Odmowa przekazania pisma w trybie art. 65 KPA

• Autor wątku Autor wątku Pulemiot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pulemiot

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Wojewódzki Urząd Pracy nie chce przekazać mojej skargi wedle kompetencji rzeczowej Wojewodzie. Sprawa dotyczy nieprawidłowości przy rekrutacji na staż dla bezrobotnych finansowany ze środków publicznych. Wojewódzki Urząd Pracy ograniczył się początkowo do pouczenia mnie, że to wojewoda jest instancją nadrzędną w tej sprawie i nadzoruje powiatowe urzędy pracy i należy do niego je skierować, natomiast kategorycznie odmówił przekazania, uzurpując sobie przy okazji prawo do oceny mojego pisma (wedle WUP nie jest to pismo tylko prośba o poradę i dlatego go nie przekaże). Jest to dla mnie sytuacja niekomfortowa, ponieważ przy osobistym skierowaniu pisma do wojewody podjętych przez niego czynności kontrolno-nadzorczych nie da się zaskarżyć. Inaczej sprawa by się miała, gdyby to WUP przekazał pismo. Wtedy wojewoda byłby zmuszony do wydania decyzji administracyjnej, którą z kolei można byłoby zaskarżyć do sądu administracyjnego. Co robić w sytuacji tej ewidentnej bezczynności kwalifikowanej urzędu?

W jakiej formie została ta skarga wysłana do Wojewódzkiego Urzędu Pracy? Została złożona na podstawie przepisów działu VIII KPA?

Pulemiot napisał:
przy osobistym skierowaniu pisma do wojewody podjętych przez niego czynności kontrolno-nadzorczych nie da się zaskarżyć. Inaczej sprawa by się miała, gdyby to WUP przekazał pismo. Wtedy wojewoda byłby zmuszony do wydania decyzji administracyjnej, którą z kolei można byłoby zaskarżyć do sądu administracyjnego.
To jest odniesienie do jakiegoś artykułu z ustawy? Wydaje mi się, że w takiej sytuacji to organ musiałby sam, z urzędu wystąpić z daną sprawą do organu nadzoru.

Moje pismo dotyczyło naruszenia ówcześnie obowiązującej ustawy o promocji zatrudnienia i zawierało przykład naruszenia prawa, ponadto posiadało załącznik potwierdzający to naruszenie. Jakiekolwiek dodatkowe pytania w nim zawarte nie mają wpływu na jego charakter.

Ewentualnie możesz złożyć skargę w tej sprawie, czyli pismo nie zostało przekazane na podstawie art. 65 KPA.

Pulemiot napisał:
Moje pismo dotyczyło naruszenia ówcześnie obowiązującej ustawy o promocji zatrudnienia i zawierało przykład naruszenia prawa,
naruszenia prawa przez kogo? pracownika PUP?

Oraculium napisał:
Ewentualnie możesz złożyć skargę w tej sprawie, czyli pismo nie zostało przekazane na podstawie art. 65 KPA.
Złożyłem już skargę do sądu administracyjnego.

Agnieszka3M napisał:
naruszenia prawa przez kogo? pracownika PUP?
Przez organizatora stażu

nie widzę tu podstawy do rozpatrywania skargi przez wojewodę, tym bardziej do wydawania w takiej sprawie decyzji przez Wojewodę

Agnieszka3M napisał:
nie widzę tu podstawy do rozpatrywania skargi przez wojewodę, tym bardziej do wydawania w takiej sprawie decyzji przez Wojewodę
Art. 30 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia 👇
Art. 30. 1. Do zadań wojewody w zakresie aktywności zawodowej, wspierania zatrudnienia oraz rynku pracy należy sprawowanie nadzoru nad realizacją zadań wykonywanych przez marszałka województwa, starostę, dyrektora WUP, dyrektora PUP [...]

pisałeś że skarżysz się na organizatora stazu a nie PUP,

Agnieszka3M napisał:
pisałeś że skarżysz się na organizatora stazu a nie PUP,
Tak, na organizatora stażu, jednak skoro dyrektor PUP nie kiwnął palcem w sprawie nieprawidłowości u niego, to kolejną instancją jest wojewoda.

tu nie ma instancyjności - trybu odwoławczego. dyrektor PUP rozpatrzył sprawę wg swojej właściwości. Tryb załatwienia skargi (czy też jakiegokolwiek innego pisma czy wniosku) nie zależy od tego czy pismo wpływie do danej instytucji bezpośrednio od klienta czy przekazane wg właściwości

Tu nie ma trybu odwoławczego bo zasadniczo dla spraw związanych ze stażem nie wydaje się decyzji administracyjnej (ale jakieś iluzoryczne czynności kontrolne są, jednak nie podlegają zaskarżeniu). Natomiast gdyby WUP przekazał skargę wojewodzie, to wówczas wojewoda musiałby wszcząć pełnoprawne postępowanie administracyjne i wydać decyzję. Tu jest ta furtka prawna dla skarżenia czynności wojewody.

Ostatnia edycja:
W sprawie legalności stosowania kryterium doświadczenia zawodowego w rekrutacji na staż finansowany ze środków publicznych. Decyzja może być dowolna - może być umorzenie, może być zamiecenie pod dywan nieprawidłowości albo przychylenie się do skargi - to wszystko otwiera drogę do dalszej kontroli sądowo-administracyjnej.

Ostatnia edycja:
to może napisze raz, skarga nie jest rozstrzygana w formie decyzji - o czym stanowi kpa wprost.

To niech mi to napisze własnoręcznie wojewoda, a nie WUP uzurpuje sobie nienależne prawo do oceny jaki charakter ma moje pismo. WUP nie ma prawa oceniać, czy moje pismo zasługuje na przekazanie – ma obowiązek je niezwłocznie przekazać, a odmowa stanowi bezczynność podlegającą kontroli WSA.

Skarga do sądu administracyjnego była odnośnie nieprzekazania pisma przez organ?

Sprawa jest w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym. Wojewódzki Urząd Pracy używa wszelkiej możliwej argumentacji aby sąd oddalił moją skargę, nie bacząc że jest ona sprzeczna wzajemnie. Bo z jednej strony zarzuca mi, że nie sformułowałem ponaglenia, a z drugiej upiera się, że moje pismo nie jest pismem, tylko jakąś prośbą o interpretacje przepisów.

Powrót