proszę o pomoc ! odroczenie wykonania kary
Witam,
jestem nowym użytkownikiem i ze względu na ogrom upomnień jeśli chodzi o powielanie wątków , spróbuję najpierw tu...
sprawa jest niestety bardzo skomplikowana, jak zaczynam ją opowiadać, to większość osób już po 1/3 nie chce jej słuchać. Ale cóż...
Na 14 lutego 2013 chłopak otrzymał tak zwany bilet do ZK, odwieszono mu 4 miesiące, mimo iż w między czasie złożyliśmy wniosek o odroczenie w terminie ( dodam że nie zawarliśmy tam wniosku o wstrzymanie wykonania kary z powodu zwykłej niewiedzy ). Wniosek został zaakceptowany a termin posiedzenia wyznaczono na 4 kwietnia 2013- stawiennictwo obowiązkowe.
23 marca idąc do sklepu chłopak został zatrzymany po czym od razu umieszczono go w zakładzie karnym jako skazanego odbywającego wyrok celem odbycia kary pozbawienia wolności - 4 miesiące.
Po długim " dochodzeniu" ustaliłam , że kurator zawodowy 13 marca w miejscu zamieszkania nie zastał go kolejny raz w domu, to też dnia 14 marca wystawił wniosek do sądu w celu odwieszenia kary.
4 kwietnia po konsultacji z adwokatem ( nie wynajętym jedynie porada), próbą ustalenia dlaczego kurator zawodowy nie wie że 3 miesiące temu osoba zaczęła robić jakikolwiek postęp ( wiem że to za póżno itp itd ale nie uprawnia to moim zdaniem kuratora do wystawienia niepoprawnego raportu o skazanym ), przeczytaniem kk oraz kkw i zapoznaniem się ze wszystkimi zasadami kiedy co i komu przysługuje oraz wiedząc że Piotrka nie doprowadzą na posiedzenie postanowiłam mimo wszystko udać się do sądu i poprosić sąd o pozwolenie zostawienia dokumentów takich jak zaświadczenie ze szkoły i urzędu oraz poinformować go że Piotrek przebywa w ZK. Sąd powiedział, że poinformuje skazanego o wyniku posiedzenia listownie.
W zeszłym tygodniu to jest 09.04.2013 do ZK przyszło wezwanie na ponowne posiedzenie w celu odroczenia kary, tym razem z doprowadzeniem skazanego do Sądu.
Moje zapytanie jest takie :
Czy to posiedzenie odbędzie się po raz kolejny ponieważ ujawniono nowe przesłanki które sąd musi zbadać ( niezgodność raportu kuratora z sytuacją która działa się w rzeczywistości) ?
Rozumiem że to nie oznacza zwolnienia go z ZK, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, wiem, że sąd miał wiele możliwości przy 1 posiedzeniu, mógł odrzucić wniosek, przekazać do penitencjarnego sądu i zmienić charakter na przerwę w karze i wiele innych, natomiast wyznaczył kolejne posiedzenie....Dodam że skazany popełnił przestępstwo w okresie próby, ale nie było to ani z tego samego paragrafu, ani ( moim zdaniem ) umyślnie, ani nie jest związane z przemocą, a co najważniejsze nie ma wyroku w karcie karnej osoby indywidualnej na dzień 10 kwietnia.
Czy powinniśmy wynająć adwokata na tą rozprawę ? Czy linię obrony postawić na jedną kartę i powoływać się na artykułu oraz wyroki SN ? Czy wystarczy jedynie obrona samego skazanego i próba przekonania sądu o tym, że w ZK to już będzie z nim tylko gorzej ?
Sąd zachowuje się bardzo różnie i jak to mówią : " zależy na kogo trafi ", kwestia w tym jak, że za bardzo nie wiem jak bardzo powinniśmy zaangażować się w tą sprawę...
Z góry dziękuję za odpowiedź ,
a to informacja ze strony gdzie odbywają się dyskusje sędziów :
" odpis postanowienia Sądu Okręgowego w Gdańsku w sprawie uchylenia postanowienia o odmowie odroczenia wykonania kary pozbawienia wolności, w ktorej Sąd I instancji uznał, iz instytucja odroczenia wykonania kary pozbawienia wolności stosuje się wowczas, gdy skazany nie rozpoczął jeszcze odbywania kary pozbawienia wolności.
Sąd Okręgowy uznał, że skazany na danym etapie postępowania (tj. po rozpoczęciu odbywania kary pozbawienai wolności) może starać się o odroczenie wykonania kary, gdyż w dniu złożenia wniosku o odroczenie skazany nie był pozbawiony wolności, a późniejsze osadzenie go w zakładzie karnym nie może skutkować odmową odroczenia wykonania kary tylko z tej przyczyny.
Według Sądu Okręgowego Sąd Rejonowy rozpoznając ponownie sprawę powinien merytorycznie rozpoznac wniosek o odroczenie wykonanai kary, a w przypadku jego uwzględnienia przekazać do ZK odpis postanowienia wraz z nakazem zwolnienia. "