P
Pulemiot
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 36
Wojewódzki Urząd Pracy nie chce przekazać mojej skargi wedle kompetencji rzeczowej Wojewodzie. Sprawa dotyczy nieprawidłowości przy rekrutacji na staż dla bezrobotnych finansowany ze środków publicznych. Wojewódzki Urząd Pracy ograniczył się początkowo do pouczenia mnie, że to wojewoda jest instancją nadrzędną w tej sprawie i nadzoruje powiatowe urzędy pracy i należy do niego je skierować, natomiast kategorycznie odmówił przekazania, uzurpując sobie przy okazji prawo do oceny mojego pisma (wedle WUP nie jest to pismo tylko prośba o poradę i dlatego go nie przekaże). Jest to dla mnie sytuacja niekomfortowa, ponieważ przy osobistym skierowaniu pisma do wojewody podjętych przez niego czynności kontrolno-nadzorczych nie da się zaskarżyć. Inaczej sprawa by się miała, gdyby to WUP przekazał pismo. Wtedy wojewoda byłby zmuszony do wydania decyzji administracyjnej, którą z kolei można byłoby zaskarżyć do sądu administracyjnego. Co robić w sytuacji tej ewidentnej bezczynności kwalifikowanej urzędu?