Odnalezienie dokumentów po przodkach

• Autor wątku Autor wątku oba3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy o to "D" chodzi Gruppe D: „Deutschstämmige, die im Polentum aufgegangen sind, sich aber nicht aktiv gegen das Deutschtum vergangen haben“ jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat proszę o pomoc

nie spotkał się nikt z takim określeniem czy już nikt tu nie zagląda:confused:

w takim razie może ktoś wie czy bundesarchiv samo tłumaczy sobie akty urodzenia czy muszą dostać przetłumaczone dostałem pismo z bundesarchiv do wypełnienia niebieska kartka i w informacjach że do max dziadka mogę się ubiegac o info więc wniosek robię na ojca musze wypełnic i dodać akty urodzenia i chyba ksero dowodu osobistego w celu potwierdzenia pokrewieństwamoje pytanie to CZY SKORO DOSTAŁEM PISMO I WNIOSEK DO WYPEŁNIENIA TZN ŻE BUNDESARCHIV MA INFORMACJE O MOIM PRADZIADKU CZY TO STANDARDOWA ODPOWIEDZ NA KAŻDE ZAPYTANIE I CZY AKTY MOGĄ BYĆ POLSKIE?????
w końcu to nie BVA narazie chodzi tylko o informacjea nie o zakładanie sprawy.......

Moim zdaniem, BVA oczekuje potwierdzenia od Ciebie, iż jesteś osobą spokrewnioną z pradziadkiem (akty urodzenia i ślubów przodków przetłumaczone na język niemiecki). Ew. na drukach międzynarodowych (chyba 22 zł./szt)
Bundesarchiv również do mnie wysłało takie pismo mailem, lecz niestety, po kilku tygodniach przyszedł mail z informacją, iż nie się w archiwum nie zachowało! Wojna, zniszczenia itp.

Tak racja Marcus Witt bundesarchiv oczekuje potwierdzenia pokrewieństwa w postaci przetłumaczonych na j niemiecki aktów urodzenia w przypadku polskich mogą obciążyc kosztami tłumaczeń druk który dostałem to rutynowa procedura nie oznacza ona wcale że na 100% coś mają a skrót deutscher bezeichnet oznacza tylko że miał obywatelstwo w momencie naboru do wojska(zapłaciłem za poradę prawną) nie wiadomo którą kategorię listy narodowościowej miał. piszę jakby ktoś miał podobny problem. i jestem ciekaw czy na forum jest w ogóle osoba która dociągneła do końca sparwe nadania obywatelstwa z Volkslisty

Powrót