Odmowa przyjęcia towaru zakupionego w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku Flamme1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flamme1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Prowadzę sprzedaż poprzez sklep internetowy ręcznie robionych zabawek na zamówienie. Z racji tego, że są to produkty robione na indywidualne zamówienie, personalizowane, prawo do odstąpienie od umowy zakupu dokonanego na odległość tutaj nie działa. Mój klient odmówił jednak przyjęcia wysłanego do niego towaru, ponieważ doszedł po świętach Bożego Narodzenia. Ja nie gwarantowałam dostawy przed świętami, informowałam o czasie realizacji ok 3 miesięcy, przelew od klienta nastąpił 01.09, wysyłka towaru 12.12. Z powodu wypadku miałam opóźnienia, o czym klienta informowałam i na początku grudnia wysłałam informację, że wysyłka nastąpi przed świętami, co też się stało. Przesyłka dotarła jednak do kraju klienta 19.12 i nie została dostarczona przed świętami, w systemie widnieje informacja, że dziś, 27.12 została odmówiona przyjęcia i wraca do mnie. Jakie mam prawa w zaistniałej sytuacji? Czy mogę obarczyć klienta kosztami wysyłki w dwie strony? Czy mogę wręcz jeszcze raz wysłać towar i domagać się przyjęcia? Płatność nastąpiła przez PayPal i jest w tej chwili zablokowana przez kupującego jako spór, z żadaniem zwrotu pełnej kwoty.

***mod***
Dodałam teraz punkt 4 z racji aktualnej sytuacji, ale klientka dokonała zakupu bez tego punktu. Czy są zapisy prawne regulujące moją sytuację? Dopiero startuję i prawnik, który pomagał mi w regulaminie nie wspomniał o innych zaleceniach

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W Polsce.

Działam w ramach Inkubatorów Przedsiębiorczości

To jest strona tylko dla klientów zagranicznych, w Polsce zbieram zamówienia przez maile. Do tej pory miałam tylko dwa zakupy zagraniczne, ale to własnie dla nich otworzyłam sklep internetowy

Rozumiem, że bez języka polskiego nie możecie mi pomóc? Czy powinnam to uzupełnić i mimo angielskojęzycznej witryny wstawić też polski regulamin? Czy na tę chwilę, mimo braków możesz mi pomóc z powyzszym problemem?

Dostosuj stronę do wymogów prawa.

Ad meritum: jeśli konsument wybiera jedynie opcje spośród oferowanych przez Ciebie, to ma prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

Ale co to znaczy wybiera tylko z opcji dostępnych przeze mnie? Mówisz o sposobach wysyłki? Nie mogę jej sama ustalić? PS. Widzę, że mój prawnik potraktował mnie po łebkach... :/

Nie tylko, jest też personalizacja, skompletowanie tych fragmentów to indywidualne zbudowanie za każdym razem innej książki, z inną okładką, zamknięciem, etc., a przede wszystkim z naszytym indywidualnym napisem lub innymi elementami, podawanymi w polu uwagi podczas zamówienia.

Flamme1 napisał:
Mój klient odmówił jednak przyjęcia wysłanego do niego towaru,
Jak został ten towar wybrany przez klienta - tylko z oferowanych przez Ciebie elementów, czy też dodał coś absolutnie od siebie, czego nie można u Ciebie samemu wybrać?

Dodał imię swojego dziecka, które zostało naszyte na okładce

Jeśli nie jest to Guantanamera lub Żyraf, skłaniałbym się ku temu że to nie jest personalizacja wyłączająca możliwość zwrotu. Co innego gdyby było tam tez nazwisko.

Była to Sveva. No raczej nie odsprzedam tego w Polsce :/ Personalizacją jest też to, że wybierane są konkretne strony i razem zszywane w jedną książkę. Klient wybrał 8 stron spośród 25 dostępnych wzorów, plus wybrał konkretną okładkę z konkretnym zapięciem (mam kilka do wyboru). Całośc jest jak najbardziej spersonalizowana.

To trochę tak jak tunning samochodu. Model jest taki sam, ale dodatki, kolor tapicerki, drewno w środku, etc. sa wybierane przez klienta z udostępnionych wzorów przez producenta. Czy to nie jest personalizacja?

Flamme1 napisał:
To trochę tak jak tunning samochodu. Model jest taki sam, ale dodatki, kolor tapicerki, drewno w środku, etc. sa wybierane przez klienta z udostępnionych wzorów przez producenta. Czy to nie jest personalizacja?

Ale dalej ze wzorów udostępnianych przez sprzedawcę, co zgodnie z ustawą nie wyłącza możliwości zwrotu.

Flamme1 napisał:
Dodał imię swojego dziecka, które zostało naszyte na okładce

O ile takiego imienia nie można wybrać spośród oferowanych przez Ciebie, to moim zdaniem jest to produkcja według specyfikacji konsumenta, a zatem nie przysługują mu uprawnienia do odstąpienia od takiej umowy.

Nie można. Co w takim razie? Skoro odmawia przyjęcia przesyłki i walczy o zwrot kwoty z serwisu PayPal, mam na siłe ponownie wysłac towar? :/

Powrót