odmuwiłem przyjęcia mandatu

• Autor wątku Autor wątku aluuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aluuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
...i nie wiem czy dobrze postąpiłem?????? :help:

witam serdecznie i proszę o poradę
wczoraj w godz. wieczornych w Garwolinie (jechałem jako trzeci) wyprzedzając dwa auta w tym ten na samym przedzie - za którym powstał dłuuuugi ciąg samochodów - radiowóz, zostałem zatrzymany za wyprzedzania na skrzyżowaniu - ale to nie było tak do końca - bo rozpoczynając manewr wyprzedzania miałem linię przerywaną a kończąc manewr już ciągłą (przed skrzyżowaniem)
policjant twierdził, że to jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu i nie było dyskusji - 300PLN i 6pkt. - potem się poprawił, że to jednak 5 pkt. jak już wypełnił wszystkie papiery związane z odmową przyjęcia mandatu.
dodam, że nie ma nagrania wideo a ze mną jechały żona i brat z dziewczyną, w radiowozie dwóch funkcjonariuszy - przepisową prędkością 45-50km/h (ja w momencie wyprzedzania, rzecz jasna delikatnie większą nie przekraczającą 60km/h)
kolega podpowiedział mi, żebym się wycofał i zadzwonił, że przyjmę jednak ten mandat, i teraz mam straszny dylemat - wiem, że policjant nie miał racji do końca ale jak powiedział kolega ,że to jego będą słuchali a nie mnie i że dowalą mi takie koszty sądowe i karę ,że mandat przy nich to będzie
„pikuś”.
moje pytanie to co ja mam zrobić?
...jeżeli się wycofać - to czy to w ogóle jest możliwe i ile mam na to czasu i jak i do kogo się z tym zgłosić?
...jeżeli iść na całość to jakie koszta mogą mnie dopaść i na co być przygotowanym, wziąć kogoś ze sobą na rozprawę i co mówić a czego nie?

dodam, że jestem zieloniutki jeśli chodzi o prawo

z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam
aluuu

Skoro nie przyjął Pan mandatu zostanie przeciwko Panu skierowany wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego. Innej opcji nie ma.

Czy BYł Pan już przesłuchiwany jako sprawca wykroczenia?
PS. Koszty sądowe przy wykroczeniach, o ile nie powołano jakiś biegłych, nie są specjalnie wysokie.

Natomiast co do meritum sprawy, to nie ma Pan racji.
Fakt, że zaczął Pan wyprzedzanie kiedy była jeszcze linia przerywana, nie upoważnia Pana do kontynuowania wyprzedzania na linii ciągłej. Kiedy pojawiła się linia ciągła powinien Pan być już na swoim pasie ruchu.

witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź!

[cytat:1h3wr0vz]
Czy BYł Pan już przesłuchiwany jako sprawca wykroczenia?
[/cytat:1h3wr0vz]
wcześniej nigdy a teraz też nie - ...chyba nie, bo w radiowozie funkcjonarjusz wypełnił dwustronny arkusz formatu A3 gdzie m.in. zapisał przebieg zdarzenia - jego i moją wersję i dał mi do podpisania. - to wszystko.
[cytat:1h3wr0vz]
Fakt, że zaczął Pan wyprzedzanie kiedy była jeszcze linia przerywana, nie upoważnia Pana do kontynuowania wyprzedzania na linii ciągłej. Kiedy pojawiła się linia ciągła powinien Pan być już na swoim pasie ruchu.
[/cytat:1h3wr0vz]
...nie było miejsca żeby się schować między radiowóz a auto jadące za nim - nie chciałem stwarzać zagrożenia dla innych uczestników ruchu, z przeciwka nic nie nadjeżdżało, dlatego dokończyłem manewr.
wiem że nie mam zupełnej racji ale kończąc manewr wyprzedzania przejechałem dosłownie na samym początku linji ciągłej (daleko od skrzyżowania) - cała ta sytuacja - to zatrzymanie i mandat oraz zachowanie funkcjonariusza - kierowcy (ten drugi - pasażer nawet nie chciał słuchać naszej dyskusji i wyszedł sobie na dwór) - tu chodziło o to, że odważyłem się wyprzedzić radiowóz! (...i gdyby nie zareagowali to byłoby więcej "odważnych") ...ale tego nie będę umiał udowodnić:/
co mogę zrobić żeby chociaż jak najmniej stracić ...jakieś rady????
pozdrawiam

to jak juz sam sie przyznajesz ze przejechałes troszke linie ciągłą to juz sprawa przegrana. Kup sobie CB i nie byłoby tego kłopotu a tak takie koszta ... i lepiej nigdy nie wyprzedzać radiowozu :)

Proponuję ustalić czy sprawa jest jeszcze w komendzie Policji.
Jeśli tak, to zgłosić się, i uzgodnić z prowadzącym postępowanie policjantem warunki dobrowolnego poddania się karze.
Jeśli sprawa poszła do sądu grodzkiego - pozostaje ustalić sygnaturę pod jaką została zarejestrowana i wysłać do sądu pismo - oświadczenie, o tym że przyznaje się Pan do zarzucanego mu czynu i prosi Pan o wymierzenie mu grzywny w wysokości tego mandatu.

niestety przepis jest tu straszliwie durny ale zawsze to przepis...
http://www.pzmot.pl/forum/viewtopic.php ... 1446aef3eb,
moim zdaniem policja chciaął po prostu zarobić, albo mieli zły dzień. Słyszałem o policjantach którzy myslą rozsądnie i przymykają oczy na kończenie wyprzedzania na ciągłę. Przecież gdzieś manewr trzeba skończyć, jednak jak powiedział były szef Policji pan B....cyt. "mam wrażenie ze większosc moich podwładnych to durnie':))).
Pozdrawiam i mysle ze rozsadniej bedzie sie z nimi dogadac.

Powrót