F
Flamme1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Prowadzę sprzedaż poprzez sklep internetowy ręcznie robionych zabawek na zamówienie. Z racji tego, że są to produkty robione na indywidualne zamówienie, personalizowane, prawo do odstąpienie od umowy zakupu dokonanego na odległość tutaj nie działa. Mój klient odmówił jednak przyjęcia wysłanego do niego towaru, ponieważ doszedł po świętach Bożego Narodzenia. Ja nie gwarantowałam dostawy przed świętami, informowałam o czasie realizacji ok 3 miesięcy, przelew od klienta nastąpił 01.09, wysyłka towaru 12.12. Z powodu wypadku miałam opóźnienia, o czym klienta informowałam i na początku grudnia wysłałam informację, że wysyłka nastąpi przed świętami, co też się stało. Przesyłka dotarła jednak do kraju klienta 19.12 i nie została dostarczona przed świętami, w systemie widnieje informacja, że dziś, 27.12 została odmówiona przyjęcia i wraca do mnie. Jakie mam prawa w zaistniałej sytuacji? Czy mogę obarczyć klienta kosztami wysyłki w dwie strony? Czy mogę wręcz jeszcze raz wysłać towar i domagać się przyjęcia? Płatność nastąpiła przez PayPal i jest w tej chwili zablokowana przez kupującego jako spór, z żadaniem zwrotu pełnej kwoty.