R
Rewe
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 870
Witam. Czy notariusz/sąd informuje US o tym, że ktoś odrzucił spadek?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja się nie znam ale chyba nie chodzi o zachowek tylko uznanie odrzucenia spadku za bezskuteczne. art 1024 kc.Rewe napisał:wystąpić do jego syna o zachowek
No tym, że sąd uzna wypełnienie przesłanekRewe napisał:
Rewe napisał: Jeżeli US się o tym dowie, może w imieniu dłużnika odrzucającego spadek wystąpić do jego syna o zachowek.
Nie jestem tego pewien...Wanda67 napisał:Urząd Skarbowy nie jest spadkobiercą po osobie zmarłej. Nie może zatem wystąpić o zachowek.
mokul napisał:No tym, że sąd uzna wypełnienie przesłanek
Art. 300. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Tym bardziej, że sąd może dokopać się do tego wątku i uznać świadome działanie bo jak widać obawialiście się, że US się dowie o odrzuceniu spadku a odrzucenie spadku miało na celu uchylenie się od spłaty długu.
Otrzymałeś odpowiedźRewe napisał:Czy notariusz/sąd informuje US
Może być po problemie, a może być początkiem nowych problemów.Rewe napisał:Ewentualne odrzucenie spadku za życia spadkodawcy zamyka sprawę i po problemie
Jakich - konkretnie...Wiesz, na czym polega odrzucenie spadku za życia spadkodawcy - inaczej umowa o zrzeczeniu się dziedziczenia?victor.jan napisał:Otrzymałeś odpowiedź
Może być po problemie, a może być początkiem nowych problemów.
Jeżeli dłużnik kiedykolwiek się dowie może wrócić do tematu.
Zobacz art. 1a pkt 12 Ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( t.j. Dz.U . 2025. 132). Czytamy w nim:Rewe napisał:Nie jestem tego pewien...
"wierzyciel uprawniony będzie do wykonania prawa dłużnika polegającego na wystąpieniu z roszczeniem o zapłatę zachowku przeciwko najbliższym dłużnika"