Odmowa wylegitymowania się umundurowanemu policjantowi, który się nie przedstawił

• Autor wątku Autor wątku noremorse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

noremorse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szybkie pytanie: Czy można odmówić wylegitymowania się umundurowanemu policjantowi, który na moją prośbę nie chce podać swojego imienia, nazwiska oraz stopnia?

a mógłbyś podać podstawę prawną takiego twierdzenia?

Zawsze mamy prawo odmówić , a jak to się skończy to się okaże. A tak na poważnie policjant nie może nam odmówić pokazania legitymacji jeśli go oto prosimy , możemy nie być pewni że on to on czyli policjant a nie przebieraniec.

szkoda tylko że przepisy stanowią inaczej niż twierdzisz....

Przepraszam bardzo żyjemy w wolnym kraju i jak nie zechcę pokazać dowodu osobistego to nie pokaże , co do więzienia mnie zamkną . Inną sprawą jest co będzie potem .

To jest forum prawne, tu się dyskutuje o prawie a nie o wartościach moralnych.

Z konstytucji:

Przepis prawny:
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

damian xxx napisał:
Inną sprawą jest co będzie potem .

aaa to powiedz pytającemu że zastosowanie się do twojej rady zaskutkuje mandatem albo wnioskiem do sądu...bo może pomyśleć że to bezkarne jest...

A co napisałem w poście nr 6 to się okaże

Czyli rozumiem, że nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie?

no jest...nikt ci nie zabroni odmówić wylegitymowania się policjantami ....ale zawsze musisz liczyć się z konsekwencjami swojego działania...

Ciekawe orzecznictwo:

http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155025500003006_VI_W_000269_2012_Uz_2013-03-25_001

Oraz jeszcze teza z innego wyroku:

Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2011 r. (sygn. akt III KK 291/11)

Wykroczenia z art. 65 § 2 k.w. dopuszcza się osoba, która wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do tożsamości własnej lub innej osoby, swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania. Przy czym w doktrynie prawa wykroczeń prezentowane są poglądy, że w przypadku, w którym funkcjonariusz organu państwowego lub upoważnionej do legitymowania instytucji żąda podania wskazanych w przepisie danych osobowych w sytuacji, gdy nie ma do tego podstawy prawnej, obywatel może odmówić podania danych osobowych bez konsekwencji prawnych.

damian xxx napisał:
A co napisałem w poście nr 6 to się okaże

Nie nazywaj możliwości uniknięcia konsekwencji przy podejmowaniu ryzyka prawem do czegoś.

emerytwojskowy , pytanie w poście było czy można odmówić , napisałem że można . Autor nie pytał co się stanie gdy odmówi pokazania dowodu tożsamości .

damian xxx napisał:
... , napisałem że można . Autor nie pytał co się stanie gdy odmówi pokazania dowodu tożsamości .
Za nim udzielisz następnej takiej porady sto razy zastanów się, zważywszy fakt jaki jest rodzaj Forum na którym się wypowiadasz.
Temat został wyczerpany.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót