F
Finister
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 658
Na podstawie obowiązków spoczywających na kuratorze, który kontroluje skazanego odbywającego karę w systemie dozoru elektronicznego.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Masło maślane, a kurator opiera się na tym czy harmonogram jest przestrzrgany, amenFinister napisał:Na podstawie obowiązków spoczywających na kuratorze, który kontroluje skazanego odbywającego karę w systemie dozoru elektronicznego.
Esemka napisał:Faktycznie amen,bo dalsza dyskusja chyba nie ma sensu.A wszystkim oczekującym bądź odbywającym karę w sde nie polecam brania sobie do serca rad założyciela wątku,bo może się to niewesoło skończyć.
Esemka napisał:Dokładnie,nie musicie siedzieć w domu-lepiej siedzieć w ZK.Ktoś chyba zapomniał że kara odbywana w sde to nadal kara pozbawienia wolności a nie wczasy pod gruszą.
Fresh12345 napisał:19 maja wyrok skazujący (ugoda z prokuratorem art 335). Po dwóch tygodniach złożony wniosek o SDE i wstrzymanie wykonania kary. 13 lipca sprawa o wstrzymanie - sąd nie uwzględnił wniosku o wstrzymanie wykonania kary. 3 sierpnia ten sam sędzia udzielił mi zgodę na SDE. W tym czasie cały czas na wolności.
W moim przypadku nie szukali. Na ugode art 335 poszło 13 osób. Rozprawa odbywała się w innym województwie niż moje miejsce zamieszkania. Od 31.07 do 03.08 (wg portalu sądowego) wyszły z sądu okręgowego który orzekał nasze wyroki pisma do 6 osób o dobrowolne stawienie się w zakładzie karnym (daty o stawienie się to końcówka sierpnia).smutny_czlowiek napisał:W czasie pobytu na wolnosci szukali w celu doprowadzenia czy nikt nie szukal i nie pytal o nic?
A jeszcze mam pytanie czemu ten sam sedzia decyduje o SDE i wstrzymaniu wykonania. Moze sie myle ale wydawalo mi sie ze wniosek o SDE rozpatruje sad penitencjarny przy sadzie okregowym a wniosek o wstrzymanie sedzia rejonowy ktory wydal wyrok.
Paula44444 napisał:I kto mnie poinformuje o decyzji Sądu?
forg napisał:A ja tylko poprosiłem użytkownika by napisał, co wybrał.
Przepis stanowi jasno, co wolno robić w czasie przebywania poza miejscem wykonywania dozoru elektronicznego. Niestety przepis nie przewiduje wprost sankcji za wykonywanie czegokolwiek innego niż postanowienie sądu.
Ale jeśli sąd postanowił, że czas przebywania poza miejscem wykonywania dozoru ma być przeznaczony w dany dzień tylko i wyłącznie na świadczenie pracy to po co ryzykować i wychodzić "na spacer"?
I w razie jakiegoś zdarzenia z Twoim udziałem poza miejscem odbywania kary, tenże kurator zapewne potwierdzi - pozwolił Ci robić co chcesz....Mój kurator wrócił z urlopu i potwierdził że mogę robić co chce że jego to nie obchodzi co robie w wolnym czasie.