Odroczenie wroku... kiedy i jak...???

• Autor wątku Autor wątku AgataS.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AgataS.

AgataS.

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Moj maz mial wyrok 8m-cy w zawieszeniu na 2 lata

W czasie zawiasow dokonal proby rozboju i zostal aresztowany

W areszcie przebywal 3,5 m-ca

Dostal wyrok 2,5 roku do odsiadki ale wyszedl na "umocnienie wyroku"

Wyszedl 06.10.06r i do dzisiaj nie dostal zadnego pisma wezwania nic....

Nie wiemy na jak dlugo zostal wypuszczony

Wypuscili go by mogl pomoc rodzinie: zona (nie pracujaca) i dwoje malutkich dzieci (2,5 roczku i 10 m-cy) bo mial prace zagwarantowana od zaraz (teraz pracuje od 12.10.06r)

Oprocz zony i dzieci pomocy jego potrzebuje rowniez matka ktora w sierpniu br zostala wdowa i mieszka teraz sama na wsi Maz jest u niej zameldowany (ja z dziecmi jestem zameldowana u moich rodzicow)

Moje pytania sa nastepujace:

1. Kidy mozemy sie spodziewac wezwania do stawienia sie w ZK w celu odsiedzenia kary?

2. Czy da sie jakos odroczyc termin odsiadki?

3. Slyszalam ze jesli przez rok uda sie odraczac termin odsiadki to potem moga ta kare zawiesic jesli przez ten czas pracowal i nie "broil"

Brdzo prosze o odpowiedz na te pytania Bede bardzo wdzieczna

Z gory dziekuje

Art. 151. § 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do 6 miesięcy, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki, a także w razie wystąpienia okoliczności, o której mowa w art. 248.
§ 2. Okres odroczenia biegnie od dnia wydania postanowienia w tym przedmiocie.
§ 3. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednakże łączny okres odroczenia nie może przekroczyć roku, chyba że chodzi o kobietę ciężarną lub w okresie 3 lat po urodzeniu dziecka i sprawowania nad nim opieki.
Art. 152. Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.

zawiesić ponownie kare można jeśli okres odroczenia/przerwy w karze wynosi co najmniej rok. Jeśli mąż dostał odroczenie to zapewne na okres 3 lub 6miesięcy, musiałby zapoznać się z aktami...Zawsze należy przed końcem odroczenia złożyć kolejny wniosek o odroczenie/miesiąc przed/ inaczej przyjdzie wezwanie do ZK

Dziekuje ale chodzi o to wlasnie ze maz nawet nie wie na ile wyszedl bo nic mu nie powiedziano a ja nie wiem gdzie moge sie tego dowiedziec
Nie wiem tez kiedy jak i jakie dokumenty musi maz zlozyc zeby odroczyc termin odsiadki
Prosze o pomoc

Czegoś tutaj nie rozumiem. Pani mąż już odbywał karę w zk z tego drugiego wyroku? Czy po prostu został mu uchylony areszt?

Jeśli został mu uchylony areszt, to powinien udać się do tego sądu, który orzekał w pierwszej instancji (najlepiej z wyrokiem), czyli ten, który skazał go. Tam proszę pytać w sekcji wykonawczej lub wydziale wykonywania orzeczeń.

Jeśli chodzi o dokumenty do odroczenia, to przede wszystkim wniosek o odroczenie wykonania kary z uzasadnieniem. Czyli dlaczego Pani mąż uważa, że nalezy mu się odroczenie kary. Trzeba przekonać sąd po prostu jakimiś argumentami. W Pani męża przypadku można argumentować wniosek tym, iż jest on jedynym żywicielem rodziny oraz, że jednocześnie ma chorą matkę, która wymaga również opieki itp.

Tego pierwszego wyroku mu nie odwiesili

Siedzial 3 m-ce w areszcie sledczym -do dnia rozprawy

Na rozprawie dostal wyrok 2,5 roku (o ile wiem to te 3 m-ce wliczaja sie do kary wiec tyle juz odsiedzial)

Po rozprawie zostal wypuszczony na tzw umocnienie wyroku ale nikt nie powiedzial mu dokladnie na ile i nie dostal tez zadnego pisma

Dlatego nie wiemy czego dokladnie i kiedy sie spodziewac ani kiedy i jak "dzialac" zeby odroczyc termin odsiadki a jest nam teraz bardzo potrzebny w domu

[cytat:2l1l6e4h]
tzw umocnienie wyroku
[/cytat:2l1l6e4h]czy to nie uprawomocnienie wyroku?
Obawiam się, że mąż poprostu został wypuszczony z aresztu, otrzymał wyrok i teraz musi tylko czekać na bilet do zakładu karnego, a jak wiadomo- jest duża biurokracja i zamieszanie i bilet ten może dostać albo za miesiąc albo za pół roku. Pisze pani, że [cytat:2l1l6e4h]
Wypuscili go by mogl pomoc rodzinie: zona (nie pracujaca) i dwoje malutkich dzieci (2,5 roczku i 10 m-cy) bo mial prace zagwarantowana od zaraz (teraz pracuje od 12.10.06r)
[/cytat:2l1l6e4h]- czy było posiedzenie w sprawie odroczenia wykonania kary?

Nie mial jeszcze odroczenia bo wlasnie taki wnosek chce teraz wyslac ale nawet nie wiem dokladnie gdzie i kiedy...

Na jego rozprawie sedzia podjal decyzje o wypuszczeniu meza na te pare miesiecy gdyz adwokat prosil o to uzasadniajac prosbe ciezka sytuacja rodziny oraz tym ze maz ma zagwarantowana prace od zaraz

Teraz tylko nie wiemy kiedy sie spodziewac "biletu" i kiedy i gdzie zlozyc wniosek o odroczenie kary: przed czy po otrzymaniu "biletu"?

I podobno za zlozenie takiego wniosku placi sie 80zl ale kiedy i gdzie sie to placi?

Pani Marto, nie musi Pani pisać drugiego postu, może Pani skorzystać z opcji edycji "ZMIEŃ" w prawym górnym rogu.

Wniosek trzeba zlożyc jak najszybciej podając sygnaturę akt,opłacić i złozyć w biurze podawczym, nie należy czekać na bilet bo wtedy może być już za późno.

Dziekuje
Chcialam jeszcze wiedziec jak to dokladniej wyglada? Tzn Napisze wniosek o odroczenie wykonania kary i maz zawiezie go do sadu ale gdzie sie to oplaca? W biurze podawczym skladajac wniosek? I czy musi ten wniosek zaniesc sam czy moze to zrobic ktos inny (np zona) lub wyslac poczta listem poleconym?

nie da sie

w tej sytuacji nie da sie odroczyc wykonania kary bo przekracza 2 lata :(

Re: nie da sie

[cytat="juniorek1985"]w tej sytuacji nie da sie odroczyc wykonania kary bo przekracza 2 lata :([/cytat]

bzdura.Można odroczyć ( nie zawiesić )

pewnie ze mozna odroczyc my sie tez staralismy ale fakt to ze bylam w ciazy i jeszcze pare innych powodow nie stanowilo przeslanek do odroczenia wyroku sedzina powiedziala mi na rozprawie ze maz mi nie musi pomagac bo sa od tego odpowiednie instytucje tj pomoc spoleczna...i nie przychylila sie do wniosku obroncy.wniosek sklada sie w biurze podawczym a oplata wynosi 80 zl(ale nie jestem na 100% pewna czy dokladnie tyle) i lepiej sie pospiesz bo jak dostanie bilet to bedzie musial sie w stawic i wtedy wniosek o odroczenie wykonania kary automatycznie jest rozpatrywany jako wniosek o przerwe w karze.zycze Ci powodzenia. :ok:

a co do sposobu doreczania wniosku to nie wysyla sie go listem poleconym bo trzeba zaplacic

Moj narzeczony pisal w sprawie odroczenia kary w sierpniu 2006. Teraz jest w ZK. Czy ten wniosek bedzie rozpatrywany ?? Przepraszam jezeli moje pytanie jest glupie :)

to nie jest glupie pytanie :) ten wniosek bedzie rozpatrywany jako wniosek o przerwe w wykonaniu kary....tylko dlaczego tak dlugo czekacie za sprawa :?: :?: :?: to jest dziwne.najlepiej zadzwon do sadu do ktorego skladaliscie wniosek i sie dowiedz bo cos mi tu nie gra.my za terminem rozprawy o odroczenie czekalismy ok miesiaca

dopiero niedawno przyszlo do nas pismo ze ten wniosek bedzie rozpatrywany..ale tak jakos nie dowierzalam... to prawie tyle samo czekalismy na kasacje az wpłynie do SN :)

Witam mam pytanko a czy jak mój T już odsiaduje wyrok 1 roku pozbawienia wolności w ZK to czy z tamtąt może prosić o odroczenie kary PROSZĘ O POMOC :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Marsac może się starać ale o przerwę w karze.Tylko muszą być przesłanki do tego aby dostał tą przerwę.

Powrót