Może jeszcze tak, nie miałem czasu się zagłębic, napisze:
dostałem wezwanie podstawa w piśmie art. 274a paragraf 1 i art. 155 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 - ordyn. pod. (dz. u. z 2015r. poz. 613 ze zm.) oraz art. 6n ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (dz. u. z 2016r. poz. 250) i uchwały rady miejskiej w Chodeczu paragraf 1 uchwała nr XIV/105/16 z dn. 31 marca 2016 dotyczy deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi składane przez właścicieli nieruchomości gdzie znajdują się domki letniskowe wykorzystywane na cele rekreacyjno-wypoczynkowe, wykorzystywane jedynie przez część roku położone na terenie gminy Chodecz.
postanawia
Wezwać mnie do złożenia deklaracji o wysokości opłat za gospodarowanie odpadami
Uzasadnienie Stosownie do treści art. 6n ustawy o czystości i porządku w gminach .......Pomimo istnienia przewidzianego przepisami prawa wymogu i upływu powyższego terminu dotychczas nie dopełnił pan tego obowiązku.
Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 6j ust 3b ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach "w przypadku nieruchomości, na których znajdują się domki letniskowe, lub innych nieruchomości wykorzystywanych na cele wypoczynkowe, wykorzystywanych jedynie przez część roku, rada gminy uchwala ryzałtową stawkę opłaty za gospodarowanie odpadami za rok od domku letnis. lub od innej nieruch. wykożystywanej na cele rekr.-wyp.". Tym samym opłata jest niezależna od częstotliwości przebywania na terenie nieruchomości, ilości przebywających tam osób i ilości wytwarzanych odpadów.
pouczenie
Nie wywiązanie się podatnika z nałożonego przedmiotowym wezwaniem obowiązku będzie, skutkować wszczęciem postępowania adm. w sprawie określonym wysokości opłat za gosp. odpadami komunalnymi.
I jak to rozumieć, będe tam jedynie Jeden dzień to i tak będe musiał zapłacić z a odpady za cały rok, przecież to jest CHORE, jak się od tego odwołać.......Proszę jeszcze raz o odpowiedz jak laikowi.
Pozdrawiam