Odmowa wypłaty świadczenia za zabieg chirurgiczny PZU

• Autor wątku Autor wątku AdrianRSL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

AdrianRSL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Niedawno miałem zabieg chirurgiczny za żylaki oraz wycięcie żyły odpiszczelowej u lewej nogi, po zakończeniu leczenia w poradni chirurgicznej złożyłem wszystkie papiery do PZU o wypłacenia odszkodowania za ten otóż zabieg. Niestety po 2 tygodniach dostałem odmowę, w piśmie które do mnie przyszło było napisane tak:

Podstawą do przyznania świadczenia jest umowa ubezpieczenia zawarta na podstawie ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia na wypadek operacji chirurgicznych zatwierdzonych uchwałą nr UZ/340/2007 zarządu PZU Życie SA z dnia 11 lipca 2007 roku, ze zmianami zatwierdzonymi uchwałą numer UZ/145/2009 Zarządu PZU Życia SA z 14 maja 2009 roku, uchwałą nr UZ/19/2011 Zarządu PZU Życie SA z dnia 24 stycznia 2011 roku, uchwałą nr UZ/150/2013 Zarządu PZU Życie SA z dnia 5 sierpnia 2013 roku oraz uchwałą nr UZ/86/2015 Zarządu PZU Życia SA z dnia 12 maja 2015 roku.

Zgodnie z &4 ogólnych warunków zakres ubezpieczenia obejmuje wykonanie w okresie odpowiedzialności PZU Życie SA operacji chirurgicznych wymienionych w Wykazie Operacji chirurgicznych stanowiącym załcznik do niniejszych ogólnych warunków.

Przedstawiona dokumentacja medyczna wykazała, że przeprowadzona u Pana Operacja Chirurgiczna nie znajduje się w Wykazie Operacji Chirurgicznych.

W związku z powyższym nie ma podstaw do wypłaty świadczenia.

I tu jest moje takie pytanie, bo umowe z ubezpieczalnią podpisywałem dnia 23.10.2013 roku kiedy jeszcze obowiązywała uchwała UZ/19/2011 z 2011 roku, gdzie owy zabieg znajdował sie na Wykazie Operacji Chirurgicznych za który wypłacano świadczenie ale po zmianach wprowadzonych w ROKU 2013 i 2015 ten zabieg juz sie nie znajdował, :confused: i czy moge sie dobiegać o to ze umowe podpisywałem na tamtych warunkach ? i że świadczenie mi sie należy? Dodam ze od 23.10.2013 roku nie podpisywałem żadnej nowej umowy z Ubezpieczycielem PZU.

W linku podaje strone na której znajduje sie wykaz operacji chirurgicznych uchwalonych w 2011 roku, i na stronie 6 po prawej stronie NACZYNIA TĘTNICZE oraz Żylne jest jasno i wyrażnie napisane ze za taki zabieg należy mi sie 10% sumy ubezpiecznia - w przypadku operacji chirurgicznych klasy III.

⭐Ogólne warunki dodatkowego grupowego ubezpieczenia na wypadek operacji chirurgicznych

Wszystkim z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie.

Przede wszystkim sprawdz, czy firma w ktorej pracujesz nie podpisywala aneksu w ktorej zgadza sie na zmiane warunkow. Bo pewnie tak bylo, a zwyczajnie opiekun grupowki w Twojej firmie nie byl na tyle uprzejmy, zeby poinformowac o tym fakcie pracownikow, w tym i Ciebie. Tak sie dzieje bardzo czesto...

No, ok w Poniedziałek bede działał w tej sprawie i sie dowiadywał, ale jeśli warunki na ktorych zostalem ubezpieczony w 23.10.2013r i podlegałem pod warunki ubezpieczenia z 2011r to mam jakieś szanse dostać te świadczenie ?

W tej sytuacji oczywiście ze tak.
Moim zdaniem szanse sa bardzo duze. PZU P+ znam z jak najgorszej strony, ale latwo z nimi wygrac.

Dowiedz sie, czy byl taki aneks dla firmy. Jesli nie to sprawa prosta - obowiazuja cie zasady "stare". Jesli byl, to popros o potwierdzenie tego, ze sie z tymi zmianami zapoznales i zgadzasz (zakladam, ze o nich nie wiedziales). W obydwu przypadkach pisz odwolanie do PZU.

Witam

Byłem w mojej firmie dowiedzieć sie dokładnie w sprawie tego aneksu i sprawa stoi tak, że ubezpieczenie ktore podpisałem 23.10.2013r wchodziło w zycie od 1.12.2013r i już podlegałem warunkom z uchwały UZ/150/2013 krore weszło 1.11.2013r w ktorej nie ma juz mojej operacji chirurgicznej i wydaje mi sie ze nie mam z nimi szans ;/

jestem jeszcze umówiony na darmową porade prawną pod koniec miesiaca zobaczymy co prawnik mi powie na to .... bede informował co z tego wyszło ....

Pozdrawiam :)

Witam

Jednak musze poprawic moją odpowiedź jaką ostatnio napisałem, jednak w wykazie operacji chirurgicznych moja operacja znajduje sie. Poprostu źle spojrzałem bo byłem naładowany tymi odmowami od strony PZU.

Po kolejnym napisanym piśmie tym razem PZU odwołuje się że jednak to nie było usuniecie żyły odpiszczlowej a w KARCIE pobytu i przeprowadzonej operacji pisze wyrażnie ..." pk. 38.694 Inne wycięcie naczynia - żył kończyny dolnej (opiszczlowa) "... i czy warto dalej pisać do nich pisma i co byście mi doradzili :) ?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi w tej sprawie :)

Oczywiście, że pisałbym odwołanie. Z tego co zauważyłem, to w tabeli jest to "Operacja żylaków kończyny dolnej z usunięciem żyły odpiszczelowej".

Dzieki

Właśnie bede sie zabierał za pisanie :))) łatwo im nie odpuszcze :D

Bede informował za dwa tygodnie jak sie sprawy mają :))

Powodzenia. A co do terminu - to mam nadzieję, że szybko Ci odpiszą i przede wszystkim pozytywnie.

Witam
I co Pan osiągnął? jestem ciekawa bo własnie dzis dostałam taka odpowiedż od PZU :-):-?:-?:-?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót