odstąpienie od umowy kupna auta

• Autor wątku Autor wątku Sebastianhartman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastianhartman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Dwa dni temu kupiłem samochód od osoby fizycznej, gdy dojechałem do domu z samochodem zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Nie chciał odpalać, na komputerze wyskakiwaly różne błędy, teraz szyber dach nie chce się zamknąć i w ogóle nie działa, czasem nie działają zegary na licznikach. Sprzedawca uprzedził mnie tylko o błędzie abs który czasem wyskakuje, ale do tego dochodzą jeszcze błędy silnika, błędy skrzyni, błąd hamulców. Wiem ze mam prawo odstąpić od umowy ale sprzedawca nie chce się na to zgodzić, nie chciał mu podać swojego miejsca obecnego zamieszkania bo na adresie z umowy powiedział ze tam nie mieszka tylko jest zameldowany. Dnia 13.09 wchodzi oc i teraz nie wiem co robić bo jeśli będę ubiegał o zwrot pieniędzy i odstapienie od umowy to pewnie po trochę potrwa , wiec czy moim obowiązkiem jest wykupienie Polisy OC ? Raz już dostałem karę za brak oc i była to ogromna jak dla mnie kwota . Czy może mi ktoś doradzić. Dodam że za samochód dałem 7 tysięcy ale na umowie napisaliśmy 6 bo tak chciał sprzedający .

2000 rocznik. Rozumiem ze dostane 6 ale chodzi mi najbardziej o oc i jakie są szanse

16 letni samochód ma prawo być już wyeksploatowany. Rozumiem że przed zakupem pojechał Pan do mechanika i sprawdził wszystko?

Jeśli tak, to można pójść w negocjacje co do obniżenia ceny. Jeśli nie, to szanse są raczej zerowe. Tak wiekowy samochód ma prawo mieć mnóśtwo usterek, o których sprzedający mógł nawet nie wiedzieć.

Posiadanie OC jest obowiązkiem właściciela. Więc jeśli za 3 dni nie nastąpi zwrot, trzeba wykupić OC.

Sebastianhartman napisał:
Wiem ze mam prawo odstąpić od umowy ale sprzedawca nie chce się na to zgodzić

Temat "rzeka". Na forum są setki tematów poświęconych w/w problemowi.

Zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki bądź zapoznania się pojęciem "rękojmia".

wiec czy moim obowiązkiem jest wykupienie Polisy OC ? Raz już dostałem karę za brak oc i była to ogromna jak dla mnie kwota.

Chyba powinieneś zapoznać się z odpowiednią Ustawą regulującą kwestie posiadania OC.

Na razie jest za mało danych aby stwierdzić czy musisz. OC musisz mieć nawet jak nie jeździsz autem.

Ja chciałam zapytać o taką rzecz.Kupiłam pojazd,który ma wiele ukrytych wad,o których sprzedający mnie nie poinformował.Auta jeszcze nie przerejestrowałam na siebie.Chciałabym odstąpić od umowy.Jednak mam 14 dni od zawarcia umowy na zapłacenie 2% wartości auta do US.Czy pomimo tego,że chcę odstąpić od umow,muszę w określonym czasie zapłacić ten podatek,zarejestrować auto itd?

Auto (10-letnie) kupowałam w taki sposób,że sprzedająca (osoba prywatna) wysłała do mnie ten samochód na lawecie (z kompletem dokumentów,umową sprzedaży) w godzinach właściwie nocnych,bo pomiędzy 22.00-23.00. Zgodnie z treścią ogłoszenia auto miało być bezwypadkowe,nieuszkodzone,w pełni sprawne techniczne.W dniu zakupu nie mieliśmy możliwości sprawdzenia stanu technicznego pojazdu u mechanika,bo zostało dostarczone w godzinach nocnych. Do mechanika pojechaliśmy dwa dni później i po przeglądzie samochodu stwierdził,że:

*auto jest powypadkowe ,było uderzone,w związku z czym rama samochodu jest pęknięta w kilku miejscach i została nieprofesjonalnie zespawana

*ma zepsuty tłumik

*niesprawny akumulator,który ciągle się rozładowuje

*drzwi od strony pasażera w ogóle nie da się zamknąć - ani pilotem ani kluczykiem

*uszkodzony pilot

*auto z przodu błotnika po lewej stronie ma rysy

*brak koła zapasowego

*nie dońca sprawna skrzynia biegów

Mechanik dokonał najbardziej niezbędnych napraw,za co zapłaciłam kilka stówek i mam na to paragon.

Ogłoszenie nie ma znaczenia. Co masz w umowie?
Brak koła zapasowego wadą ukrytą?
Wiesz czym jest wogołe wada ukryta?

Wymieniłam wszystko,co zauważyłam,ale są usterki cięższego i mniejszego kalibru. Zatajenie faktu,że auto było uderzone i rama samochodu jest źle zespawana w czterech miejscach to chyba nie błahostka.Mechanik mówi,że dziwi się,że samochód w oóle przeszedł przegląd

Jak to nie ma znaczenia,co w ogłoszeniu.To znaczy,że sprzedawca może tam napisać co chce i naściemniać do woli? Udaję się jutro do rzecznika praw konsumentów i zobaczę co on mi powie

Umowa jest standardowa - jak każda

Ostatnia edycja:
Kupilas od osoby prywatnej a to nie jest zakup konsumencki. Nie od profesjonalisty- firmy.I tak w ogłoszeniu moga byc cuda. Wazne jest to co w umowie. Ty masz prawo sprawdzic samochod przed a nie po kupnie. Auto wogole w umowie jest od osoby ktora go wam przyslala na lawecie czy moze od jakiegos Niemca...

Od osoby,która go przysłała.Po prostu jej znajomy ma lawetę i jeździ po auta do Niemiec,więc jadąc po drodze,zabrał jej to auto i dostarczył mi. Oczywiście,wsiadłam do samochodu i zrobiłam jazdę próbną.Widziałam,że tłumik dziurawy,jeden z biegów ciężko wskakuje a drzwi od strony pasażera się nie zamykają na pilota i kluczyk. Wkurzyłam się,że to zataiła,ale jeszcze byłam w stanie to zaakaceptować i ponieść koszty tych napraw.Jednak fakt,że auto było uderzone i spawane,to już przegięcie.

Wiem ze mam prawo odstąpić od umowy
na jakiej podstawie?
Agusia007 napisał:
Mechanik dokonał najbardziej niezbędnych napraw,za co zapłaciłam kilka stówek i mam na to paragon.
i to by było na tyle..- nie miałaś do tego prawa

Powrót