Odrzucenie reklamacji

• Autor wątku Autor wątku Maria321123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria321123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kupiłam telefon Huawei p20 pro pod koniec sierpnia przez aplikację allegro u pewnego sprzedającego. Po dwóch miesiącach musiałam odesłać na gwarancję, ponieważ przycisk home praktycznie odleciał. Chodziło też o baterię, ponieważ szybko się rozładowywała. Podczas korespondencji, sprzedawca praktycznie wykluczył wadliwość baterii. Ostatecznie w telefonie zostal naprawiony przycisk home oraz została wymieniona bateria. Zaznaczę że jak już telefon odebrałam to nie bo żadnej dokumentacji, co zostało naprawione. Nie zauważyłam jednak poprawy w pracy telefonu. Idąc do pracy wyłączałam internet, bluetooth, wszystk, co mogłoby wpłynąć na rozładowywanie baterii. Po powrocie do domu poziom baterii to 30%. Włączyłam na chwilę jakąś grę - telefon się wyłączył. Po dwóch miesiącach, dokładnie 19 grudnia, musiałam zareklamować telefon ponownie. Sprzedawca odrzucił reklamacje ponieważ uznał, że bateria została uszkodzona - telefon mógł zostać przeładowany, poprzez ładowanie nocne lub mogło być spięcie w gniazdku sieciowym. Może wymienić baterię ponownie za 80 zł. Co mam zrobić w tej sytuacji? Telefon nie był nigdy podłączany na noc, a ładowanie odbywało się poprzez przedłużacz z zabezpieczeniem. Mimo tej informacji sprzedawca dalej sugeruje wymianę za 80 zł... Proszę o pomoc

Kupowałeś od osoby prywatnej czy firmy? Co do baterii to niestety normalna rzecz w używanych telefonach. Albo był tobie sprzedany z mocno wyeksploatowaną bateria albo że słabym zamiennikiem. Obawiam się że ta za 80 zł będzie podobna. Niestety ale nie wiem czy coś ugrasz. W używanych telefonach bateria to najsłabsze ogniwo.

Kupowałam od firmy. Dopiero później w sieci znalazłam, że jest to oszust. Ludzie chcą na niego złożyć pozew zbiorowy. Telefon nieużywany, było napisane tylko że uruchamiany do testów aplikacji. Gwarancja 24 miesiące. Z opinii innych klientów tego sklepu wyczytałam że allegro nie pomogło żadnemu z nich w sprawie ich zakupu. Bo jak się okazało, nie jestem pierwszą osobą tak załatwioną. Aktualnie sprzedawca już nie istnieje na allegro

Od kilku lat tych telefonów nie ma na rynku sprzedawanych jako nowy. Jeżeli z wyglądu przypominał jak nowy to najprawdopodobnie była to chińska podróbka. Czyli obudowa i bateria chińska, tani zamiennik, cała elektrynika z jakiegoś starego telefonu odkupionego przez Chińczyków. Albo jakaś firemka pw Polsce robi te składaki. Zapewnienia sprzedawcy że to nówka ale przeleżał w magazynie kilka lat bo o nim zapomniano należy włożyć między bajki. O gwarancji zapomnij bo takie telefony jej nie mają. A jak jeszcze sprzedawca zawinął interes to już całkiem lipa. Nie wiem czy pozew zbiorowy coś da. Co innego jakbyś wpłaciła pieniądze a nic nie dostała. Tutaj telefon dostałeś. Tylko tak nie za bardzo do końca nowy. Na allegro pełno jest takich ogłoszeń. Telefon z nadwyżek magazynowych, leżak magazynowy, z ekspozycji albo dostawa z Chin. A wszystko to są stare telefony odnowione po kosztach.

Ostatnia edycja:
Aha. Dobrze wiedzieć:) No trudno, wymienię najwyżej baterie u bardziej wiarygodnej firmy.. Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

Powrót