J
Januszwu
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Moja córka zmarła w dniu 31.10.2007r.Ponieważ zostawiła długi bankowe jej mąż a mój zięc za poradą adwokata postanowił odrzucić spadek co zostało uczynione przed notariuszem w dniu 29.04.2008rDo spadku należą:mąż zmarłej córki,syn córki lat 15,ja jako ojciec,matka zmarłej córki,siostra zmarłej córki.W imieniu syna zmarłej córki za zgodą sądu dla nieletnich działał ojciec czyli mąż zmarłej córki.Wszyscy zgodnie złożyliśmy podpisy przed notariuszem o zrzeceniu sie spadku.Notariusz spytał siostry zmarłej a mojej córki czy ma dzieci.Druga córka ma 11 letnią dziewczynkę co nie zostało uwzględnione w aktach o odrzuceniu spadku u notariusza gdyż o diedziczeniu dowiedzieliśmy się dopiero u notariusza.W związku z powyższym,że upłynął termin ustawowy 6 miesięcy o odrzuceniu spadku jakie podjąc działania aby wnuczkę nie objął spadek.Po pierwsze nikt nie wiedział,że dziecko siostry zmarłej dziedziczy,po drugie zięć a mąż zmarłej córki nie poinformułował zięcia o powyższym.Wnuczka jako osoba niepełnoletnia na pewno nie zna przepisów prawa jak i jej matka a siostra zmarłej.Proszę o szybką poradę od szanownych użytkowników forum.