Odrzucenie spadku a US

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 870
Witam. Czy notariusz/sąd informuje US o tym, że ktoś odrzucił spadek?

Zgodnie z art. 640 § 1. Kodeksu postępowania cywilnego oświadczenie o prostym przyjęciu spadku lub z dobrodziejstwem inwentarza albo o odrzuceniu spadku może być złożone przed notariuszem lub w sądzie rejonowym, w którego okręgu znajduje się miejsce zamieszkania lub pobytu składającego oświadczenie. Notariusz lub sąd prześle niezwłocznie oświadczenie, wraz z załącznikami, do sądu spadku. Notariusz nie przesyła oświadczenia, jeżeli zarejestrował akt poświadczenia dziedziczenia.

Fakt odrzucenia spadku nie jest zgłaszany przez sąd lub notariusza do urzędu skarbowego. Spadkobierca - podatnik nie nabywa wtedy żadnego majątku , które jest opodatkowane podatkiem od spadków i darowizn.

Ostatnia edycja:
Dziękuję. Doprecyzuję. Odrzucający spadek ma długi w US. Po odrzuceniu spadku po swoim ojcu spadek otrzyma jego syn. Jeżeli US się o tym dowie, może w imieniu dłużnika odrzucającego spadek wystąpić do jego syna o zachowek. Ale skoro US się nie dowie...

Rewe napisał:
wystąpić do jego syna o zachowek
Ja się nie znam ale chyba nie chodzi o zachowek tylko uznanie odrzucenia spadku za bezskuteczne. art 1024 kc.
Swoją drogą czy takie odrzucenie nie podlega pod kodeks karny? art 300kk
Swoją drogą syn zgłosi pewnie do US nabycie spadku.
I jak kiedyś skomputeryzują na tyle US, że dojdą kto był ojcem. Warto ryzykować?

Ostatnia edycja:
"Swoją drogą czy takie odrzucenie nie podlega pod kodeks karny? art 300kk"
Przecież odrzucający spadek może obawiać się długów ojca...:)

"Swoją drogą syn zgłosi pewnie do US nabycie spadku'
Tak, po dziadku :)

"I jak kiedyś skomputeryzują na tyle US, że dojdą kto był ojcem. Warto ryzykować?"
Czym?

Równie dobrze, syn może zrzec się dziedziczenia jeszcze za życia ojca...:).

pozdrawiam

Rewe napisał:
No tym, że sąd uzna wypełnienie przesłanek
Art. 300. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Tym bardziej, że sąd może dokopać się do tego wątku i uznać świadome działanie bo jak widać obawialiście się, że US się dowie o odrzuceniu spadku a odrzucenie spadku miało na celu uchylenie się od spłaty długu.

Rewe napisał: Jeżeli US się o tym dowie, może w imieniu dłużnika odrzucającego spadek wystąpić do jego syna o zachowek.

Urząd Skarbowy nie jest spadkobiercą po osobie zmarłej. Nie może zatem wystąpić o zachowek.

Wanda67 napisał:
Urząd Skarbowy nie jest spadkobiercą po osobie zmarłej. Nie może zatem wystąpić o zachowek.
Nie jestem tego pewien...
"wierzyciel uprawniony będzie do wykonania prawa dłużnika polegającego na wystąpieniu z roszczeniem o zapłatę zachowku przeciwko najbliższym dłużnika"
mokul napisał:
No tym, że sąd uzna wypełnienie przesłanek
Art. 300. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Tym bardziej, że sąd może dokopać się do tego wątku i uznać świadome działanie bo jak widać obawialiście się, że US się dowie o odrzuceniu spadku a odrzucenie spadku miało na celu uchylenie się od spłaty długu.

Przez odrzucenie spadku dłużnik nie usuwa, nie ukrywa, nie zbywa, nie darowuje, nie niszczy, rzeczywiście lub pozornie nie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku... Czyli wg ciebie, dłużnik nie może odrzucić spadku? Może w spadku oprócz nieruchomości są długi spadkodawcy?
"Sąd może dokopać się do tego wątku" - rozbawiłeś mnie :):):)

Rewe napisał:
Przez odrzucenie spadku dłużnik nie usuwa, nie ukrywa, nie zbywa, nie darowuje, nie niszczy, rzeczywiście lub pozornie
Przeczytaj co oznacza skarga pauliańska

Wiem na czym polega skarga pauliańska. Wracam więc do pierwszego pytania: Czy notariusz/sąd informuje US o tym, że ktoś odrzucił spadek?
Ewentualne odrzucenie spadku za życia spadkodawcy zamyka sprawę i po problemie :)

Rewe napisał:
Czy notariusz/sąd informuje US
Otrzymałeś odpowiedź
Rewe napisał:
Ewentualne odrzucenie spadku za życia spadkodawcy zamyka sprawę i po problemie
Może być po problemie, a może być początkiem nowych problemów.
Jeżeli dłużnik kiedykolwiek się dowie może wrócić do tematu.

victor.jan napisał:
Otrzymałeś odpowiedź

Może być po problemie, a może być początkiem nowych problemów.
Jeżeli dłużnik kiedykolwiek się dowie może wrócić do tematu.
Jakich - konkretnie...Wiesz, na czym polega odrzucenie spadku za życia spadkodawcy - inaczej umowa o zrzeczeniu się dziedziczenia?

Zgodnie z art.1048 Kodeksu Cywilnego, spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka jest wyjątkiem, albowiem, co do zasady, zgodnie z art. 1047 Kodeksu Cywilnego, umowa o spadek po osobie żyjącej jest nieważna.

Zrzeczenie się dziedziczenia to odrzucenie spadku jeszcze za życia spadkodawcy. Kontrakt taki wywołuje jednak skutki prawne dopiero w chwili śmierci spadkodawcy. Skutkiem prawnym tej umowy jest wyłączenie tego spadkobiercy od dziedziczenia ustawowego po spadkodawcy, przy czym, w braku odmiennego zastrzeżenia, wyłączenie to rozciąga się na jego zstępnych (art. 1049 § 1 Kodeksu Cywilnego).

Należy pamiętać, że dla zachowania ważności umowy, musi ona zostać zawarta w formie aktu notarialnego. Niezachowanie formy szczególnej aktu notarialnego powodować będzie nieważność czynności prawnej.

Po zawarciu takiej umowy spadkobierca jest traktowany jakby nie dożył śmierci spadkodawcy...

To jest wszystko prawda co napisałeś. Ja umiem czytać, ty umiesz czytać. Tylko płacimy "grube" pieniądze prawnikom by zrozumieć co przeczytaliśmy.
Jedynie co mogę zaproponować to wizytę w realu u dobrego prawnika. Chyba że ktoś znajdzie się co nie podzieli mego zdania

Jestem na forum od 17 lat...Sporo się nauczyłem, wiele spraw w sądzie wygrałem. Sam piszę pisma, odwołania, wnioski bez pomocy prawników:):):)

Rewe napisał:
Nie jestem tego pewien...
"wierzyciel uprawniony będzie do wykonania prawa dłużnika polegającego na wystąpieniu z roszczeniem o zapłatę zachowku przeciwko najbliższym dłużnika"
Zobacz art. 1a pkt 12 Ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( t.j. Dz.U . 2025. 132). Czytamy w nim:
Poprzez środek egzekucyjny -" (...) rozumie się (...)
a) w postępowaniu egzekucyjnym dotyczącym należności pieniężnych, egzekucję:
– z pieniędzy,
– z wynagrodzenia za pracę,
– ze świadczeń z zaopatrzenia emerytalnego oraz ubezpieczenia społecznego, a także z renty socjalnej,
– z rachunków bankowych,
– z innych wierzytelności pieniężnych,
– z praw z instrumentów finansowych w rozumieniu przepisów o obrocie instrumentami finansowymi, zapisanych na rachunku papierów wartościowych lub innym rachunku, oraz z wierzytelności z rachunku pieniężnego służącego do obsługi takich rachunków,
– z papierów wartościowych niezapisanych na rachunku papierów wartościowych,
– z praw majątkowych zarejestrowanych w rejestrze akcjonariuszy,
– z weksla,
– z autorskich praw majątkowych i praw pokrewnych oraz z praw własności przemysłowej,
– z udziału w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością,
– z pozostałych praw majątkowych,
– z ruchomości,
– z nieruchomości,

b) w postępowaniu egzekucyjnym dotyczącym obowiązków o charakterze niepieniężnym:
– grzywnę w celu przymuszenia,
– wykonanie zastępcze,
– odebranie rzeczy ruchomej,
– odebranie nieruchomości, opróżnienie lokali i innych pomieszczeń,
– przymus bezpośredni".

Więcej informacji : https://podatki-arch.mf.gov.pl/abc-...ści pieniężne państwa członkowskiego z tytułu:

Ostatnia edycja:
Powrót