odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku Januszwu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Januszwu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja córka zmarła w dniu 31.10.2007r.Ponieważ zostawiła długi bankowe jej mąż a mój zięc za poradą adwokata postanowił odrzucić spadek co zostało uczynione przed notariuszem w dniu 29.04.2008rDo spadku należą:mąż zmarłej córki,syn córki lat 15,ja jako ojciec,matka zmarłej córki,siostra zmarłej córki.W imieniu syna zmarłej córki za zgodą sądu dla nieletnich działał ojciec czyli mąż zmarłej córki.Wszyscy zgodnie złożyliśmy podpisy przed notariuszem o zrzeceniu sie spadku.Notariusz spytał siostry zmarłej a mojej córki czy ma dzieci.Druga córka ma 11 letnią dziewczynkę co nie zostało uwzględnione w aktach o odrzuceniu spadku u notariusza gdyż o diedziczeniu dowiedzieliśmy się dopiero u notariusza.W związku z powyższym,że upłynął termin ustawowy 6 miesięcy o odrzuceniu spadku jakie podjąc działania aby wnuczkę nie objął spadek.Po pierwsze nikt nie wiedział,że dziecko siostry zmarłej dziedziczy,po drugie zięć a mąż zmarłej córki nie poinformułował zięcia o powyższym.Wnuczka jako osoba niepełnoletnia na pewno nie zna przepisów prawa jak i jej matka a siostra zmarłej.Proszę o szybką poradę od szanownych użytkowników forum.

ojej ilu tych spadkobierców... zgodnie z art. 931 kc par.1: "W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku." dlatego nie bardzo rozumiem skąd się wzięło tylu spadkobierców...??

[cytat="greg75":1s966hhx]... nie bardzo rozumiem skąd się wzięło tylu spadkobierców...??[/cytat:1s966hhx]
Ano stąd, że każdy spadkobierca z wyjątkiem gminy i Skarbu Państwa, może odrzucić przysługujący mu udział spadkowy. Konsekwencją odrzucenia spadku będzie wyłączenie spadkobiercy z dziedziczenia tak, jakby nie dożył otwarcia spadku.
W przypadku odrzucenia spadku przez spadkobiercę ustawowego , następuje dziedziczenie udziału spadkowego przez jego zstępnych, zwiększenie udziałów spadkowych pozostałych spadkobierców, bądź dziedziczenie przez spadkobierców powołanych w dalszej kolejności.
Co do pytania - może jakiś cywilista znajdzie chwilę czasu :(

[cytat="Januszwu":132zc1ft] ...o diedziczeniu dowiedzieliśmy się dopiero u notariusza.W związku z powyższym,że upłynął termin ustawowy 6 miesięcy o odrzuceniu spadku... [/cytat:132zc1ft]

[lex:132zc1ft]Art. 1015. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.[/lex:132zc1ft]
Wg mnie macie jeszcze czas na odrzucenie spadku, tzn. uzyskać zgodę sądu rodzinnego na jego odrzucenie w imieniu małoletniego spadkobiercy. Termin 6 miesięcy biegnie bowiem od dnia 29 kwietnia 2008 r.

potrzebna zgoda sadu opiekunczego na odrzucenie spadku. Termin 6 mcy biegnie od wizyty u notariusza/w sadzie gdzie rodzic tego dziecka odrzucil spadek. Co do zasady 6 mcy.

Powrót