Odrzucenie oferty pracy a opieka nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku doman30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doman30

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam. Ze swojego PUP dostalem skierowanie do pewnej pracy która zupełnie mi nie odpowiada - odmówiłem podjęcia pracy powołując się na stan zdrowia - problemy z oddychaniem a praca miała by być w zapyleniu. Skierowano mnie do lekarza medycyny pracy, który ma orzec czy faktycznie opisane przeze mnie problemy zdrowotne są przeciwwskazaniami do uznania mnie jako osobę niezdolną do podjęcia tej pracy - mam stawić się jeszcze w piątek. Nie mam żadnej dokumentacji lekarskiej dotyczącej niewydolności moich płuc - w UP zarejestrowałem się pod koniec Grudnia2018 celem otwarcia sobie drogi do lekarzy specjalistów i obecnie jestem poumawiany na wizyty. W piątek mam ostatecznie stawić się do lekarza medycyny pracy. Jeśli stwierdzi że jednak mogę pracować na w/w stanowisku, UP automatycznie skreśla mnie z listy z dniem odmowy przyjecia oferty pracy. Czytałem że Starosta nie może skreślić osoby która samotnie wychowuje dziecko w przypadku gdy drugi rodzic je porzucił - taka sytuacja jest u mnie. Jak to dokładnie teraz wygląda? Czy jeśli nawet lekarz mp stwierdzi że jestem zdolny do pracy to mogę się powołać na samotne wychowywanie dziecka?

doman30 napisał:
Czytałem że Starosta nie może skreślić osoby która samotnie wychowuje dziecko w przypadku gdy drugi rodzic je porzucił - taka sytuacja jest u mnie. Jak to dokładnie teraz wygląda?
Jaki rozkład czasu pracy był wskazany na ofercie pracy? Jakie i ile zmian i jakie godziny pracy?

doman30 napisał:
Czytałem że Starosta nie może skreślić osoby która samotnie wychowuje dziecko w przypadku gdy drugi rodzic je porzucił - taka sytuacja jest u mnie. Jak to dokładnie teraz wygląda?

Zgadza się, starosta nie może pozbawić statusu, ale tylko przez okres, przez który zgodnie z odrębnymi przepisami, przysługiwałby zasiłek macierzyński - czyli do pierwszego roku życia dziecka.

Wymiar czasu pracy pełny. Praca zmianowa, praca w godzinach nocnych.

Dziecko w tym roku kończy 6 lat. Dodam jeszcze że leczę się na tarczycę i nadciśnienie - ciężko żebym pozostał bez ubezpieczenia. Właściwie jak to jest z chorobami przewlekłymi, zagrażającymi życiu (nadciśnienie) a ubezpieczeniem ?

Utrzymuję się z wynajmu lokali. Orzeczenia nie mam. Zarejestrowałem się w UP właśnie po to aby móc podjąć leczenie i starania o orzeczenie o niepełnosprawności.

możesz wykupić ubezpieczenie z NFZ albo korzystać z niepublicznej służby zdrowia

doman30 napisał:
Utrzymuję się z wynajmu lokali.
osiągasz przychody poniżej 1125zł ?

Tak, około 1000 zł netto. Jak wygląda sprawa z wykupieniem ubezpieczenia z NFZ?

Dodam także że mam zasądzone przez sąd alimenty na dziecko - ja jestem stroną której należą się pieniądze. Słyszałem coś o tanim ubezpieczeniu właśnie z tego tytułu - ok 50 zł miesięcznie.

Po co sie rejestrowales skoro nie chcesz pracy podejmowac?

Nie to że nie chcę tylko nie jestem w stanie podjąć to raz. Dwa, rejestrowałem się dla ubezpieczenia siebie i dziecka. Twoja wypowiedź jest zupełnie nie na temat.

Ostatnia edycja:
Powrót