Obywatelstwo po pradziadku

• Autor wątku Autor wątku Sirriuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pogodniak ja sie zastanawiam skad Ty bierzesz cierpliwosc.....ja dawno juz spasowalam.
Widzac taki bezsens ....nie mam sil.
Drogi urzytkowniku Sirriuss....nie mozesz byc Niemcem.....bo brak ci cierpliwosci...tzw. GEDULT. Acha, jak ci sie nawinie kiedys w przyszlosci pod reke ten nedzny post...przepros Kolege.
pozdrawiam

3 razy napisane że mam wszystkie niezbędne i niepodważalne dowody.. ale Skoro taki pewien jesteś :
po wielu wysiłkach udało mi się je wyciągnąć od dziadka :
1 odpis tłumaczenia wydany w 1959r z podbitą zgodnością tekstu niemieckiego dokumentu wystawiony prze wydział finansowy w Tyryngi
jest czarno na białym że August H. i Ida.M.H.T przenoszą własność małżeńską( wymienione gdzie powinna się znajdować księga mówiąca o tym) na rzecz ich syna Ottona H. tytułem uprzednio odebranej części dziedzicznej po rodzicach.
napisane jest jesczę tylko że kopia znajduje się danym miejscu itd ( dla janości przypominam dokument potwierdzony prawie.
2. Papiery Potwierdzające akt śluby Helmuta. H z Aleksandra , Teofilą . W z dokąłdną datą itd, poniżej miejsce urodzenia jednej i drugiej strony następnie dalej na kartce są dane dotyczące rodziców z których wynika że Ojcem Helmuta jest Otton Albert a matka Salomea Łukowicz i odwroenie że Ojcem Aleksadnry jest Józef i Marianna Sławska(papiery również podbite i uznane prawnie )
3. Akt nadania ziemi piastowskiej Ottonowi.H( papiery potwierdzone prawnie)
4.akty urodzeń i zgonów lini męskiej od Augusta po akt urdzenia mojego ojca. czyli od mojego pra pra dziadka ( papiery potwierdzone prawnie)
5.Wiele różnych papierów oczywiście w formnie kopi potwierdzonej tak jak np papiery do Wehrmachtu czy Paszport wolnego miasta Gdańsk pra dziadka wydany w 33r w którym jest sporo informacji .
6. no i na końcu Dowód dziadka z którego wynika że Polskie obywatelstwo zostało mu przyznane w 76r. potem na dalszej stronie potomstwo dziadka czyli np mój ojciec i jeszcze taka rubryka jak pokrewieńśtwo każde z osobna ma wpisane nr księgi,datę miejsce i województwo urodzenia i wszystko podbite jak trzeba.

Ostatnia edycja:
i jak myślisz dalej być nim nie mogę ?

Jak przypuszczalem, znowu przeczytales powierzchownie i nic nie zrozumiales.

Ostatnia proba: w twoim przypadku decydujace jest na jakich zasadach i gdzie przyznano dziadkowi obywatelstwo polskie, bo obywatelstwo polskie w polowie lat 70-tych moglo byc przyznane prawdopodobnie tylko na wlasny wniosek, co wg niemieckiej ustawy o obywatelstwie skutkowalo z reguly automatyczna utrata obywatelstwa niemieckiego, a wiec te wszystkie twoje papierki, ktore wymieniasz i ktore nota bene nie sa zadnym dowodem posiadania obywatelstwa, nawet jesli na nich jest 10 pieczatek niemieckich, nie maja tu nic do rzecz

Moj ojciec z rodzicami w1944r mieszkaliw zakopanym,przyjechali z Austri i w archiwach polskich figuroja jako Reichsdeutsch ,po wojnie wyjechali na ziemie odzyskane aby sie ukryc .pozniej mieli obywatelstwo polskie.Ojc iec mowil mi ze w kazdej chwili moze wyjechac do niemiec i dosstanie obywatelstwo Niemieckie .Wkartach z polskiego Archiwum w rubryce narodowosc jest napisane D.R obywatelstwoR.D, czy mam prawo ubiegac sie o obywatelstwo niemieckie po Ojcu urodzony jestem w 55 roku,moze ktos mi cos podpowie ,dziekuje za informacje.

Probowac mozesz, ale problem z Austria jest taki, ze ona zostala przylaczona do Rzeszy Niemieckiej w roku 1938 i wszyscy Austriacy stali sie przez to Reichsdeutschami, ale po wojnie Austria odzyskala niepodleglosc i wlasne obywatelstwo austriackie. Trudno mi powiedziec, ze Austriacy, ktorym Hitler nadal obywatelstwo niemieckie w roku 1938, zachowali je po roku 1945

Trochę mało szczegółów, ale myślę tak.
Jeśli przed aneksją Austrii ojciec miał obywatelstwo
austriackie to po wojnie i odzyskaniu niepodległości przez Austrię wrócił automatycznie do obywatelstwa austriackiego i w takim stanie prawnym byś się urodził. Wtedy nie byłoby szans na obywatelstwo niemieckie.
Jeśli natomiast twój ojciec w czasie wojny otrzymał obywatelstwo niemieckie ,nadane w trybie indywidualnym, sam o nie wystąpił lub jego ojciec ,to masz szansę.

Ostatnia edycja:
Pogodniak jestes praktykiem.Moji dziadkowie mieszkali w Warszawie w1943 wyjechali do Austrii iwrocili w1944doZakopanego ,tam figurowali jako Niemcy.Z polskich metryk nie wynika ze byli niemcami.Czy fakt ze szwagier mojej Babci byl wMonachium w Sicherheisdienst Standarterfurerem,mogl miec wplyw na przyznanie wspisu narodowosc /reichsdeutsch/obywatelstwo/Raichsdeutsch/.przed smiercia Ojciec moj powiedziaal ze powinienem sie nazywaac von Litzmann,za 3 miesiace umarl..Powiedzial jeszcze ze on w kazdej chwili moze zostac w Niemczech i dostanie obywatelstwoW archiwach polskich ,nie figurujajako Volksdutsche,tylko w archiwach dotyczacych niemcow ,ktore cudem ocalaly.Brakuje mi na jakiej zasadzie uzywali nazwiska von Litzmann,w jednej z metryk mojejp rababkijest to nazwisko von Litzman,ale jest to metryka koscielna.pozniej ona ma nazwisko swojego meza polskie.Tych dokumetow z archiwum polskiego jest okolo10 kart,co mam otym wszystim sadzic ,pozdrawiam i czekam na odpowiedz co dalej mam robic grav vic

Szwagier nie ma zadnego wplywu na obywatelstwo, bo to nie sa wiezy krwi. Skoro wyjechali w czasie wojny do Austrii, byc moze ktos im w tej Austrii nadal obywatelstwo niemieckie na zasadzie pochodzenia niemieckiego, ale moim zdaniem potrzebowalbys ten dokument, kto i na jakiej zasadzie nadal im to obywatelstwo.
Te dokumenty z polskiego archiwum sa na pewno jakas poszlaka, ale czy wystarczajacym dowodem, nie mam pojecia.
Faktem jest, ze na obywatelstwo trzeba wypelnic szczegolowy kwestionariusz z zyciorysem przodka, od ktorego sie wywodzi obywatelstwo, bez zadnych luk (wszystkie miejsca zamieszkania od urodzenia do smierci) oraz przede wszystkim odpowiedziec na pytanie, czy PO wojnie ta osoba dobrowolnie i na wlasny wniosek wystapila o nadanie obywatelstwa polskiego. Bez tych informacji nic nie zalatwisz

Pogodniak DZIEKUJE bardzo ,za tydzien bede mial prawie wszystkie dokumenty z tego archiwum i napisze ,wszystko co bede mial pozdrawiam ijeszcze raz dziekuje Grav von.

Widzisz Graf vic , Pogodniak powiedział Ci to samo co ja. Prawo jest logiczne.

Pogodniak dostalem dopiero teraz 2 dokumenty z Archiwum w krakowie,to jest Personenkarte jest podany nr.D/1682/26 a wydana26.6.43.Kreishauptmann Warschau imie mojego ojca wpisane Richard .w rubryce Staatsangehorigkeit wpisane D.R.w rubryce Volkszugehorigkeit R.D. co moge zrobic teraz ,wiecej w tym archiwum nic niema .Takie same karty otrzymalem rodzicow mego Ojca ,prosze o podpowiedz pozdrawiam

pogodniak ten podany przezemnie nr to jest KennkarteNr.D/1682/26 a

Czym się różni zapis w niemieckich dokumentach w czasie II wojny w rubryce obywatelstwo "Deutche Reich" od "Deutche" ?

@Graf: jak pisalem wczesniej, masz papiery, ze przodkowie mieli obywatelstwo niemieckie w czasie wojny. Ze wzgledu na specyfike z Austria, o ktorej byla mowa, nalezy sie liczyc z tym, ze BVA bedzie chcial informacji, na jakiej zasadzie im nadano to obywtelstwo w Austrii, I przede wszystkim w formularzu "wniosek o stwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego" bedziesz musial podac szczegolowy zyciorys przodka, od ktorego wywodzisz obywatelstwo od urodzenia przez wszystkie miejsca zamieszkania az do smierci. Jesli tam beda luki/niejasnosci, BVA bedzie sie zwracal do Ciebie ewentualnie o dostarczenie bardziej szczegolowych danych/dokumentow.
@Bolanty: w czasie wojny byly rozne kategorie obywatelstwa, dla mieszkancow Rzeszy Niemieckiej w granicach sprzed wojny bylo to "pelne" obywatelstwo Rzeszy= Deutsches Reich, dla tych z Volkslisty bylo to obywatelstwo "na probe" albo "do odwolania". A jak szeregowi urzednicy w administracji niemieckiej wypelniali te rubryki w czasie wojny, to juz roznie moglo byc. Podam tak teoretycznie na przykladzie obywatelstwa polskiego
Jest jakis dokument w rubryka "obywatelstwo:......"
Mozliwe sa takie warianty:
obywatelstwo: RP (Rzeczpospolita Polska)
obywatelstwo: polskie
obywatelstwo: Polak /Polka
Ale znow teoretycznie wyobrazmy sobie, ze osoba pochodzenia polskiego z Litwy, ktora ma "Karte Polaka" ma wpisane do jakiegos dokumentu "obywatelstwo: Polak", bo urzednik w gminie sobie tak wymyslil. Czy ona miala rzeczywiscie obywatelstwo polskie czy tylko narodowosc polska bez obywatelstwa, trudno wyrokowac Jednoznaczne to nie jest.
W przypadku Niemiec podczas II wojny swiatowej nie jest wykluczone, ze jakiemus Volksdeutschowi nieprecyzyjnie wpisano "Staatsangehörigkeit: Deutsche(r) zamiast Volksdeutscher albo Reichsdeutscher, tu BVA moze szukac doprecyzowania. Ale to sa tylko moje teoretyczne rozwazania. nie jestem historykiem

Panie Pogodniak,orazP Bolanty,dziekuje ze odpisujecie.cenie wasza wiedze. Prosciej bezie jak powiem wam z czego to sie wzielo,moj ojciec opowiadal ze mieszkali w warszawie w43 r,a w 44r. w Zakopanym,oraz ze/ byl to rok 1990/bez problemu moglby wyjechac do niemiec i dostal by obywatelstwo niemieckie .ale zmarl i nic wiecej nie powiedzial.Wtym roku kuoilem w antykwariacie pamietnik kuzyna mojego ojca Hr.Walewskiego wktorym opisuje ze 1944r.odwiedzal swego kuzyna i ciotke w Zakopanym,wiec bylo to prawda co mowil moj ojciec.Zaczolem pisac od tego momentu po wszystkich archiwach,Krakow,zakopane warszawa i dopiero ze Spytkowic dostalem jakikolwiek slad /dokument/ to jest Personenkarte stadt zakopane.Z IPN dostalem tylko kartke urzad bespieczenstwa publicznego z48 roku na ktorej pisze narodowosc D.R ObywatelstwoR.D wiecej wiedzy niemam,ta kartka jest pisana recznie .Wracajac do Personenkarte to jest ona wypisana pismem maszynowym.oj iec ma wpisane bei Eltern ,jego matka Hausfrau,a dziadek Lehrer,karta jest koloru zielonego,cala po niemiecku rubryki.Wiec moi mili rozmowcy ja niemam innych dokumetow,wiec zostawmy ta Austrie narazie w spokoju ,Ja poprostu dowiedziwlem sie przez przypadek otym wszystkim ,i zaczolem drazyc ten temat.Niewiem co dalej mam robic .Tak na marginesie to odnalazlem rodzine Hrabiego walewskiego w australi ale oni nie maja wiedzy.Przepraszam ze tyle napisalem i zaabsorbowalem wasz czas ,niewiem gdzie dalej szukac dlatego naforum poprosilem o pomoc i wskazanie dalszego kirunku poszukiwan ,pozdrawiam graf.

Zeby nie przedluzac. Masz kopie niemieckiego dokumentu, ktory potwierdza obywatelstwo przodka. To juz duzy atut. Ale to nie zmienia faktu, ze w celu otrzymania potwierdzenia obywatelstwa bedziesz musial wypelnic szczegolowy kwestionariusz, w ktorym, pisze to po raz kolejny, bedziesz musial podac zyciorys przodka od urodzenia do smierci, samo oraz odpowiedziec na pytanie, czy on kiedykolwiek staral sie dobrowolnie o nadanie innego obywatelstwa (tu polskiego). Oczywiscie mozesz zaznaczyc w tych wszystkich rubrykach: nie wiem, bo nie mam na ten temat wiedzy, ale nikt ci z gory nie odpowie, czy BVA uzna ci ta Personenkarte za wystarczajacy dowod czy nie. Wobectego na pytanie pytanie "co robic" sam musisz zdecydowac, czy skladac wniosek juz teraz na podstawie tego, co masz i czekac na odzew czy szukac dalej. Moim zdaniem mozesz skladac wniosek i rownolegle szukac dalej, bo rozpatrywanie i tak trwa miesiacami jesli nie latami, jak BVA uzna, ze musisz dostarczyc dodatkowych informacji, to nie odrzuci ci wniosku, tylko zawiesi jego rozpatrywanie w oczekiwaniu na dostarczenie konkretnie wymienionych danych/dokumentow.
W latacch 90-tych byly inne przepisy dotyczace tzw. przesiedlencow, wtedy nie trzeba bylo udowadniac obywatelstwa, wystarczylo udowodnic narodowosc/pochodzenie niemieckie i po uproszczonym postepowaniu weryfikacyjnym, obywatelstwo bylo nadawane z chwila rejestracji w obozie dla przesiedlencow z pochodzeniem niemieckim, ale te przepisy juz nie obowiazuja.

Powrót