D
doman30
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 61
Witam. Ze swojego PUP dostalem skierowanie do pewnej pracy która zupełnie mi nie odpowiada - odmówiłem podjęcia pracy powołując się na stan zdrowia - problemy z oddychaniem a praca miała by być w zapyleniu. Skierowano mnie do lekarza medycyny pracy, który ma orzec czy faktycznie opisane przeze mnie problemy zdrowotne są przeciwwskazaniami do uznania mnie jako osobę niezdolną do podjęcia tej pracy - mam stawić się jeszcze w piątek. Nie mam żadnej dokumentacji lekarskiej dotyczącej niewydolności moich płuc - w UP zarejestrowałem się pod koniec Grudnia2018 celem otwarcia sobie drogi do lekarzy specjalistów i obecnie jestem poumawiany na wizyty. W piątek mam ostatecznie stawić się do lekarza medycyny pracy. Jeśli stwierdzi że jednak mogę pracować na w/w stanowisku, UP automatycznie skreśla mnie z listy z dniem odmowy przyjecia oferty pracy. Czytałem że Starosta nie może skreślić osoby która samotnie wychowuje dziecko w przypadku gdy drugi rodzic je porzucił - taka sytuacja jest u mnie. Jak to dokładnie teraz wygląda? Czy jeśli nawet lekarz mp stwierdzi że jestem zdolny do pracy to mogę się powołać na samotne wychowywanie dziecka?