B
buczeknet
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, w dniu dzisiejszym byłem uczestnikiem zdarzenia drogowego. Mianowicie włączałem się do ruchu z drogi podporządkowanej (wyjazd oznaczony znakiem ustąp pierwszeństwa przejazdu bez stop ) w prawą stronę. Z racji że bezpośrednio przy tym wyjeździe znajduje się parking (po prawej strone wyjazdu) powoli włączałem się do ruchu (ponieważ zaparkowane auta całkowicie blokują widoczność - dopiero po wyjeździe przednimi kołami cokolwiek widać - i to po odchyleniu się do szyby! )nagle zna przeciwka zauważyłem dwa auta - jedno jechało swoim pasem a drugie (znacznie przekraczając prędkość 50km/h) je wyprzedzało - manewr musial byc rozpoczety tuż przy tym wyjeździe..zahamowałem auto wyprzedzajace musneło mój zderzak a kierowca (chyba) w porywie paniki odbił w stronę pojazdu wyprzedzanego i przy końcu manewru urwał mu zderzak (wcześniej uszkadzając przedni błotnik). Niestety ku mojemu zdziwieniu to ja jestem głównym winowajcą a nie osoba (młody człowiek) która wyprzedzała pojazd na drodze przy duzym osiedlu , wzdłuż parkingu i przy dwóch drogach wyjazdowych (mijajac te drogi dopiero skonczył manewr wyprzedzania). Wiem ze to ja jako właczający sie do ruchu odpowiadam wg. kodeksu drogowego jednak parking w poblizu tego wyjazdu i auta na nim całkowicie blokują widoczność w stopniu opisanym przeze mnie. Mandatu nie przyjąłem ponieważ nie miałęm innej możliwości właczenia sie do ruchu niż wystawienie lekko nosa (o czym swiadczy tylko obrysowanie zderzaka). Czy jest szansa na wygrana w sądzie grodzkim?? Sciganie zarządcy drogi/parkingu za utrudnianie widoczności?? Sami Policjanci dzwonili po znajomych policjantach aby ustalic winnego. Wyprzedzający - uczciwy czlowiek przy nich mowil ze to jego wina a oni to olali! Bede wdzieczny za pomoc pozdrawiam
ps. jutro po jutrze maja dzwonic aby umowić sie na zeznania - na co mam sie szykowac i tak przy okazji jaki moze byc koszt takiej rozprawy w sadzie grodzkim przy mojej winie (bo patrzac na dzialania policji po sadzie niczego wiecej sie nie spodziewam)
ps2. w załączniku graficzne plan sytuacyjny zdarzenia ja w peugocie a audi wyprzedza vw. Audi po zdarzeniu zatrzymuje sie dopiero za drugim wyjazdem urywając zderzak przedni dla vw
dodam jeszcze ze tak jak na zaloczniku w momencie jak zauważyłem audi jadace na mnie bylo doslownie w odleglosci 2m odemnie i tego wyjazdu . Inaczej nie da sie wyjechac z tego miejsc przy stojacych autach na parkingu jak wysuwajac powoli nosa i obserwujac teren
ps. jutro po jutrze maja dzwonic aby umowić sie na zeznania - na co mam sie szykowac i tak przy okazji jaki moze byc koszt takiej rozprawy w sadzie grodzkim przy mojej winie (bo patrzac na dzialania policji po sadzie niczego wiecej sie nie spodziewam)
ps2. w załączniku graficzne plan sytuacyjny zdarzenia ja w peugocie a audi wyprzedza vw. Audi po zdarzeniu zatrzymuje sie dopiero za drugim wyjazdem urywając zderzak przedni dla vw
dodam jeszcze ze tak jak na zaloczniku w momencie jak zauważyłem audi jadace na mnie bylo doslownie w odleglosci 2m odemnie i tego wyjazdu . Inaczej nie da sie wyjechac z tego miejsc przy stojacych autach na parkingu jak wysuwajac powoli nosa i obserwujac teren
Załączniki
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: