odblokowanie konta

• Autor wątku Autor wątku emila818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emila818

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
co mam zrobić aby komornik odblokował mi konto bankowe? gdyż zostałam bez środków do życia. jakich wnosków użyć bo nie wiem co robić?

Pójść do komornika i spróbować porozmawiać aby móc spłacać w ratach. Ale on nie ma obowiązku iść na rękę. w przyszłości spłacać raty w terminie

emila, po pierwsze jest wyszukiwarka na tej stronie! kiedy komornik zajął to konto? miesiąc temu? i co na nie wplywa? pensja? renta? coś innego?

na moje konto wpływa całe wynagrodzenie może da coś się jeszcze zrobić?zajął mi je 2 miesiące temu

zrobić? zgłoś się do banku, muszą wypłacić tobie kwotę wolna od zajęcia (nie pobierzesz tego karta, musisz zgłosić się do okienka, powiedzieć, ze masz blokadę konta przez komornika i chcesz wypłacić to, co się tobie należy).
Emilio, niestety, ale aby ktoś tobie pomógł musisz opisać dokładnie, skąd ten dług, ile do spłaty itp. fachowcy tutaj chętnie pomagają, ale muszą coś wiedzieć.
i nie zakładaj kilku tematów, ktoś będzie miał czas, odpisze w 1 temacie, a konkretnie. czasem na odpowiedz czeka się 2-3 dni, trzeba być cierpliwym.

wziełam kredyt i go nie spłacałam dostałam pismo od komornika dnia w marcu 2011r należność główna to 7870,67 zł teraz do zapłaty mam 5650 zł jak się ostatnio dowiadywałam po tym jak zablokował mi kono a zarabia ok 1300 zł raz więcej raz miej.zakład odprowadza mi całą końcówkę do komornika a wpłaca na konto 1090 zł a komornik mi je zablokował i ściągnął mi te pieniądze na poczet długu. teraz mam na koncie 0,30 gr.byłam w banku i powiedzieli mi że nie mogą mi go odblokować.dzwoniłam do komornika bo nie mam możliwości do niego pojechać.on kazał mi napisać wniosek o odblokowanie konta i jak go napisze to muszę czekać. nawet nie powiedzał mi ile musze czekać. nawet nie wiem jak ten wniosek napisać bo poprostu się na tym nie znam. wiem że to moja wina i staram się zarabiać jak najwięcej ale jak nie mam za co kupić chleb to człowiek nie ma już siły walczyć prawda?nie wiem czy mam napisać zeby zostawiał mi 500 zł chociaż to na rachunki bo nie mam nic . dlatego pomóżcie mi

czegoś tu nie rozumiem, ale wiesz kiedy komornik zajął Twoje konto? bo skoro na koncie masz 30 gr, to znaczy, ze już kwotę wolna wykorzystałaś...
czy w marcu 2011 dostałaś pismo tylko o zajęciu pensji, czy o zajęciu konta również (czy w innym terminie dostałaś informacje, ze komornik zajmuje konto)?

Najłatwiejsze rozwiązanie, odbieraj pozostałą część wynagrodzenia u Pracodawcy.

tzn dostałam tylko pismo w marcu 20011 r. pisze tak ; wierzyciel wskazał we wniosku następujące sposoby egzekucji-ruchomości-wynagrodzenia za prace-rachunku bankowego-wierzytelności-innychpraw majątkowych. przez rok nie miałam problemów z tymi 1090 zł normalnie wypłacałam sobie z konta. w tamtym miesiącu miałam już tylko 240 zł na koncie reszta została odesłana do komornika. myślałam że to za odsetki jakie są naliczone i że dostane normalnie kase w tym miesiącu. ale gdy sprawdziłam konto byłam w szoku. nie dość że miałam zablokowane konto to jeszcze tylko na nim 0,30 gr. bo reszte zabrał komornik. od marca tamtego roku nie dostałam żadnej informacji od komornika ani z banku. poprostu pojechałam do banku aby się dowiedzieć dlaczego tylko mogłam wypłacić z bankomatu tylko 240 zł i wtedy się okazałao że 790 zł odesłane było na inne konto. a u mnie w pracy nie da rady załatwić aby kase dostawać do ręki

Skarga na czynności komornika, podwójne zajęcie wynagrodzenia co sprawia, że pozostajesz bez środków do życia. W skardze wnosisz o zwolnienie z zajęcia egzekucyjnego konta bankowego o nr...., gdyż na konto wpływają pieniądze z wynagrodzenia (które de facto jest już zajęte przez komornika).

zrób tak, jak radzi marcel20 + to, co napisałem w prywatnej wiadomości do Ciebie. wynika z tego, ze kwotę wolna już wykorzystałaś. przegapiłaś to i nie przygotowałaś się na to, iż bank będzie później całość odsyłał do komornika.

marcel20 napisał:
Skarga na czynności komornika, podwójne zajęcie wynagrodzenia co sprawia, że pozostajesz bez środków do życia. W skardze wnosisz o zwolnienie z zajęcia egzekucyjnego konta bankowego o nr...., gdyż na konto wpływają pieniądze z wynagrodzenia (które de facto jest już zajęte przez komornika).
Tylko 100 złotych w plecy a skarga nie ma podstaw :) Komornik nie bada z jakiego źródła są zgromadzone środki na rachunku bankowym, nie jest to jego obowiązkiem. Skarga ma sens, jeśli Komornik dokonał jakiś uchybień, w tym przypadku żadnych.
u mnie w pracy nie da rady załatwić aby kase dostawać do ręki
Da radę :)
Nie ma zapisu, który zmusza do zakładania konta.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Tylko 100 złotych w plecy a skarga nie ma podstaw :) Komornik nie bada z jakiego źródła są zgromadzone środki na rachunku bankowym, nie jest to jego obowiązkiem. Skarga ma sens, jeśli Komornik dokonał jakiś uchybień, w tym przypadku żadnych.

Sorki, ale to nie Ty o tym decydujesz tylko sędzia....

marcel20 napisał:
Sorki, ale to nie Ty o tym decydujesz tylko sędzia....

Zgadza się, jednak Sędzia działa w oparciu o ustanowione prawo, nie według swojego "widzi mi się", a te z kolei nic nie mówi o obowiązku Komornika do sprawdzania z jakich źródeł są zgromadzone środki na rachunku bankowym. Zresztą było już w dziesiątkach postów o tym pisane, jeśli masz jakieś wątpliwości, wystarczy poszukać na forum :)

Tym niemniej opisana sytuacja jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego i poniekąd zmierza do obejścia prawa przez komornika, który w ten sposób unika ograniczeń co do zajęcia wynagrodzenia za pracę i środków na koncie dłużnika. Z kolei obchodzenie prawa jest zakazane. Należałoby więc skierować do sądu rejonowego, przy którym rzeczony komornik działa, skargę na czynność komornika i przedstawić opisany w pytaniu stan faktyczny. Skarga ta może jednak nie odnieść skutku, gdyż, jak już wyżej wspomniałem, działanie komornika nie narusza prawa wprost. Jeżeli więc skarga okaże się bezskuteczna, to należy posiłkować się przepisem art. 799 § 1 kodeksu postępowania cywilnego. Otóż zgodnie z tym przepisem komornik powinien wybrać taki sposób egzekucji spośród kilku wskazanych przez wierzyciela, który będzie dla dłużnika najmniej uciążliwy. W rzeczonej sytuacji komornik stosuje dwa sposoby egzekucji na raz, toteż dyspozycja powyższego przepisu nie jest zachowana i można zwrócić się do kornika z wnioskiem o ograniczenie egzekucji do jednego ze sposobów. Ponadto art. 799 § 2 kpc stanowi, iż gdy egzekucja z jednej części majątku dłużnika (czyli np. z wynagrodzenia za pracę) oczywiście wystarcza na zaspokojenie wierzyciela, to dłużnik może żądać zawieszenia egzekucji z pozostałej części majątku (np. z rachunku bankowego). Ten przepis możliwy jest do zastosowania również w opisanej sytuacji, gdyż może okazać się, iż zajęta część wynagrodzenia za pracę doprowadzi w rozsądnym terminie do całkowitego zaspokojenia wierzyciela. Wtedy to dłużnik może skierować do komornika żądanie, o którym mowa powyżej. Istnieje również dużo prostszy sposób obejścia podwójnego zajęcia wynagrodzenia. Można bowiem pobierać wolną od zajęcia część wynagrodzenia osobiście. Nie uwolni to co prawda zajętych środków na rachunku bankowym, ale spowoduje, iż w przyszłości wynagrodzenie wypłacane dłużnikowi będzie bezpieczne.

WITAM JESTEM PEŁNOMOCNIKIEM KOTA MOJEJ MAMY , KOMORNIK ZABLOKOWAŁ KONTO NA POCZET MOJEGO DŁUGU , Z TEGO CO MI WIADOMO JEST TO BEZPRAWIE PONIEWAŻ NA KONTO WPŁYWAJĄ ŚRODKI Z ZUS MOJEJ MAMY A NIE MOJE JA DYSPONUJE TYLKO WYPLATA I OPŁATAMI Z WIĄZANYMI Z MIESZKANIEM :o CO ZROBIĆ ABY KOMORNIK ODBLOKOWAŁ KONTO MOJEJ MAMY . POZDRAWIAM

jagodka1976 napisał:
JESTEM PEŁNOMOCNIKIEM KOTA
Pani pełnomocnik kota - na forum nie piszemy całych postów wielkimi literami. Jest to niegrzeczne, oznacza "krzyk".

jagodka1976 napisał:
JESTEM PEŁNOMOCNIKIEM KOTA MOJEJ MAMY
Pełnomocnikiem czy współwłaścicielem, bo to zasadnicza różnica? Jeśli to pierwsze, to komornik nie mógł skutecznie dokonać zajęcia rachunku bankowego (kota? ;)). Jeżeli tak się stało, to ktoś w banku (nie komornik!) popełnił błąd i tam należy go wyjaśniać.
Jeśli zaś jest Pani współwłaścicielem rachunku, to zupełnie inna sprawa. Zajęciu podlega wówczas część środków znajdujących się na rachunku bankowym odpowiadająca wysokości Pani udziału. Jeżeli udziały nie zostały określone w umowie rachunku, to zakłada się, że są równe. Tzn. w przypadku gdy konto należy tylko do Pani i matki, zajęciu podlegać będzie, co do zasady, 50% pieniędzy na nim się znajdujących.
Ponadto, proszę poczytać sobie o kwocie wolnej spod zajęcia, wynikającej z art. 54 prawa bankowego.

Powrót