odpowiedź PINB pismem

• Autor wątku Autor wątku Melrose
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli PINB powinien niezwłocznie przekazać sprawę do organu właściwego, a jeśli tego nie uczynił należy go zachęcić skargą na bezczynność w następstwie złożenia zażalenia do WINB

PINB zajął się częścią podnoszonych przez nas kwestii a w części uznał się za niekompetentny. Tylko, że my o tym dowiedzieliśmy się w tym roku, a postępowanie toczy się od trzech lat. W 2012r PINB postanowieniem odmówił wszczęcia postępowania na nasz wniosek nie uznając nas za stronę. Jednak w uzasadnieniu do odrzucenia naszego zażalenia na to postanowienie, PINB napisał, że wszczął postępowanie z urzędu bo uwzględnił podnoszone przez nas kwestie. My więc przez cały czas myśleliśmy, że jednak PINB jest kompetentny w stosunku do wszystkich podnoszonych przez nas kwestii. Ponieważ wydawało nam się (wysnuliśmy to z innych toczących się spraw), że kwestia linii zabudowy w ogóle nie jest brana pod uwagę, napisaliśmy konkretnie do szefowej PINB żeby przyjrzała się sprawie. I dostaliśmy właśnie wtedy pierwsze oficjalne pismo, w którym PINB pisze, ze nie jest właściwy. Potem zwróciliśmy się do WINB żeby w ramach nadzoru popatrzył na to, bo naszym zdaniem narusza to zasady prowadzenia sprawy tak jak nakazuje to KPA. No i WINB napisał, że PINB nie jest kompetentny w kwestii linii zabudowy i wskazano nam inne organy. Dlatego wystąpiliśmy do PINB żeby wreszcie napisali zgodnie z art. 65 lub 66 uwzględniając 9 , do którego powinniśmy sie zwrócić. No i PINB napisał, że: nie jesteśmy stroną więc nasze pismo z tego roku potraktował jako nasze stanowisko a nie wniosek strony , które trzeba przekazać zgodnie z art 65, uwzględnił nasze sugestie w trakcie postępowania , wskazał na organ " właściwy do wyczerpującego wyjaśniania zasad obowiązujących przy tworzeniu i stosowaniu zapisów Planu. Dlatego PINB nie znajduje podstaw do dalszej korespondencji w w/w sprawie". Dlatego zastanawiam się bo jedynie brak wskazania właściwego organu przez PINB można uznać za bezczynność. Bo postępowanie się toczy, my nie wiemy do końca, które kwestie z naszego wniosku PINB uznał za swoją właściwość a które nie. Bo przecież zwracając się do tego właściwego organu powinniśmy mieć pismo od organu nie właściwego. Jeśli napiszemy zażalenie do WINB na bezczynność to w związku z którym wnioskiem? Z tego roku o określenie właściwego organu czy też na nasz wniosek z 2012r, w odpowiedzi na który tak naprawdę powinniśmy taką informację uzyskać już wtedy?

Melrose napisał:
No i WINB napisał, że PINB nie jest kompetentny w kwestii linii zabudowy i wskazano nam inne organy.

Tu powinna byc skarga na bezczynnosc PINB do WSA

No właśnie - napisaliśmy zażalenie do WINB i uznał ja za bezzasadną bo była postanowieniem odmowa wszczęcia postępowania bo nie jesteśmy stroną . I teraz chciałam wystąpić do WSA ze skargą na bezczynność ( brak poinformowania że jest się niewłaściwym w sprawie i brak wskazania właściwego organu ) i mam kłopot: bo co patrzę na interpretacje i komentarze to odnoszą się do strony postępowania. A przecież treść przepisu art 65 i 66 mówi o wnoszącym a nie o stronie. Czyli wnoszącym może być każdy. Dopiero jak organ uzna się za właściwy to decyduje strona to na wniosek strony postępowanie a jeśli nie to można wszcząć z urzędu. Czyli jeśli nie uznano mnie za stronę to nie mogę się dopominać postępowania zgodnie z art. 66 par1.? A co jeśli ten inny organ uzna mnie za stronę w tym innym postępowaniu? Chciałam się też odwołać do tego, że jest to istotna sprawa, która może mieć wpływ na wynik postępowania. Jeśli w sprawie złej interpretacji dotyczącej powierzchni zabudowy Urząd Miasta i PINB się mylił to dlaczego miałby się nie mylić w kwestii interpretacji zapisów dotyczących linii zabudowy? Nie chcę niepotrzebnie tracić czasu na WSA jeśli to nie ma sensu:confused:

Melrose napisał:
bo co patrzę na interpretacje i komentarze to odnoszą się do strony postępowania.

Proszę uprzejmie http://forumprawne.org/sady-administracyjne/514236-ciekawe-orzeczenia-2.html#post2883662

Melrose napisał:
Chciałam się też odwołać do tego, że jest to istotna sprawa, która może mieć wpływ na wynik postępowania.

Tym razem tu http://forumprawne.org/sady-administracyjne/514236-ciekawe-orzeczenia-3.html#post3198071

Powrót