[cytat="zuza09"]pytając o SSR myślałam o nim jako stronie w postępowaniu
a asesor SR jako prowadzący postępowanie sądowe ,czy takie sytuacje rozpoznawane są w SR czy w SO[/cytat]
W sądzie właściwym ze względu na rodzaj sprawy.To że stroną miałby być sędzia nie zmienia tej zasady.
[cytat:n1g6m32y] bo myślę ,że asesor w takim zdarzeniu będzie zaszczuty przez SSR[/cytat:n1g6m32y]
Jeżeli dochodzi do procesu sądowego i strona potrafi wykazać że członek składu orzekającego może nie być bezstronny, ma prawodo rozpoczęcia przewodu sądowego złożyć wniosek o wyłączenie danego członka składu orzekającego od orzekania w sprawie.
[cytat:n1g6m32y] i może wydać postanowienie z uwagi na swoje kwalifikacje nie zawsze zgodne z przewodem sądowym[/cytat:n1g6m32y]
Kwalifikacje asesorów przeważnie bywają w zupełności wystarczające.
[cytat:n1g6m32y]Złożyłam zawiadomienie o przestępstwie policjant nie przesłuchując mnie odmówił wszczęcia śledztwa czy to jest zgodne z prawem ?[/cytat:n1g6m32y]
Jak już napisałem wcale nie musi to być niezgodne.
[cytat:n1g6m32y]czy § 3 art 307 kpk nie nakazuje takiej czynności?[/cytat:n1g6m32y]
Moim zdaniem nie nakazuje. Daje tylko taką możliwość (czyli przesłuchanie nie jest obligatoryjne - zwróć uwagę na słowo może użyte przez ustawodawcę w tym przepisie) i to tylko wówczas gdy w ocenie organu decydującego o wszczęciu albo odmowie wszczęcia postępowania dane przedstawione wraz z zawiadomieniem wymagają uzupełnienia lub fakty tam wskazane wymagają sprawdzenia (patrz art. 307 par. 1 k.p.k.).
[cytat:n1g6m32y]składając zawiadomienie załączyłam dowody w przestępstwie czy wydając postanowienie brane są one pod rozwagę ?[/cytat:n1g6m32y]
Powinny być wziete pod uwagę a ich ocena powinna być zawarta w uzasadnieniu postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania. Możesz ją kwestionowaćw zażaleniu.