Odbywanie kary w Systemie Dozoru Elektronicznego - fakty i mity w praktyce

• Autor wątku Autor wątku Dave38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na podstawie obowiązków spoczywających na kuratorze, który kontroluje skazanego odbywającego karę w systemie dozoru elektronicznego.

Finister napisał:
Na podstawie obowiązków spoczywających na kuratorze, który kontroluje skazanego odbywającego karę w systemie dozoru elektronicznego.
Masło maślane, a kurator opiera się na tym czy harmonogram jest przestrzrgany, amen

Faktycznie amen,bo dalsza dyskusja chyba nie ma sensu.A wszystkim oczekującym bądź odbywającym karę w sde nie polecam brania sobie do serca rad założyciela wątku,bo może się to niewesoło skończyć.

Esemka napisał:
Faktycznie amen,bo dalsza dyskusja chyba nie ma sensu.A wszystkim oczekującym bądź odbywającym karę w sde nie polecam brania sobie do serca rad założyciela wątku,bo może się to niewesoło skończyć.

Tak, bierzcie sobie do serca rady anonima z forum, który coś uważa, ale styczności nigdy nie miał i jak dostaniecie urlop w piękny dzień to siedźcie w domu chociaż nie musicie

Dokładnie,nie musicie siedzieć w domu-lepiej siedzieć w ZK.Ktoś chyba zapomniał że kara odbywana w sde to nadal kara pozbawienia wolności a nie wczasy pod gruszą.

Esemka napisał:
Dokładnie,nie musicie siedzieć w domu-lepiej siedzieć w ZK.Ktoś chyba zapomniał że kara odbywana w sde to nadal kara pozbawienia wolności a nie wczasy pod gruszą.

A jakbyście trafili jednak do tego zakładu karnego i byłby typu otwartego, to i tak nie ruszajcie się poza celę na krok, bo nieważne co Ci służba więzienna mówi, jak wyjdziecie za próg na minutę to Wam jeszcze nie zaliczą i będziecie tak całe życie siedzieć według tej logiki

19 maja wyrok skazujący (ugoda z prokuratorem art 335). Po dwóch tygodniach złożony wniosek o SDE i wstrzymanie wykonania kary. 13 lipca sprawa o wstrzymanie - sąd nie uwzględnił wniosku o wstrzymanie wykonania kary. 3 sierpnia ten sam sędzia udzielił mi zgodę na SDE. W tym czasie cały czas na wolności.

Fresh12345 napisał:
19 maja wyrok skazujący (ugoda z prokuratorem art 335). Po dwóch tygodniach złożony wniosek o SDE i wstrzymanie wykonania kary. 13 lipca sprawa o wstrzymanie - sąd nie uwzględnił wniosku o wstrzymanie wykonania kary. 3 sierpnia ten sam sędzia udzielił mi zgodę na SDE. W tym czasie cały czas na wolności.

W czasie pobytu na wolnosci szukali w celu doprowadzenia czy nikt nie szukal i nie pytal o nic?

A jeszcze mam pytanie czemu ten sam sedzia decyduje o SDE i wstrzymaniu wykonania. Moze sie myle ale wydawalo mi sie ze wniosek o SDE rozpatruje sad penitencjarny przy sadzie okregowym a wniosek o wstrzymanie sedzia rejonowy ktory wydal wyrok.

smutny_czlowiek napisał:
W czasie pobytu na wolnosci szukali w celu doprowadzenia czy nikt nie szukal i nie pytal o nic?

A jeszcze mam pytanie czemu ten sam sedzia decyduje o SDE i wstrzymaniu wykonania. Moze sie myle ale wydawalo mi sie ze wniosek o SDE rozpatruje sad penitencjarny przy sadzie okregowym a wniosek o wstrzymanie sedzia rejonowy ktory wydal wyrok.
W moim przypadku nie szukali. Na ugode art 335 poszło 13 osób. Rozprawa odbywała się w innym województwie niż moje miejsce zamieszkania. Od 31.07 do 03.08 (wg portalu sądowego) wyszły z sądu okręgowego który orzekał nasze wyroki pisma do 6 osób o dobrowolne stawienie się w zakładzie karnym (daty o stawienie się to końcówka sierpnia).
W moim przypadku ze względu na to że rozprawa główna toczyła się w innym województwie to wniosek o wstrzymanie i SDE był składany w sądzie okregowym przypisanym do mojego miejsca zamieszkania

Dzień dobry mąż został zatrzymany przez policję i doprowadzony do Aresztu śledczego na okres 3 miesięcy. W Areszcie uzyskał opinie pozytywną, złożył wniosek o odbywanie kary na SDE , byli wczoraj z pomiarami, napisali że jest zasięg że odbiera ale szału dużego z zasięgiem nie ma ,ale jak to z działu powiedział ", żeby się nie martwić bo ważne że zasięg coś odbiera " bo co innego gdyby w ogóle nie łapał zasięg ,mieszkamy w domu jednorodzinnym, czy sąd może w tej sytuacji umorzyć wniosek ? I kto mnie poinformuje o decyzji Sądu? Z góry dziękuję za odpowiedź

forg napisał:
A ja tylko poprosiłem użytkownika by napisał, co wybrał.
Przepis stanowi jasno, co wolno robić w czasie przebywania poza miejscem wykonywania dozoru elektronicznego. Niestety przepis nie przewiduje wprost sankcji za wykonywanie czegokolwiek innego niż postanowienie sądu.
Ale jeśli sąd postanowił, że czas przebywania poza miejscem wykonywania dozoru ma być przeznaczony w dany dzień tylko i wyłącznie na świadczenie pracy to po co ryzykować i wychodzić "na spacer"?

Zarówno w dzień świąteczny tj 15 sierpnia jak i w dzień w który był wzięty urlop, czas przeze mnie był spędzany tak jak chce czyli wychodne z domu. Byle by się zmieścić w godzinach kiedy mogę być poza domem. Mój kurator wrócił z urlopu i potwierdził że mogę robić co chce że jego to nie obchodzi co robie w wolnym czasie. Dodatkowo sam zaproponował aby złożyć wniosek do sądu o wydłużenie wolnego czasu w weekendy

To jest forum prawne.
Udzielane "porady" powinny mieć oparcie w obowiązujących przepisach.
W przepisach dot. sde nie ma nigdzie pojęcia "czas wolny", "wychodne z domu".

Mój kurator wrócił z urlopu i potwierdził że mogę robić co chce że jego to nie obchodzi co robie w wolnym czasie.
I w razie jakiegoś zdarzenia z Twoim udziałem poza miejscem odbywania kary, tenże kurator zapewne potwierdzi - pozwolił Ci robić co chcesz....
Tylko po co zatem postanowienie Sądu, które określa w jakim celu możesz opuszczać miejsce odbywania kary...
Proponuje zmienić nazwę tego wątku na coś w rodzaju "opowieści wujka dobra rada" albo "jak prześliznąć się przez karę w sde i mieć dobre samopoczucie"... Albo stworzyć dział "Grupa wsparcia dla odbywających karę w sde". Może trochę poleciałem, ale ręce mi już opadają, jak czytam kolejne wypowiedzi "praktyków" w tym wątku.

Powrót