Odnalezienie dokumentów po przodkach

• Autor wątku Autor wątku oba3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oba3

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam wszystkich serdecznie

Mam problem z uzyskaniem dokumentów pradziadka że był (posiadał) obywatelstwo niemieckie . Zwróciłem się już do
IPN w Katowicach oraz Archiwum Państwowego również w Katowicach i nigdzie żadnych dokumentów nie posiadają , więc
moje pytanie jest następujące gdzie mogę szukać owych dokumentów gdzie mogę się jeszcze zwrócić , w chwili obecnej posiadam
tylko stambuch, dodam również że ojciec mojego dziadka był prawdopodobnie z górnego śląska

Witam jak przodek mieszkal na terenach Gornego Slaska to tylko w AP KATOWICE,RACIBORZ,CIESZYN LUB OPOLE mozna przesłac zapytanie droga elektroniczna
lub IPN odz. KATOWICE , spróbuj takze w URZEDACH STANU CYWILNEGO ,PLEBANIE ITP:cool:

ZYCZE POWODZENIA nie jest łatwo,czasami sprawa jest z góry przegrana bo ciężko o dokumenty z przed tylu lat,

ja mam to samo latam od Annasza do Kajfasza i=bardzo cięzko coś znalezć:mad:

najgorsza sprawa to nieszczęsna Volkslista ręće mi opadają jest potrzebna i z mojego obywatelstwa chyba nici pomimo że mam inne papiery
zobaczymy zyję nadzieją
Pozdrawiam

Dziękuje za zainteresowanie tematem

Czy dobrze rozumiem mam do każdej z osobna miejscowości czyli Raciborza , Cieszyna i Opola zwrócić się z zapytaniem ?

Dokładnie tak ,drogą elektroniczną wyslij zapytanie do każdego AP z osobna!

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ZAPAŁU I DUŻO CIERPLIWOSCI

załatwiam obywatelstwo od 2001 roku:o:cool: jakieś tam drobne dokumenty się odnalazly i znowu czekam na odpowiedz korespondencja trwa z przerwami 14 lat:!:

Witam, można inaczej, choć mam za mało danych, ale - jeżeli wiadomo gdzie dziadkowie brali ślub, to trzeba się zgłosić do właściwego Urzędu Stanu Cywilnego i wziąć odpis zupełny aktu, tam powinny być dane rodziców (czyli pradziadka też :)), i o ile pamiętam obywatelstwo. Albo po prostu cofać się od pokolenia rodziców wstecz i sprawdzać. Można również spróbować przez któreś forum genealogiczne, to zależy co wiadomo i ile wstecz. Ja osobiście znalazłam(i nie w Polsce tylko na Ukrainie) dokumenty pra, pradziadków poprzez takie forum - akt ślubu i akty urodzenia się dzieci. Życzę powodzenia:)

Super dziękuje Państwu za odpowiedzi ;) również pozdrawiam i życzę powodzenia .;-)

Witam potrzebuję się dowiedzieć jaką pradziadek miał volksliste(II czy III) odbył służbę w wermachcie do którego trafił z miejscowości łążyn koło torunia. W archiwum państwowym w toruniu powiedzieli mi że takie rzeczy jak volkslisty niemcy zabrali ze sobą. Z wastu mam narazie potwierdzenie na którym jest napisane staatsangehorigkeit: deutscher. na więcej dokumentów czekam wysłałem formularz meilem. Gdzie moge szukać volkslisty z okręgu Prusy zachodnie??? czy może ją mieć jakaś instytucja w niemczech typu WAST/BUNDESARCHIV czy tylko w polsce n.p w IPN

Witam.
Możesz zapytać o DVL. w Bydgoszczy do AP. , ale nie wiem czy posiadają wpisy z terenów Torunia i okolic , z woj. bydgoskiego mają napewno.
Powodzenia.

dzieki za info.
A wie ktoś może w jaki sposób można uzyskiwać informacje z bundesarhive,
WAST ma na stronie osobną zakładke po której wypełnieniu wysyła się zapytanie drogą meilową. Czy bundesarhive też ma na stronie taką możliwośc czy trzeba pobierać jakiś formularz i listownie wysyłać???
na odpowiedz z wastu moge czekać nawet rok zgodnie z tym co odpisują z automatu dlatego przyatakował bym jeszcze bundesarhive.....mam czas:)

Witam. Dwa razy wysyłałem do nich zapytanie mailem:
Bundesarchiv -
a następnie Kontakt i wysyłasz. Po niemiecku oczywiście :evil:

Marcus Witt jak ma wyglądać takie zapytanie żeby rozpoczeli poszukiwanie i wysłali coś do opłaty na adres domowy itp. N.P: prosze o sprawdzenie czy macie w archiwach dokumenty osobiste takiej i takiej osoby w celu ustalenia pochodzenia. WAST ma gotowe pola do wypełnienia we wniosku dane osoby poszukiwanej itp a tu wypracowanie można napisać:D. pytanie niby oczywiste ale z urzędami niemieckimi nie pisze osobiście tylko latam do znajomej :help:dlatego pytam o szczegóły
pzdr.

Ja pisałem, że szukam informacji o dziadku. Napisałem imię, nazwisko, kiedy i gdzie się urodził. Kiedy służył w wojsku. Cel poszukiwań: historia rodziny. Po kilku tygodniach przyszedł mail zwrotny z informacją, aby wypełnić wniosek, wysłać skan dokumentu tożsamości i ustalić kwotę do jakiej mogą szukać w archiwach bez dodatkowych zapytań. Ja napisałem 100 euro. Czekałem znów kilka tygodni i dostałem informacje, że nic nie znaleziono, bo wszystkie dokumenty z tego okresu spłonęły podczas nalotów na koniec wojny.
Po kilku miesiącach poszukiwań znałem więcej szczegółów i wysłałem kolejne zapytanie. Niestety bez sukcesu.
Cała korespondencja przez internet.

Chciałbym wysłać wnioski do takich instytucji jak : bundesarchiv; wast; . Czy złożenia takich dokumentów jest darmowe, czy są z góry ustalone jakieś stawki?

Z tego co pamiętam, AP Gdańsk 50 zł. IPN za darmo. Niemieckie archiwa po naście euro za wniosek. Po zakończeniu kwerendy przychodzi pismo z kwotą do zapłaty. W moim przypadku to było 15/17? euro.

2 lata temu Bundesarchiv brało 15,34 euro za rozpoczęte pół godziny (cokolwiek to znaczy) a WAST już za darmo nic nie zrobi bo Berlin bidny jak mysz kościelna biorą chyba 8 euro.

No akurat 8 euro to smiesznie niska kwota, jak idziesz w Niemczech do lekarza prywatnie, to za wystawienie zwolnienia od pracy (tzw. L4 w Polsce), co nie trwa nawet minuty, kasuje od 5-6 euro

Czy ktoś na forum wie z własnego doświadczenia, jak wygląda uwierzytelnienie kopii dokumentu w Konsulacie DE? Ile to trwa? Jakie są procedury?
Dokument znajduje się w rękach najstarszej siostry mojego ojca, nie mam możliwości uzyskania go na dłużej i wysyłki do BVA. "Rodzina" nie chce mi pomóc.
C'est la vie !!!

w jakim sensie uwierzytelnienie kopii? tam w Konsulacie robia kopie z oryginalow i przesylaja do BVA

Dziękuję, o taką informację mi własnie chodziło :)

Witam ponownie
jedno ale bardzo ważne pytanie
na dokumencie z wastu który dostałem pradziadek określony jest jako D=deutscher bezeichnet. czyli niemiec (określony) czy oznacza to II czy III volksliste?
(teoretycznie wszystkie 4 grupy coś określały) zgóry dzięki za odpowiedz.

Powrót