Oddział dla niebezpiecznych

• Autor wątku Autor wątku Barbara71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień Dobry! mam pytanie, jeżeli osadzona kobieta może niestety dostać status wieźnia niebezpiecznego, jakie zachodzą zmiany w odbywaniu jej kary?? Takie oddziały są w większości więzień? Czy zostanie przeniesiona gdzieś daleko od miejsca zamieszkania?

Zachodzą zmiany określone w Ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy. Tam dość szczegółowo opisano warunki nadania takiego statusu osobie pozbawionej wolności.
Takich oddziałów jest kilka w Polsce. Zatem osoba zostanie przeniesiona tam, gdzie zostanie zapewnione bezpieczeństwo. Tej osobie oraz funkcjonariuszom. Miejsce zamieszkania, z przyczyn oczywistych, za bardzo nie będzie brane pod uwagę. Ale uwzględnione być może.

To prawda że wtedy widzenia niestety możliwe tylko z nią przez szybę będą możliwe, czy mogą się normalnie odbyć?

Proponuję przeczytać jednak stosowny przepis z kodeksu karnego wykonawczego. W szczególności art. 88b lub odpowiadający z części o tymczasowo aresztowanych.

Przeczytałam i dalej nie wiem:
9)
widzenia mogą być udzielane w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt z osobami odwiedzającymi, jeżeli zachodzi poważne zagrożenie bezpieczeństwa osób odwiedzających. Decyzje w tej sprawie podejmuje dyrektor zakładu karnego. Nie dotyczy to osób, o których mowa w art. 8 § 3. Jednak na żądanie tych osób widzeń udziela się w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt ze skazanymi. W czasie korzystania z widzeń skazani nie mogą spożywać artykułów żywnościowych i napojów;
10)
skazani nie mogą korzystać z własnej odzieży i obuwia.

Czyli może być normalne widzenie z nią jak trafi na ten oddział dla niebezpiecznych czy już wtedy niestety tylko przez szybę? Kolejne pytanie wtedy rozumiem ze niestety będzie musiała nosić wszędzie ten czerwony strój więzienny?

Ale przecież tam jest jasno napisane. Dyrektor podejmuje decyzję - uwzględniając zagrożenie. Pytasz "czy może" - i przecież masz w przepisie: "widzenia mogą być udzielane". Czyli albo tak, albo tak.
Niestety czerwony strój więzienny? Może będzie pomarańczowy. Albo karmazynowy. Brzmi lepiej?
Osadzonym tzw. niebezpiecznym nie zostaje się z powodu "widzi-mi-się" dyrektora czy komisji. Jest tyle procedur i formalności z tym związanych, że nikomu nie zależy, na produkowaniu niebezpiecznych na sztukę. Kwalifikacja do tego rodzaju więźniów oznacza z reguły, że stało się coś poważnego - albo przed trafieniem za kraty albo już podczas pobytu.

Czytając twoje poprzedni wpisy i pretensje o zastosowanie kajdanek wobec córki rodzi się pytanie: czy to ta właśnie osoba dalej robi karierę przestępczą?

Od czasu tamtego tematu z doprowadzeniem do sądu przebywa ciągle w zakładzie karnym, a nie że trafiła ponownie do więzienia.

Powrót