odpowiedź PINB pismem

• Autor wątku Autor wątku Melrose
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na początek - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! No właśnie tyle trwa wydawałoby się prosta sprawa - od czerwca to już pół roku. Kontynuuję by ktoś skorzystał z naszych doświadczeń. Jak się spodziewaliśmy PINB przesłał sprawę do WINB. Sam uznał, że oczywiście nie widzi podstaw do uwzględnienia zażalenia. Podejrzewam, że problem polega tak naprawdę na tym, że nie wiedzą co mają zrobić. Boją się "uwalenia" zarówno przez WINB jak i sąd. Każde wyjście złe. A tak zrobi to za nich ktoś inny - będzie interpretacja. Jak się okazuje PINB pracuje w zależności od interpretacji wydawanych przez WINB, a ten przez sąd. Czekamy.;-)

Wasz PINB wydał postanowienie nie tyle po wyznaczeniu mu terminu przez WINB co po Waszej skardze do WSA. Piszecie kolejne zażalenie do WINB na to postanowienie, a czy dostaliście Państwo jakieś "info" z WSA?(czy PINB przesłał do sądu Waszą skargę wraz z ustosunkowaniem się do niej)?

Ja dostałem z sądu WSA kopię odpowiedzi 'mojego' PINB na moją skargę (dowód, że skarga została przekazana). Dopiero kilka dni po tem doatałem postanowinie WINB wyznaczające nowy termin dla PINB aby ten zaczął działać zgodnie z kpa(WINB wydając swe postanowienie świadom był, że już moja skarga 'poszła' do WSA !)
A dziś mam już zaproszenie na rozprawę w WSA w sprawie 'przewlekłości i bezczynności 'mojego' PINB.
Myślę, że gdyby państwo nie zwlekali z pisaniem skargi do WSA na 'wasz' PINB, to w 'waszym' WSA znalazłoby się Państwa ostatnie zażalenie. Ciekaw jestem(pytanie do voyteg) czy przy TEJ kolejności rzeczy Państwa Bardzo merytoryczne zażalenie dowodzące, że stroną Jesteście trafi na wokandę(?)
:) Najlepszego w Nowym Roku! :)

AMIS napisał:
WINB wydając swe postanowienie świadom był, że już moja skarga 'poszła' do WSA

administracyjnie mamy kilka spraw niezależnych dotyczących tego tematu

WINB musiał wydać postanowienie, skoro złożył pan zażalenie

AMIS napisał:
A dziś mam już zaproszenie na rozprawę w WSA w sprawie 'przewlekłości i bezczynności 'mojego' PINB.

Na rozprawie może pan zeznać, że WINB wydał postanowienie

Witam! na rozprawie 22.01.13 nie byłem. Wygrałem! (?) ? Zanim wyrok się uprawomocni miną kolejne, co najmniej 30 dni i dopiero od tego momentu PINB dostał miesiąc na załatwienie sprawy. Tymczasem 'mój' WINB ten miesiąc na załatwienie sprawy wyznaczył PINB-owi już w swoim postanowieniu z 17.12.12! Czyli czasowo jednak jestem 'do tyłu' ponad dwa miesiące i do tego wydałem 100, o której zwrot (w myśl werdyktu sądu) będę musiał pisać do 'pana' PINB.
(CZYJ TERMIN POWINIEN OBOWIĄZTWAĆ pana PINB ? )
W sumie cały ten KOROWÓD (kołowrót) zafundował mi jakiś cwany ignorant z PINB. i tchórzliwy Burmistrz dbający by nie krzywdzić swojego elektora. Do tego - póki co - to tylko 'wygrane' sprawy w KPA.
A MERRITUM - mój interes prawny - potraktowany jako interesik poddanego Urzedasowego Państwa w państwie. Wymęczyli poddanego swego, fizycznie i psychicznie, przez pół roku stosując kruczki KPA. Teraz zakombinują przepisami PB i innymi ustawami (np: o drogach, ich remontach, przebudowach) , albo o samorządach i ... dobiją tzw. 'obywatela' co śmiał naruszyć Urzędniczy :razz: Majestat.

Ostatnia edycja:
Dostaliśmy postanowienie z WINB na nasze zażalenie na postanowienie PINB na odmowę wszczęcia postępowania gdyż nie jesteśmy stroną: postanowienie utrzymujące w mocy postanowienie PINB. I cóż w uzasadnieniu - otóż przede wszystkim to, że PINB opierał się prawidłowo na 61a Kpa, po drugie, że nie wskazaliśmy przepisów prawa materialnego, na podstawie którego można skutecznie żądać czynności organu(czyli to co cytowaliśmy powołując się na wyroki sadów odnośnie np. poziomów hałasu nie zostało wzięte w ogóle pod uwagę). Wg WINB: sąsiedztwo nie jest jedyną okolicznością przesądzającą o istnieniu interesu prawnego a przecież inwestycja jest zlokalizowana 10,3 m od granicy. Uciążliwość hałasowa to jedynie interes faktyczny (należy rozumieć, że możemy się później ciągać po sądach sto lat o to, że użytkowanie niezgodne z wnioskiem -to nawiązanie do podnoszonego przez nas faktu powiązania budowanego budynku z istniejącym warsztatem). Zero odniesienia się do cytowanych przez nas przepisów dotyczących poziomów hałasu, którymi w ogóle się nie posłużył PINB, zero o tym, że poprzez takie użytkowanie nastąpi obniżenie wartości, zero odniesienia do podawanych przez nas wyroków sadów, które właśnie nakazywały takie względy brać pod uwagę. W uzasadnieniu zawarto jeszcze stwierdzenie, że skoro dostaliśmy pismo, że wszczęto z urzędu postępowanie to należy to interpretować, że to są tak zwane inne przyczyny powodujące niemożność wszczęcia postępowania na nasz wniosek, bo to postępowanie się już toczy - oznacza to, że nie można domagać się by wszczęto postępowanie, które się już toczy - czyli należy uznać, że jakby nie wszczęli to byłoby lepiej bo można by je wszcząć a tak nie można (no i w ten prosty sposób nie jest już ważne czy jesteśmy stroną czy nie bo urząd napisał, że będzie się toczyć postępowanie- a to dopiero! Paranoja!) No i oczywiście jest pouczenie prawne że mamy 30 dni na wniesienie skargi do Woj. Sądu Adm. Nic to, trzeba będzie sprawę kierować do sądu - ponoć jeśli WINB tak uzasadnia, to lokalny woj.sąd adm. tak właśnie orzeka. Ot i proza życia odzywa się. melrose

Melrose napisał:
ponoć jeśli WINB tak uzasadnia, to lokalny woj.sąd adm. tak właśnie orzeka.

skąd taki genralizujący pogląd?

przykład przeciwny

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1BEBFB46ED

Postanowieniem z dnia [...] kwietnia 2010 roku, znak [...], Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego uznał powyższe zażalenie za nieuzasadnione.

(...)

Wojewódzki Sąd Administracyjny zważył, co następuje

Skarga okazała się zasadna.

W tej sytuacji Sąd na podstawie art. 149 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153 poz. 1270) uwzględnił skargę na bezczynność organu I instancji i zobowiązał go do załatwienia sprawy w terminie 1 miesiące od daty uprawomocnienia się wyroku.

a jeśli nawet, to mamy NSA i takie orzeczenie

I SA/Gl 885/08 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2009-03-04

Postanowieniem z dnia (...) grudnia 2008 r. Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w Poznaniu uznał zażalenie za nieuzasadnione

(...)

Wyrokiem z dnia 7 października 2009 r., sygn. akt IV SAB/Po 19/09, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu oddalił skargę H. P. i D. G. na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w P. w przedmiocie niewydania decyzji.

(...)

Naczelny Sąd Administracyjny zważył, co następuje: Skarga kasacyjna zawiera usprawiedliwione podstawy.

Z powyższych względów uznać należy, że strona w rozumieniu art. 28 ust. 2 prawa budowlanego może domagać się wszczęcia postępowania z art. 67 ust. 1 tej ustawy to zaś oznacza, że może organowi zarzucać bezczynność, a Sąd ma ocenić czy organ w tej bezczynności pozostaje.

i bądź tu mądry!
- w jednej sprawie mogą (czy nie mogą) toczyć się dwa niezależne postępowania?
- czy rzeczywiście warto zawsze ponaglać(motywować do lepszego traktowania) organ skargą do WSA nie czekając na postaniwienie WINB (u mnie Sąd orzekł dokładnie to samo co WINB)?
- czy drobne (acz dla nas znaczące) sąsiedzkie sprawy muszą trafiać aż do NSA(ileż to fatygi, pisaniny, studiów, konsultacji, poszukiwań podobnych przypadków wymaga).?
- dochodzenie swoich praw i sprawiedliwych rozwiązań posługując się KPA i innym paragrafami to (jak ktoś powiedział) jak gra w szachy, .. ale jak grać z przeciwnikiem(urzędnikiem) nie znającym podstawowych zasad gry(ignorantem często), albo celowo traktującym te zasady wybiórczo(intresownym cwaniaczkiem)
To partia Nieuczciwa i jej wynik to kwestia raczej przypadku niż trzymania się zasad.
uff
Upłynęło tyyyle czasu a merritum spraw - nawet nie tknięte. Trwa 'spychologia' w ramach KPA!

Może zbyt "na skróty" napisałam, ale chciałam powiedzieć, że WINB posługuje się w swoich uzasadnieniach uzasadnieniami jakie padają w wyrokach sądów - a przynajmniej tak do tej pory się działo jeśli chodzi akurat o ten nasz wojewódzki. Acha WINB napisał jeszcze, że głównym argumentem w naszym wniosku do PINB (odnośnie tego, że na sąsiedniej działce nie powinno być budowy tego budynku) było to, że naruszone są zapisy planu zagospodarowania a nie pisaliśmy nic o uciążliwości hałasowej. Będziemy próbować w sądzie, bo przecież WINB nie odniósł się w uzasadnieniu dlaczego w tym wypadku uznaje nasze argumenty za niezasadne (szczególnie jeśli chodzi o wyroki, w których uznano,że należy brać pod uwagę przepisy np. o hałasie). Jak poczytałam wyroki to stwierdzenie o interesie formalnym może paść dopiero wtedy gdy w wyniku postępowania okaże się, że wszystko wskazuje na to (np. obliczenia, zgromadzone dowody - np. jeśli w trakcie wizji okazałoby się że nie ma żadnych maszyn), że rzeczywiście nie naruszy się wymogów przepisów o hałasie. Tu nie było żadnych dywagacji na ten temat. Mamy 30 dni więc muszę poszukać wyroków związanych z rozważaniami na temat ustalania stron - na ile stwierdzenie, że będzie prowadzone postępowanie jest rozstrzygające, bo moim zdaniem pismo o prowadzeniu postępowania nie może rozstrzygać. Dwóch postępowań się nie prowadzi - jest zawsze jedno, natomiast inną jest kwestią co z ustaleniami i rozstrzygnięciami postępowania gdy w jego trakcie okaże się, że nie uwzględniono wszystkich stron. Dla nas nie jest to drobna sprawa - bo co innego jak jest budynek gospodarczy, a czym innym jest warsztat zajmujący prawie całą działkę. Jeśli nie jestem stroną to owszem mogę dzwonić i pytać się, ale to w zasadzie wszystko. My boimy się tego, że będzie to trwać latami. Poza tym niestety, ale gdyby nie nasze działania to by nie odkryli, że źle interpretują plan zagospodarowania. Poza tym uważają, że nadzór nie musi się zajmować przepisami innymi, oprócz prawa budowlanego. Jak mury stoją zgodnie z wnioskiem to OK, a co w nich jest to już nieistotne. Wg uzasadnienia WINB o zmianie sposobu użytkowania można rozmawiać dopiero po zakończeniu budowy a przecież pisze się wniosek do urzędu z określeniem konkretnej funkcji - mury nie mogą od niej być oderwane. Bez określenia funkcji budynku nie można decydować czy jest zgodna jego budowa z planem czy nie. Oj dużo czytania przede mną. melrose

przepraszam, ale miałem na myśli 'drobne sprawy' w sensie - dotyczące jednostki(tzw.obywatela, który zwykle nie ma wsparcia sztabu prawników).
To co pani pisze jest oczywistą oczywistością(jeśli ktoś Rozumie j. polski i choć Trochę myśli logicznie.
Niestety Państwo Urzędników to jakiś Księżycowy Świat.
A co do merritum. Pani skarga jest już w WSA? - czy dopiero ma być wysłana?
Jak już wiem z forum to WSA i tak nie rozstrzyga :?: o wyżej opisanych przez Panią 'oczywistych oczywistościach' związanych z przepisami PB, a jedynie o poprawności stosowania procedur wynikających z KPA.
W związku z tym zastanawiam się kto stoi nad WINB, Kto mógłby korygować i oceniać jego interpretacje przepisów PB?
:?:

Ostatnia edycja:
Skargę dopiero napiszemy do WSA, bo dopiero co dostaliśmy postanowienie z WINB. Jeśli chodzi o rozstrzyganie przez sądy to owszem stosowanie Kpa, ale w odniesieniu do konkretnej sprawy - jak czytałam wyroki to zawsze brany był pod uwagę kontekst to znaczy co jest przedmiotem sprawy, czy ten przedmiot został właściwie zdefiniowany i czy do tego przedmiotu zastosowano odpowiednio przepisy. Dlatego uważam, że ważny jest aspekt: czy to tylko budynek gospodarczy czy też inny, bo inne przepisy stosuje się wg PB w odniesieniu do każdego z nich, czy pierwsza instancja rzeczywiście rozpatrzyła wszystkie aspekty sprawy bo ma taki obowiązek zgodnie z Kpa. Czy z uzasadnienia rzeczywiście wynika jednoznacznie, że nie jesteśmy stroną bo to ważna część postępowania - ustalenie stron i tu powinno być jasno powiedziane dlaczego przepisy prawa materialnego odnośnie przepisów o hałasie nie mają zastosowania (w wyroku Trybunału konstytucyjnego odnośnie niezgodności z konstytucją zmian w PB, jasno jest powiedziane, że nie tylko przepisy o odległości a właśnie odnośnie hałasu też należy brać pod uwagę). Tak więc trzeba będzie pisać do WSA, nie ma lekko. melrose

pytanie do bardziej zorientowanych forumowiczów:
Czy tylko do WSA?

Pamiętam, że swego czasu uzyskałem od Wojewody decyzję o tym, że adaptacja remontowanego za moją miedzą budynku i terenu zostały przeprowadzone na mocy bezprawnej decyzji, bo Nadzór Budowlany dał zgodę na użytkowanie mimo niezgodnego z projektem wykonania zagospodarowania terenu(chodziło w szczegółach o wybetomowanie zamiast trawnika 3 m terenu za moją miedzą)

Konicznie muszę poszukać na strychu tych moich papierów, by sobie przypomnieć jaką drogą trafiłem do Wojewody(i zdam relację) :)

Melrose napisał:
Skargę dopiero napiszemy do WSA, bo dopiero co dostaliśmy postanowienie z WINB.

wcale nie musieli państwo oczekiwać na postanowienie WINB

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/12B6601BA8

warunkiem formalnym skutecznego wniesienia skargi jest samo złożenie zażalenia nie zaś oczekiwanie na jego rozpoznanie przez organ wyższego stopnia czy też merytoryczna treść wydanego przezeń w tym trybie orzeczenia

Melrose napisał:
kontekst to znaczy co jest przedmiotem sprawy, czy ten przedmiot został właściwie zdefiniowany i czy do tego przedmiotu zastosowano odpowiednio przepisy.

To co pani wskazała jest brane pod uwagę, gdy zaskarżony jest akt administracyjny np. decyzja.

W skardze na bezczynność WSA nie zajmuje się merytorycznym rozpoznaniem sprawy, tylko terminami tej sprawy dotyczącymi.

Tak tylko, że teraz będziemy pisać skargę do WSA na rozstrzygniecie WINB, który utrzymał w mocy postanowienie PINB odmawiające wszczęcia postępowania na nasz wniosek uzasadniając to tym, że nie jesteśmy stroną. Wydaje mi się, że to teraz istotne będzie właśnie dlaczego WINB nie uwzględnił podnoszonych przez nas argumentów przemawiających za tym, że jesteśmy stroną. W uzasadnieniu WINB nie ma żadnego odniesienia do przytoczonych przez nas wyroków sądów, które nakazywały właśnie uwzględnienie innych aspektów (w tym przepisów o hałasie) niż tylko odległości od budowanego budynku.

I masz- tu jest problem(moim zdaniem).
WSA nie zajmuje się merritum, a tylko zachowaniem stosowania KPA. Jest jeszcze Główny Inspektor Nadzioru Budowlanego. Przecież ten WINB błędnie interpretuje przepisy PB i stąd wywodzi, że nie jesteście stroną(ganimatias). Czy Sąd Administracyjny jest władny i czy jest w stanie sam sprawę rozstrzygnąć rozważaniami na temat prawa budowlanego udzielając WINB pouczenia w tym względzie, na TYM ETAPIE toczącego się postępowania administracyjngo?
Zanim WSA spowoduje, że WINB uzna Wasze prawo bycia stroną, która ma interes prawny w sprawie zostaną podjęte decyzje, które jeśli Was nie będą zadowalać będziecie z przyznanym przez WSA prawem strony mieli prawo ZASKARŻAĆ i ewentualnie w postępowaniu naprawczym żądać ich zmiany lub unieważnienia.
Być może coś powyżej pomieszałem, ale czuję, że w tym wątku jednak istnieje jakiegiś rodzaju niedopowiedzenie(tak patrząc z boku czuję) ???

Ostatnia edycja:
AMIS napisał:
I masz- tu jest problem(moim zdaniem).
WSA nie zajmuje się merritum, a tylko zachowaniem stosowania KPA.

nie

w skardze na bezczynność zajmuje się tylko terminiami

w skardze na decyzje zajmuje się merritum

Długo mi zajęło napisanie zażalenia na postanowienie WINB do WSA. W każdym razie proszę o opinię czy ma to sens:
.... 22.02.2013 r

Wojewódzki Sąd Administracyjny w ...
..
..

za pośrednictwem
..Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego
..
..

Skarżący:
..
....
Organ:
.. Wojewódzki Inspektor
nadzoru Budowlanego

Na podstawie art. 53 §1 w zw. z art.54 §1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Z 20.09.2002r Nr153, poz. 1270) składamy skargę na postanowienie nr ... z dnia .. .. Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w .. odmawiającego wszczęcia postępowania na nasz wniosek w sprawie budowy obiektu na terenie nieruchomości zlokalizowanej przy ul... w ..zarzucając naruszenie art.28 ust.2 Prawa budowlanego oraz art. 28 Kpa i wnosimy o usunięcie postanowienia z dnia .. nr ... z obrotu prawnego oraz zasądzenie kosztów postępowania.

Uzasadnienie

W toku postępowania administracyjnego miał miejsce następujący ciąg zdarzeń.
1. W dniu .. r przesłaliśmy do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego pismo z wnioskiem o wszczęcie postępowania, wstrzymanie robót budowlanych a następnie wydanie decyzji o rozbiórce obiektu budowlanego, którego budowa trwa na terenie nieruchomości zlokalizowanej przy ul. ...
2. Następnie, w związku z brakiem wydania jakiegokolwiek aktu administracyjnego przez PINB w .., złożyliśmy zażalenie na na bezczynność PINB w .. do .. Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w ..
3. W rezultacie WINB w .. wydał postanowienie nr .. z dnia .. , którym zobowiązał PINB w ... by w wyznaczonym dodatkowym terminie załatwił sprawę zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym.
4. W dniu .. otrzymaliśmy Postanowienie PINB w ..odmawiające na podstawie art.61a §1 Kpa wszczęcia postępowania na nasz wniosek ze względu na to, że nie posiadamy przymiotu strony. Jako uzasadnienie przywołano art. 28 Kpa oraz art.28 ust.2 Prawa budowlanego przywołując jedynie warunki techniczne jako jedyne przepisy odrębne, które zastosowano przy rozważaniu obszaru oddziaływania budowanego obiektu, który to obszar był podstawą do określenia stron postępowania.
5. W związku z tym złożyliśmy zażalenie na to postanowienie gdyż stosownie do wykładni prawa dokonywanej przez sądy administracyjne, nie tylko Warunki techniczne, a w szczególności określone tymi przepisami odległości od inwestycji, jako przepisy odrębne należy brać pod uwagę przy rozpatrywaniu obszaru oddziaływania, na podstawie którego należy określać strony postępowania. Zgodnie z przytoczonym przez nas orzecznictwem sądów administracyjnych do przepisów odrębnych należą również przepisy dotyczące m.in. ochrony środowiska, w tym określające dopuszczalne poziomy hałasu.
6. W odpowiedzi ..otrzymaliśmy postanowienie nr ...
z dnia .. .WINB w ..utrzymujące zaskarżone postanowienie w mocy. W uzasadnieniu, WINB w ... nie uwzględnił przytoczonego przez nas przepisu prawa materialnego, to jest rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 14 czerwca 2007 r w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku (Dz.U. Z dnia 5 lipca 2007r) oraz zapisów miejscowego Planu zagospodarowania przestrzennego określającego dopuszczalne poziomy hałasu na przedmiotowym terenie czym naruszył art. 28 ust.2 Prawa budowlanego definiujący kto, na podstawie obszaru oddziaływania, może być uznany za stronę w postępowaniu.
W naszym uzasadnieniu przytaczaliśmy na poparcie naszej tezy o zastosowaniu tych przepisów:
1) Wyrok NSA z dnia 14 lipca 2011 r.(sygn.akt II OSK 1182/10 ) gdzie zauważono ”Ocena wpływu konkretnej inwestycji na otoczenie obejmuje cały szereg zagadnień związanych z oddziaływaniem projektowanego obiektu na nieruchomości znajdujące się w otoczeniu tego obiektu i nie może ograniczać się do kwestii zachowania warunków technicznych w zakresie usytuowania obiektu na działce” ,
2) wyrok WSA z dnia 27 kwietnia 2010r. ( sygn. Akt. II SA/Bk 59/10) gdzie stwierdzono „ W pojęciu >>oddziaływania obiektu<< mieści się również naruszenie zasad ochrony środowiska przez emisję zanieczyszczeń i przekroczenie dopuszczalnych norm hałasu i spalin na tereny sąsiednich nieruchomości. Zachowanie norm odległościowych nie jest jedynym wyznacznikiem granic oddziaływania obiektu budowlanego, którego funkcjonowanie jest ściśle powiązane z ingerencją w środowisko naturalne”.

WINB w ..uznał naszym zdaniem błędnie, że podnoszone przez nas argumenty związane z wyżej wymienionym rozporządzeniem dotyczą interesu faktycznego wynikające-go z prowadzenia w przyziemiu nieruchomości zlokalizowanej przy ul. ..działal-ności usługowej wykorzystującej urządzenia przemysłowe.
WINB w .. naszym zdaniem błędnie przyjął, że źródłem przekroczeń ustalonego przepisami rozporządzenia poziomu hałasu jest tylko prowadzona do tej pory działalność gospodarcza. WINB we..nie wziął pod uwagę podawanego przez nas (zarówno we wniosku z dnia .. jak również w zażaleniu z dnia ...r) faktu zamontowania również w zgłoszonym jako budynek gospodarczy, przemysłowych urządzeń do obróbki metalu jako źródła hałasu. W trakcie prowadzonego postępowania przez PINB w ... nie stwierdzono by nasze informacje były nieprawdziwe.
Zgodnie z definicją zawartą w §3.8) rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, w budynku gospodarczym mogą być wykonywane niezawodowe prace warsztatowe. Jednakże podawany przez nas fakt bezpośredniego połączenia budynku zgłaszanego jako gospodarczy (z umiejscowionymi w nim przemysłowymi maszynami do obróbki metalu) z działającym warsztatem o takim samym profilu działalności (również wyposażonym w przemysłowe maszyny do obróbki metalu), w wyniku logicznego wnioskowania należy uznać (co wcześniej również podnosiliśmy) jako miejsce także prowadzenia działalności gospodarczej. W takiej sytuacji naszym zdaniem nie ma możliwości zapewnienia fizycznego rozdzielenia korzystania z maszyn w budynku gospodarczym w trakcie niezawodowych prac warsztatowych od korzystania z nich w trakcie działalności zakładu. Wnioskując logicznie należy też uznać, że prowadzący działalność prowadzi ją w sposób ekonomiczny i racjonalny. Oznacza to, iż montuje urządzenia w takiej ilości i rodzaju jak wynika z jego potrzeb związanych z prowadzoną działalnością to jest by obsłużyć zamówienia co do ilości jak i rodzaju. Urągałoby logice przyjęcie, że właściciel montuje drugi zestaw maszyn bo będzie chciał je wykorzystywać tylko do niezawodowych prac warsztatowych, podczas gdy drugi taki sam zestaw ma w innej części warsztatowej. W konsekwencji uważamy więc, że przedmiotowe zgłoszenie budowy budynku gospodarczego należy uznać jako usytuowanie dodatkowego źródła o zwiększonej, w stosunku do przeciętnego budynku gospodarczego, emisji hałasu dokładanego do już istniejącego i faktycznie wykorzystywane będzie do prowadzenia działalności gospodarczej. Użyta przez zgłaszającego formuła na określenie funkcji jako budynek gospodarczy miła na celu unikniecie istniejących w Planie zagospodarowania przestrzennego ograniczeń i pozwolić na rozbudowę zakładu usługowego co podnosiliśmy w naszym zażaleniu do WINB.
Zgodnie z podawanymi przez nas w zażaleniu definicjami zawartymi w ustawie Prawo ochrony środowiska to na granicy terenu zakładu należy spełniać określone wymagania – teren zakładu to teren nieruchomości ul. ...(wg definicji z Prawa ochrony środowiska zakład to jedna lub kilka instalacji wraz z terenem, do którego prowadzący instalację posiada tytuł prawny). Jak wynika z danych Centralnego Instytutu Ochrony Pracy maszyny np. tokarskie, szlifierki i inne obrabiarki skrawające do metalu są źródłem hałasu do 104 dB, piły tarczowe do metalu do 115 dB. W omawianym budynku gospodarczym zmontowano stare, wyeksploatowane maszyny, które mogą być źródłem w związku z tym zwiększonego hałasu. W ścianie przedmiotowego budynku gospodarczego, od strony naszej nieruchomości, znajduje się dwuskrzydłowe okno oraz szerokie, dwuskrzydłowe oszklone drzwi. Przy założeniu, że ściana budynku ma wymiary zewnętrzne 4m długości x 2,5m wysokości = całkowita powierzchnia ściany wynosi 10m2, zaś powierzchnia okna 1,5m x 1,2 m = 1,8m2 a drzwi 1,2m x 2,0 m = 2,4 m2 to łączna powierzchnia oszklona wynosi 4,2 m2. Stanowi to (4,2/10)x100% = 42% powierzchni ściany. Zgodnie z informacją wibroakustyka mgr.inż. Jacka Danielewskiego FABRYKA CISZY zawartej na www.światszkła.pl/component/ content/article/946 oszklenie ponad 25% powierzchni ściany decydująco wpływa na całkowitą izolacyjność przegrody a przy powierzchni oszklonej 40% ściany wypadkowy wskaźnik izolacyjności jest taki jak dla okna. Wg tego samego źródła, izolacyjność akustyczna standardowych okien oszklonych wynosi 23 dB a zatem izolacyjność akustyczna ściany budowanego budynku jest nie większa niż 23 dB. Zakładając, że poziom dźwięku w pomieszczeniu budynku gospodarczego wynosić będzie 104 dB, zamknięte będzie okno i drzwi, to na zewnątrz przy budynku będzie to 104 – 23= 81 dB. Na podstawie podręcznika Arkady, Warszawa 1976, wydanie 1 „Ogrzewanie i klimatyzacja” , Recknagel-Sprenger rys.1-132 Obniżenie poziomu ciśnienia akustycznego w miarę oddalania się od punktowego źródła dźwięku strona 264 można przyjąć, że na otwartej przestrzeni w odległości 10,8 m następuje obniżenie poziomu ciśnienia akustycznego o 20,1 dB (nie należy uwzględniać istniejącej zieleni gdyż jak wynika z informacji na ekrany i obudowy akustyczne jedynie kilkunastometrowy pas zieleni może pełnić rolę skutecznego ekranu akustycznego). Zatem na granicy nieruchomości poziom ciśnienia akustycznego uzyska wartość 81-20,1 = 60,9 dB(A). Uzyskana wartość przekracza wielkości dopuszczalne, które dla terenu z zabudową jednorodzinną określone są na poziomie 50 dB(A). Przy kilku źródłach dźwięków sumaryczny poziom hałasu będzie jeszcze wyższy. W przedmiotowym budynku gospodarczym brak jest wentylacji mechanicznej i wentylowanie pomieszczenia odbywać się będzie poprzez otwieranie okna i drzwi. Przy takim trybie postępowania hałas praktycznie swobodnie dostawać się będzie do otoczenia, bez żadnego tłumienia ścianą czy też oszkleniem. Spowoduje to osiągnięcie jeszcze wyższego poziomu hałasu na granicy nieruchomości i w skrajnym przypadku sięgać może 81 dB ( bo nie będzie tłumienia przez przegrody budowlane). Jak wynika więc z przytoczonych przez nas obliczeń sam zgłaszany budynek gospodarczy w sposób ewidentny przekraczać będzie ustalone przepisami o ochronie środowiska poziomy hałasu, niezależnie od tego jak wygląda oddziaływanie istniejącej już infrastruktury technicznej. Biorąc to pod uwagę należy uznać, ze jesteśmy stroną w postępowaniu dotyczącym budowy budynku gospodarczego. Zarówno we wniosku inwestora, jak również w przeprowadzonym przez PINB oraz WINB postępowaniu, nie wykazano, że budowany budynek gospodarczy spełnia normy pod względem emisji hałasu a nasze zarzuty o przekraczaniu dopuszczalnych wartości są oparte jedynie na bezpodstawnych, niczym nieuzasadnionych obawach. Tylko w takim wypadku można byłoby przyjąć, że nasz interes jest interesem faktycznym.
Ponadto uważamy, co podnosiliśmy także w naszym zażaleniu do WINB w... że w świetle faktów dotyczących wcześniej prowadzonego przez PINB postępowania w sprawie wybudowania niezgodnie z przepisami dokładnie w tym samym miejscu budynku z zamiarem prowadzenia działalności polegającej na obróbce elementów metalowych, należy uznać iż rzeczywistym celem jest rozbudowa warsztatu do prowadzenia działalności gospodarczej. Na poparcie tej tezy, w zażaleniu do WINB, przytaczaliśmy również fakt prowadzenia przez PINB w ... sprawy niezgodnej z przepisami zmiany sposobu użytkowania także innych pomieszczeń na powiększenie warsztatu obróbki elementów metalowych. Dlatego uważamy, że należy przyjąć iż właściciel rzeczonej nieruchomości dąży wszelkimi sposobami do rozbudowy warsztatu i rozpatrywana sprawa dotyczy rozbudowy już działającego warsztatu, a ponieważ budynki tego warsztatu zbliżone są do granicy z naszą nieruchomością na odległość 60 cm, to jest mniejszą niż dopuszczana przepisami odległość 1,50m, należy uznać, że ze względu na odległość, określoną w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, jesteśmy stroną w sprawie.
Biorąc przedstawione przez nas wcześniej wywody uważamy, że WINB błędnie przyjął, że maszyny ustawione w rzeczonym budynku gospodarczym wiązać należy ze zmianą sposobu użytkowania budynku jeżeli takowa by zaistniała, jak również, że ta problematyka powinna być rozpatrywana dopiero po zrealizowaniu obiektu. Wszystkie wskazywane przez nas wcześniej fakty wskazują jednoznacznie na rzeczywistą funkcję budowanego budynku, inną niż zgłaszana. By właściwie określić stronę w postępowaniu należy właściwie określić przedmiot postępowania by móc zgodnie z art.28 ust.2 Prawa budowlanego określić obszar oddziaływania planowanej budowy i w konsekwencji ustalić kto może być uznany za stronę w postępowaniu.
Uważamy również, co przytaczaliśmy w naszym zażaleniu do WINB w ..., że rozbudowa warsztatu w zabudowie jednorodzinnej jest czymś innym, niż lokalizacja budynku gospodarczego i obniża wartość naszej nieruchomości. Dodatkowo ze względu na wysokość i kształt rzeczony budynek gospodarczy narusza zapisy Planu zagospodarowania przestrzennego (odnośnie wysokości budynku gospodarczego) oraz ład urbanistyczny osiedla. Wszystko to sprawia, że wpływa to ujemnie na wartość materialną naszej nieruchomości. Uważamy więc , że ma zastosowanie w tej sytuacji pogląd wyrażony w postanowieniu NSA z dnia 13 mają 2011r.(sygn. Akt II OZ 33394/11) „Osoba trzecia ma interes prawny wynikający z art.140 kc i 144 kc do uczestniczenia jako strona w postępowaniu administracyjnym, w wyniku którego zapaść może lub zapadła decyzja tak kształtująca stosunki na nieruchomości (sposób korzystania z niej), iż będzie to miało wpływ na sposób wykonywania przez nią prawa własności” jak również wyrok NSA z dnia 25 października 1999 r (sygn. Akt IV S.A. 1714/97) „Osoba sąsiadująca z nieruchomością, na której będzie prowadzona działalność gospodarcza zagrażająca jej dobru osobistemu lub majątkowemu, ma interes prawny w rozumieniu art.28 kpa w kwestionowaniu prawidłowości wydanego zezwolenia”.

WINB w ... w ogóle nie odniósł się do przytaczanych przez nas wniosków z zapisów w miejscowym planu zagospodarowania przestrzennego, to jest, że budynek usytuowany na terenie nieruchomości zlokalizowanej przy ul. .... (przed rozbudową o rzeczony budynek gospodarczy) jako istniejący w chwili jego sporządzania, wytyczał linie zabudowy dla innych projektowanych budynków na sąsiadujących działkach w tym naszego. A ponieważ dla istniejących budynków w czasie sporządzania planu zagospodarowania, nie zostały wyznaczone linie zabudowy to zgłoszony budynek gospodarczy przesuwa linię zabudowy stosownie do zmiany zagospodarowania nieruchomości ..... Powoduje to, że w wypadku rozbudowy naszej nieruchomości (w wypadku np. dokupienia terenu na poprawę zagospodarowania) będziemy ograniczeni linią zabudowy wyznaczoną przez nowy budynek zlokalizowany na terenie nieruchomości ... i będziemy mogli dysponować naszą nieruchomością z ograniczeniami wynikającymi z zabudowy na terenie sąsiadującej nieruchomości.

W tym stanie rzeczy ze względu na podniesione przez nas argumenty uważamy, że występuje cały szereg wątpliwości dotyczących rzeczywistego oddziaływania na naszą nieruchomość budowy budynku zgłoszonego jako gospodarczy i należy je rozstrzygnąć na naszą korzyść tak jak to wskazał NSA w wyroku z dnia 14 lipca 2011 r (sygn. akt II OSK 1182/10), że skoro postępowania administracyjne mają w szczególności zapewnić ochronę interesów prawnych stron, więc wątpliwości na temat legitymizacji do udziału w postępowaniu w charakterze strony należy rozstrzygać na korzyść domagającej się uznania jej za stronę postępowania.

WINB we ... jako podstawę do rozstrzygnięcia o nieuznaniu nas za stronę, uznał fakt wszczęcia z urzędu postępowania przez PINB w... w sprawie, o wszczęcie jakiej wnioskowaliśmy, a nie zostało na nasz wniosek wszczęte bo nie zostaliśmy uznani za stronę. WINB uzasadnił to tym, że nie może być wszczęte postępowanie, które się już toczy. W konsekwencji takiego rozumowania, należy uznać, że skoro zgodne z prawem jest postanowienie odmawiające wszczęcia postępowania na nasz wniosek tylko dlatego, że w międzyczasie zostało wszczęte z urzędu w tej samej sprawie postępowanie, to nawet gdybyśmy zostali uznani za stronę np. w toku postępowania przed WSA w ... i wystąpili z wnioskiem o uznanie nas za stronę w postępowaniu wszczętym z urzędu, to ze względu na ustalenia wspomnianego postanowienia - iż nie jesteśmy stroną - nie będziemy mogli być w tym postępowaniu uznani za stronę. A tym samym zostaje naruszony art. 10§1 oraz art.28 Kpa .

Załączniki:
1. odpis skargi
2. kserokopia cyt strony z podręcznika Arkady, Warszawa 1976, wydanie 1 „Ogrzewanie i klimatyzacja” , Recknagel-Sprenger rys.1-132 Obniżenie poziomu ciśnienia akustycznego w miarę oddalania się od punktowego źródła dźwięku strona 264

Ostatnia edycja:
Dla mnie 'bomba'.
Tyle pracy włożone - podziwiam i gratuluję.
'kawa na ławę' dla sądu
:) :)
dla WINB .. wstyd

Ostatnia edycja:
Ja odnoszę wrażenie, że chcą całe rozstrzygnięcie (no i trud) zostawić sądowi, a potem tylko powiedzieć - wyrok sądu to tak interpretujemy. I już.

Mnie trochę 'ponosi' jak czytam o tym pinb i winb i dlatego zastanawiam się, czy nie należałoby napisać jeszcze jakiejś skargi-wniosku do GŁÓWNEGO INSPEKTORA GINB. Ciekawe co na to silni w paragrafach inni forumowicze
?
te sprawy są tak oczywiste, że cóż tu INTERPRETOWAĆ. Tych ludzi z pinb i winb należałoby wymienić!

Powrót