Witam wszystkich
Jestem tu nową osobą. Do założenia konta na tym portalu skłoniły mnie moje dylematy na temat potwierdzenia mojego niemieckiego pochodzenia. Tak wiem,kolejny osobnik z tematem,który jest tu maglowany non stop..ale każdy ma inna historię i prosiłabym jednak o pomoc.
Jestem rocznikiem 1981, mojej mamy dziadek urodził się w prusach w 1898 roku. Akt urodzenia posiadam z kopii ,którą przesłało mi częstochowskie archiwum,spisane było w języku niemieckim.Ślub wziął w 1921 roku w Molnej,niemiecka nazwa Mollna (akt z tego ślubu mam z parafii i jest spisany w języku niemeickim). Ojciec mojej mamy urodził się w 1924r. w Lublińcu (kiedy już było po plebiscycie ale zamieszkiwali Molną,która była niemiecka).
Kolejnym etapem jest ich przeprowadzka do Kochłowic (dzisiejsza dzielnica Rudy Śl.) Domniewam,że mogly to być lata 1925-26 ponieważ siostra ojca mamy urodziła się chyba w 1925 lub 1926 juz na terenie Kochłowic (te strony należały wtedy do Polski).Niestety nie mam żadnego dokumentu stwierdzającego konkretnądatę ich przeprowadzki.
W Kochłowicach dziadek mamy pozostaje aż do śmierci. Jego syn czyli tata mamy zamieszkuje te tereny praktycznie całą swoją młodość,tzn szkoła,praca ,potem Wehrmacht.
Z tego co wiem z opowiadań tata mamy w 1939 roku uczęstrzał do 3letniego gimnazjum w Wirku (dzisiejsza dzielnica Rudy ŚL.) Dokumentów potwierdzających ten fakt nie posiadam.
Następnie lata wojenne:
Z tamtego okresu posidam,z 1942 roku, "Personenausweis der Deutschen Reichsbahn" ojca mojej mamy jak również jego niemiecką umowę o prace z kolejami niemieckimi( był kolejarzem). Również zdjęcia w mundurze Wehrmachtu oraz zdjęcia z frontu wojny.
Po zakończeniu wojny dziadek mamay pozostał w Kochłowicach a ojciec przeprowadził się w raz ze swoją żona do Zabrza. Tam też umarł.
Nie mam jakichkolwiek potwierdzeń na to,że po wojnie zrzekli się niemieckiego pochodzenia.
Mam też dokumenty potwierdzające niemieckie pochodzenie dziadka mojej mamy ze strony jej mamy ale to chyba już nie jest istotne gdyz moja mama jest rocznikiem 1960.
Czy mam szanse a raczej moja mama na potweirdzenie obywatelstwa. Mamy brat takowe otrzymał ale to był rok 1990. Do dziś mieszka w Koln.
Kochani o to moja historia

Jest ktoś w stanie mi racjonalnie cokolwiek podpowiedzieć.