Ochrona baz danych email wysyłanie ofert handlowych

• Autor wątku Autor wątku Hanna345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanna345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Własnie rozmawiałam z prokuratorem, skierowano przeciwko mnie doniesienie o naruszenie ustawy o ochronie baz danych.
Prawda, wysyłałam mailing, kilkaset emaili przy pomocy programu do korespondencji seryjnej. Pech chciał, że miałam w bazie adresy email tzw. spam trapy. Ostrzegano mnie, wysyłano do mnie meile, abym wpisała w google: jak nie wpaść w pułapkę spam trapu ale pomyślałam sobie, ze nic mi nie grozi. Pomyliłam się.
:-x
prokurator zaproponował ugodowe załatwienie sprawy w postaci grzywny 3000 zł; musiałam się zgodzic, pokazał mi moje adresy IP, pokazał mi moje emaile, trudno było zastosować zasade, że jak cie złapią za rękę, mów że to nie twoja ręka.
Tak, baza danych miała strukturę bazy i była publicznie opublikowana. Prokurator powiedział, że emaile publicznie opublikowane można wykorzystywać tylko do celów osobistych, tak stanowi ustawa. To, że adres jest publicznie opublikowany, nie znaczy, że można go sobie brać, bo został on opublikowany w okreslonym celu, a nie w tym celu w którm ja go wykorzystałam.

Możesz napisać coś więcej?
Dokładnie i szczegółowo?

Hanna345 napisał:
... Prokurator powiedział, że emaile publicznie opublikowane można wykorzystywać tylko do celów osobistych, tak stanowi ustawa. ...
No tak nie dokońca:
Przepis prawny:
Art. 8. 1. Wolno korzystać z istotnej, co do jakości lub ilości, części rozpowszechnionej bazy danych:
1) do własnego użytku osobistego, ale tylko z zawartości nieelektronicznej bazy danych,
2) w charakterze ilustracji, w celach dydaktycznych lub badawczych, ze wskazaniem źródła, jeżeli takie korzystanie jest uzasadnione niekomercyjnym celem, dla którego wykorzystano bazę,
3) do celów bezpieczeństwa wewnętrznego, postępowania sądowego lub administracyjnego.
2. Nie jest dozwolone powtarzające się i systematyczne pobieranie lub wtórne wykorzystanie sprzeczne z normalnym korzystaniem i powodujące nieusprawiedliwione naruszenie słusznych interesów producenta.
Ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

arturoooo napisał:
Możesz napisać coś więcej?
Dokładnie i szczegółowo?

adresy email kupiłam od sprzedawcy baz danych, zapłaciłam niemałe pieniądze;
Kolega napisał mi program wysyłający emaile, wgrał mi emaile i uruchomiłam ten program. Nie wiem jak zdobyli mój adres, ale dostałam list polecony z prokuratury, wezwanie do stawiennictwa w charakterze podejrzanej i dalej papiery, druki podpisy i tyle.

Powrót