)?

Powrót