Obywatelstwo po ojcu

• Autor wątku Autor wątku charly18g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

mam pytanie odnoście obywatelstwa nie wiem czy nie będę się powtarzać, bo być może już były podobne pytania, ale potrzebuję bardzo pomocy bo od paru dni siedzę nad tym i już nic nie wiem. Chodzi o to, że pradziadek mojego męża był Niemcem rodowitym i urodzonym w tym kraju, miał kobietę czyli prababcię mojego męża jednak nie był z nią po ślubie, bo takie czasy były, że Niemiec nie mógł być z Polką z tego związku nieślubnego urodziła się córka jego babcia dodam, że urodziła się w Wolnym Mieście Gdańsk dokładnie w Nowym Dworze Gdańskim, gdyż pradziadek wywiózł tam prababcię i tam przebywała potem razem z córka. Babcia wyszła za mąż i z tego związku urodził się ojciec mojego męża, potem on się ożenił i urodził się mój mąż. Czy jest szansa, aby starć się o obywatelstwo niemieckie po pradziadku?? Bardzo proszę i o jakąś odpowiedz, bo już od kilku dni prześwietlamy cały internet, ale ciężko się w tym połapać. W sumie z tego co wywnioskowaliśmy, to chyba raczej po babci będzie problem, bo nie jest to linia męska, a ojciec mojego męża urodził się w 1945 r. roku czyli nie może posiadać obywatelstwa po matce (bo urodził się przed 1975 r.). Bardzo proszę o jakąś pomoc będziemy wdzięczni.

Właśnie dostałem info , że przyznano mi obywatelstwo niemieckie. Pragnę wszystkich także poinformować Ciebie Pogodniak również, że starałem sie tylko i wyłącznie na III grupę dziadka i babci, którzy urodzili się w Prusach , później mieszkali w Polsce a w 1942 podpisali volksliste. Papiery składałem w Gdańsku. A więc nie tylko I czy II grupa również uznawana jest III . Pozdrawiam.

Apel do wszystkich którzy nie są pewni czy mając papiery przodków( III grupa volkslisty) są w stanie uzyskać obywatelstwo niemieckie. Jestem tego przykładem , że można(post wyżej ). dokumenty volkslisty potwierdziło mi AP w Bydgoszczy. Czekałem 125 dni na odpowiedź. Pozdrawiam

Peter a jak długo czekałeś od złożenia wniosku do BVA na potwierdzenie obywatelstwa

Powrót