N
noremorse
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Szybkie pytanie: Czy można odmówić wylegitymowania się umundurowanemu policjantowi, który na moją prośbę nie chce podać swojego imienia, nazwiska oraz stopnia?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.damian xxx napisał:Inną sprawą jest co będzie potem .
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2011 r. (sygn. akt III KK 291/11)
Wykroczenia z art. 65 § 2 k.w. dopuszcza się osoba, która wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do tożsamości własnej lub innej osoby, swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania. Przy czym w doktrynie prawa wykroczeń prezentowane są poglądy, że w przypadku, w którym funkcjonariusz organu państwowego lub upoważnionej do legitymowania instytucji żąda podania wskazanych w przepisie danych osobowych w sytuacji, gdy nie ma do tego podstawy prawnej, obywatel może odmówić podania danych osobowych bez konsekwencji prawnych.
damian xxx napisał:A co napisałem w poście nr 6 to się okaże
Za nim udzielisz następnej takiej porady sto razy zastanów się, zważywszy fakt jaki jest rodzaj Forum na którym się wypowiadasz.damian xxx napisał:... , napisałem że można . Autor nie pytał co się stanie gdy odmówi pokazania dowodu tożsamości .