Odmowa wszczęcia śledztwa

• Autor wątku Autor wątku zuza09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuza09

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Złożyłam zawiadomienie o przestępstwie policjant nie przesłuchując mnie odmówił wszczęcia śledztwa czy to jest zgodne z prawem ?
Ciekawi mnie zagadnienie?
Jak wygląda prawnie orzecznictwo w sądzie czy? np w sprawie SSR może orzekać ASR czy? np. powinien orzekać sędzia z doświadczeniem życiowym

[cytat="zuza09"]Złożyłam zawiadomienie o przestępstwie policjant nie przesłuchując mnie odmówił wszczęcia śledztwa czy to jest zgodne z prawem ?[/cytat]

Możliwe że policjant postąpił właściwie. Nie ma przepisu który by zakazywał tego. Ale ostateczną ocenę postępowania można by było sformułować znając wszystkie okoliczności sprawy.

Na marginesie tylko dodam, że możesz złożyć zażalenie na decyzję o odmowie wszczęcia postępowania karnego.

[cytat:xsnw9usl] Jak wygląda prawnie orzecznictwo w sądzie czy? np w sprawie SSR może orzekać ASR [/cytat:xsnw9usl]

Co masz na myśli jako "sprawę SSR"?

BTW: Asesor też ma pewne doświadczenie życiowe ;)

[cytat="zuza09"] np. powinien orzekać sędzia z doświadczeniem życiowym[/cytat] a co to jest wg. ciebie życiowe doświadczenie? - czyli co i w jakich ilościach musi przeżyć żeby to doświadczenie już miał...?

czyli jak np. sędzia nie został zgwalcony to nie ma prawa sądzić w sprawach o zgwałcenie ponieważ nie ma doświadczenia w tego typu przypadku...?

[cytat="zuza09"] np w sprawie SSR może orzekać ASR czy? np. powinien orzekać sędzia z doświadczeniem życiowym[/cytat]

może orzekać ASR

pytając o SSR myślałam o nim jako stronie w postępowaniu
a asesor SR jako prowadzący postępowanie sądowe ,czy takie sytuacje rozpoznawane są w SR czy w SO w którym stroną jest właśnie SSR
bo myślę ,że asesor w takim zdarzeniu będzie zaszczuty przez SSR i może wydać postanowienie z uwagi na swoje kwalifikacje nie zawsze zgodne z przewodem sądowym

Złożyłam zawiadomienie o przestępstwie policjant nie przesłuchując mnie odmówił wszczęcia śledztwa czy to jest zgodne z prawem ?

czy § 3 art 307 kpk nie nakazuje takiej czynności?.składając zawiadomienie załączyłam dowody w przestępstwie czy wydając postanowienie brane są one pod rozwagę ?

[cytat="zuza09"]pytając o SSR myślałam o nim jako stronie w postępowaniu
a asesor SR jako prowadzący postępowanie sądowe ,czy takie sytuacje rozpoznawane są w SR czy w SO[/cytat]

W sądzie właściwym ze względu na rodzaj sprawy.To że stroną miałby być sędzia nie zmienia tej zasady.

[cytat:n1g6m32y] bo myślę ,że asesor w takim zdarzeniu będzie zaszczuty przez SSR[/cytat:n1g6m32y]

Jeżeli dochodzi do procesu sądowego i strona potrafi wykazać że członek składu orzekającego może nie być bezstronny, ma prawodo rozpoczęcia przewodu sądowego złożyć wniosek o wyłączenie danego członka składu orzekającego od orzekania w sprawie.

[cytat:n1g6m32y] i może wydać postanowienie z uwagi na swoje kwalifikacje nie zawsze zgodne z przewodem sądowym[/cytat:n1g6m32y]

Kwalifikacje asesorów przeważnie bywają w zupełności wystarczające.

[cytat:n1g6m32y]Złożyłam zawiadomienie o przestępstwie policjant nie przesłuchując mnie odmówił wszczęcia śledztwa czy to jest zgodne z prawem ?[/cytat:n1g6m32y]

Jak już napisałem wcale nie musi to być niezgodne.

[cytat:n1g6m32y]czy § 3 art 307 kpk nie nakazuje takiej czynności?[/cytat:n1g6m32y]

Moim zdaniem nie nakazuje. Daje tylko taką możliwość (czyli przesłuchanie nie jest obligatoryjne - zwróć uwagę na słowo może użyte przez ustawodawcę w tym przepisie) i to tylko wówczas gdy w ocenie organu decydującego o wszczęciu albo odmowie wszczęcia postępowania dane przedstawione wraz z zawiadomieniem wymagają uzupełnienia lub fakty tam wskazane wymagają sprawdzenia (patrz art. 307 par. 1 k.p.k.).

[cytat:n1g6m32y]składając zawiadomienie załączyłam dowody w przestępstwie czy wydając postanowienie brane są one pod rozwagę ?[/cytat:n1g6m32y]

Powinny być wziete pod uwagę a ich ocena powinna być zawarta w uzasadnieniu postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania. Możesz ją kwestionowaćw zażaleniu.

Powrót